Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. prosince 2020 19:25
Čas čtení 1:10
Daniel Mikolášik

Evropská komise schválila vakcínu společností Pfizer a BioNTEch pro použití v EU

ZDRAVÍ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Aktuálně prý neexistují důkazy, které by nasvědčovaly tomu, že by tato vakcína nefungovala proti nové mutaci koronaviru.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v pondělí schválila vakcínu vyvinutou německou firmou BioNTech a americkou farmaceutickou společností Pfizer na podmínečné použití v EU. Informovala o tom na tiskové konferenci ředitelka EMA Emer Cooke.

„S potěšením oznamuji, že vědecký výbor EMA se dnes setkal a doporučil podmínečnou registraci vakcíny vyvinuté Pfizer a BioNTech na trh v EU,“ uvedla Cookeová. Poznamenala, že „v této chvíli neexistují důkazy, které by nasvědčovaly tomu, že tato vakcína nebude fungovat proti nové variantě“ koronaviru, kterou zjistili v Británii.

Doporučeno
Ruský špion se nechtěně přiznal k pokusu o vraždu Navalného. Do telefonu vyprávěl detaily samotné oběti Ruský špion se nechtěně přiznal k pokusu o vraždu Navalného. Do telefonu vyprávěl detaily samotné oběti 21. prosince 2020 13:59

Na základě klinických studií a příbalového letáku, který k vakcíně vydal Americký Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA), má tato vakcína 95procentní účinnost. Očekává se, že Evropská komise na svém posledním letošním zasedání ze dne 23. prosince vydá oficiální povolení k uvedení vakcíny na evropský trh.

Předsedkyně EK Ursula von der Leyen minulý týden vyzvala členské země Unie, aby očkování začalo ve všech zemích současně, a to od 27. prosince. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) uvedl, že „vakcína je určena pro dospělé a dospívající od 16 let a splňuje všechny požadavky na bezpečnost, účinnost a kvalitu vakcín platných v Evropské unii“.

Vakcína s názvem Comirnaty se podává ve dvou dávkách do ramene, přičemž odstup mezi dávkami je 21 dní. Nejčastější nežádoucí účinky po očkování danou vakcínou jsou obvykle mírné a krátkodobé.

vakcína
Zdroj: TASR/AP

„Patří k nim bolest a zarudnutí v místě vpichu, únava, bolest hlavy, svalů a kloubů, zimnice a horečka,“ píše SÚKL a dodává, že v zemích mimo EU se po spuštění očkování vyskytly vzácné závažné alergické reakce (anafylaxe).

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

Vakcínu vyvinutou společnostmi BioNTech a Pfizer již dříve schválili na použití ve více zemích včetně USA a Spojeného království. Jde o tzv. mRNA vakcínu. Jejím úkolem je připravit lidský organismus na obranu vůči infekci, kterou způsobuje nový koronavirus. Účinnost a bezpečnost vakcíny se bude nadále monitorovat.

Domů
Sdílet
Diskuse