Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. ledna 2021 18:28
Čas čtení 4:15
Marián Mauik Biel

Překvapí Apple brýlemi s rozšířenou realitou už letos?

TECH
Uložit Uložené

Apple Glasses by mohly být zařízením, které naplno rozběhne trend rozšířené reality i pro běžné smrtelníky.

Google Glass vytvořily před 7 lety obrovský ohlas a vypadalo to na přelomovou technologii, která může výrazně změnit, jak funguje naše vyhledávání informací i komunikace. Nakonec to byl i pro extra vysokou cenu propadák. Nebo na to nebyli lidé ještě připraveni. Apple svůj vlastní koncept podobných brýlí údajně vyvíjí už 5 let. Podle posledních informací se jich možná dočkáme už letos.

Doporučeno
Sluchátka za 16 500 korun, stojan na monitor za 29 000 korun. Proč má Apple specifickou cenotvorbu? Sluchátka za 16 500 korun, stojan na monitor za 29 000 korun. Proč má Apple specifickou cenotvorbu? 4. ledna 2021 12:30
Apple Glass
Zdroj: Concept Display

O co vlastně jde

Augmented reality (AR), tedy rozšířená realita, je stále poměrně málo známý pojem, který se ze všech firem právě Apple nejvíce snaží dostat mezi smrtelníky. Jde o technologii, která propojuje reálné objekty s dodatečnou vizuální vrstvou pomocí průhledných displejů. Zjednodušeně řečeno, ve vzduchu se zdánlivě objeví grafické prvky nebo text, které souvisí s tím, na co se právě díváš. AR je navíc interaktivní a reaguje na změny prostředí nebo tvé polohy či úhel pohledu.

S AR se můžeš setkat v Head-up displejích v nových automobilech nebo navigacích, které ukazují směr odbočení na záběru reálné cesty a podobně. AR už přidal i Google do svých Map, takže zorientovat se v cizím městě dokáží i lidé, kteří se v mapách ztrácejí. Na displeji mobilu vidí reálný svět před sebou, ale s dodatečnými informacemi, kde a kam zabočit. Zatím je tato funkce dostupná pouze ve vybraných lokalitách.

Nebo najdeš hromadu firem, jejichž produkty si můžeš přes displej mobilu nebo tabletu prohlédnout v reálné velikosti přímo ve své domácnosti. AR aplikaci má IKEA i Nike.

Po softwarové stránce se vývoji AR Apple věnuje už déle. Svůj ARKit na vývoj aplikací pro rozšířenou realitu představil se systémem iOS 11 před pěti lety. Od té doby se AR věnuje i hardwarově. Zejména přidáním senzoru Lidar na iPady Pro a i v nejnovějších iPhonech 12 Pro. Lidar pomáhá při portrétové fotografii, ale rozeznávání 3D prostoru je primárně určeno právě pro přesnější rozšířenou realitu.

Právě displej mobilu nebo tabletu mají nahradit nebo spíše doplnit Apple brýle, neoficiálně označované jako Apple Glass. Samozřejmě trochu jiným stylem.

Kdy se dočkáme

O jejich vývoji a fungování se sporadicky objevují různé neoficiální zprávy nebo náznaky už několik let. Předloni měl podle zjištění Bloombergu Apple pracovat na druhu AR zařízení s představením v roce 2020. Stejné datum před dvěma lety uváděl i známý technologický analytik Ming-Chi Kuo, který předpověděl několik Apple novinek.

Tak jako v mnoha jiných odvětvích pandemie pozastavila představování úplně nových produktů na minimálně rok. Je velmi pravděpodobné, že se krize dotkla i Apple brýlí.

Domů
Sdílet
Diskuse