Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
6. ledna 2021 16:47
Čas čtení 1:14
Vojtěch Vanda

Až 30 tisíc nakažených denně. Česko je ve fázi masivního šíření koronaviru

NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Prognóza nevypadá vůbec dobře.

Na konci ledna by mohla Česká republika mít až 30 tisíc lidí nakažených koronavirem denně. Informace byla tlumočena v realistickém plánu, který poslancům ve středu prezentoval šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Podle něj by v takovém případě bylo v nemocnicích 9 až 11 tisíc nakažených, což by mohlo znamenat kolaps zdravotního systému. 

Doporučeno
Krematoria nestíhají, potvrdil Hamáček. Nutné budou i přesuny těl Krematoria nestíhají, potvrdil Hamáček. Nutné budou i přesuny těl 6. ledna 2021 15:01

„Budeme svědky vysokých čísel. Až 20 tisíc nakažených denně. Jsme ve fázi velmi masivního epidemického šíření. Reprodukční číslo je na 1,2 až 1,3. Je to negativní zpráva a jsem ve fázi, kdy epidemie stále sílí. Změnu můžeme čekat nejdříve po 10. lednu a později,“ sdělil ve středu poslancům Dušek. Takové čísla ale nejsou konečná; odborník předpokládá, že by se číslo mohlo ke konci ledna vyšplhat ještě o 10 tisíc osob výš.

Podle Duška a dalších odborníků se Česko nachází zatím v nejtěžší situaci vůbec. Stav se totiž pojí s počtem hospitalizovaných, a už nyní je v nemocnicích více než 7 tisíc lidí. Důvod je prý dvojí; situace se nelepší ani nikde jinde v Evropě a provádíme až 70 tisíc testů denně.

„V modelu, který je jako realistický, dokonce vidíte 11 764 lidí v nemocnicích k 15. lednu a 1 770 na JIP,“ dodal Dušek s tím, že opravdu hrozí, že budou chybět lůžka pro ty, kteří je budou opravdu potřebovat.

Doporučeno
Násilník, který v Praze přepadal s nožem ženy, byl dopaden. Hrozí mu 10 let za mřížemi Násilník, který v Praze přepadal s nožem ženy, byl dopaden. Hrozí mu 10 let za mřížemi 6. ledna 2021 14:25

Musíte to říct natvrdo: Pokud budete mít infarkt, lůžko na vás nezbude, uvedl Kasal

Poslanci na zprávu reagovali různě. „Musíme to těm lidem říct natvrdo. Když budete mít infarkt, tak se na lůžku nedostanete a prostě pro vás nebude,“ řekl poslanec ANO David Kasal. 

„Zveřejněte všechna tato čísla. Ať nejsou plané naděje. Ať to do 22. ledna vydržíme nebo nám to skutečně zkolabuje. My už to nemáme kým nahradit,“ konstatoval zase poslanec Jiří Běhounek s tím, aby vláda nic do konce ledna neotevírala

Podle ministra Blatného je hlavní rozdíl mezi jarem minulý rok a tím, které přijde, skutečnost, že se Česko stále vypořádává z následky minulých vln. Tehdy byly nemocnice prázdné, nyní nejsou. 

Domů
Sdílet
Diskuse