Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
6. ledna 2021 15:01
Čas čtení 0:53
Vojtěch Vanda

Krematoria nestíhají, potvrdil Hamáček. Nutné budou i přesuny těl

NEWS ČESKO JAN HAMÁČEK KORONAVIRUS MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji.

„Byli jsme vyzváni, abychom reagovali na plné kapacity krematorií v Moravskoslezském kraji. Situace je tam komplikovaná již nějakou dobu,“ uvedl ve středu po jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Jan Hamáček. Z toho důvodu se provede transport těl z Moravskoslezského kraje do Hustopečí, kde by se o ně měli postarat.

Součástí transportu bude asi 50 těl. Hustopeče byly vybrány z toho důvodu, jelikož ohlásily, že mají stále ještě volnou kapacitu. Situace na severu Moravy však není v rámci republiky ojedinělá; ministr vnitra komentoval situaci tak, že i další kraje mají podobný problém

„V dalších dnech může dojít k překročení kapacit i v jiných krajích,“ uvedl s tím, že žádné další kraje překročenou kapacitu ale zatím nehlásí. Nejlépe na tom má být ze všech krajů Praha.

Doporučeno
Česko hlásí rekord: Přibylo 17 278 nakažených, více než 7 000 lidí s covidem-19 je hospitalizováno Česko hlásí rekord: Přibylo 17 278 nakažených, více než 7 000 lidí s covidem-19 je hospitalizováno 6. ledna 2021 8:11

Moravskoslezské krematorium v Ostravě už mělo problémy s kapacitou již dříve. Vzhledem k tomu, že se jedná o jediné krematorium na celý lidnatý kraj, nynější stav prý přetrvává už dva měsíce.

„Běžně se v ostravském krematoriu zpopelňuje 800 až 900 zesnulých měsíčně. Maximálně dlouhodobě udržitelná kapacita je 1200 těl měsíčně. Jenže za listopad a také za prosinec zde bylo spáleno přes 1500 zesnulých,“ uvedl pro Právo, ostravský primátor Tomáš Macura.

K vysokému číslu nebožtíků přispívá i koronavirus. K 5. lednu v kraji zemřelo s nákazou 1556 osob z celkových 12 436. V kraji je přes 95 tisíc potvrzených případů, z nichž skoro 74 tisíc je již vyléčných.

Doporučeno
Blatný: Do konce léta bychom měli být schopní naočkovat 5 milionů lidí Blatný: Do konce léta bychom měli být schopní naočkovat 5 milionů lidí 5. ledna 2021 16:33
Domů
Sdílet
Diskuse