Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. ledna 2021 18:18
Čas čtení 1:37
Martin Mičuda

Další SUV od Škody se jmenuje Kushaq. V překladu znamená král, čímž odkazuje na sebevědomý dojem

Další SUV od Škody se jmenuje Kushaq. V překladu znamená král, čímž odkazuje na sebevědomý dojem
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.skoda-storyboard.com/en/press-kits/skoda-at-the-delhi-auto-expo-2020-press-kit/skoda-at-the-auto-expo-2020-in-new-delhi-vision-in-concept-study-is-first-car-from-the-india-2-0-project/#" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">skoda-storyboard.com</a>
TECH
Uložit Uložené

Půjde o první ryze indický model.

Není žádným tajemstvím, že Škoda chystá do svého stále širšího portfolia začlenit další SUV. Důkazem toho je i loni představený koncept Vision In, který ale naznačil, že chystaná novinka bude trochu specifičtější. Automobilka Škoda se totiž v rámci projektu Indie 2.0 chystá expandovat na indický trh, no a právě nové malé SUV má být prvním ryze indickým modelem.

Projekt, který bude stát na nové platformě, má odrážet tamní specifické nároky. V uplynulých hodinách tyto zprávy potvrzuje skutečnost, že škodovka krátce před oficiálním odhalením novinky prozradila její jméno. Ve smyslu tradic tak opět poznáváme nejprve samotné označení, které, jak jistě tušíš, už nemůže postrádat písmeno „q“ na konci jména. Po modelech Kamiq, Karoq, Kodiaq či Enyaq tak již brzy poznáme Kushaq.

Doporučeno
Známe cenu nové Škody Enyaq iV. Levná zdaleka není Známe cenu nové Škody Enyaq iV. Levná zdaleka není 3. září 2020 19:21
Škoda, Kushaq,
Zdroj: https://www.skoda-storyboard.com/en/press-kits/skoda-at-the-delhi-auto-expo-2020-press-kit/skoda-at-the-auto-expo-2020-in-new-delhi-vision-in-concept-study-is-first-car-from-the-india-2-0-project/#

Už samotný název naznačuje, pro jaký trh je novinka určena, opět přitom nejde jen tak o ledajaké označení. Jméno Kushaq pochází ze starého indického jazyka sanskrt, kde pojem „Kushak“ představuje krále/vládce. Ve smyslu zavedeného názvosloví modelů české automobilky tak došlo jen k výměně posledního písmene. Jak uvádí Škoda, označení, které v překladu znamená král, je velmi výstižně, protože městské SUV má působit velmi sebevědomým dojmem.


Spolu se jménem nám automobilka odhalila i první oficiální záběr sériové podoby, z něj toho však příliš nezjistíme. Silueta střechy však jasně naznačuje, že Kushaq bude do většinové míry reprezentovat produkční podobu loňského konceptu Vision In. Ostatně, už tehdy automobilka tvrdila, že studie je do značné míry shodná se sériovkou. Ta měla spatřit světlo světa už loni, skrz pandemii se ale oficiální odhalení odehraje až letos v březnu.

Škoda, Kushaq,
Zdroj: https://www.skoda-storyboard.com/en/press-kits/skoda-at-the-delhi-auto-expo-2020-press-kit/skoda-at-the-auto-expo-2020-in-new-delhi-vision-in-concept-study-is-first-car-from-the-india-2-0-project/#

Už teď víme, že Kushaq bude stát na nové platformě MQB A0 In, která má představovat zjednodušenou podvozkovou architekturu, jakou známe v Evropě. Indický trh totiž není až tak náročný a tamní klientela si až tak nepotrpí na komplikovanější a modernější techniku. Zároveň jde o odpověď na snížení výrobních nákladů a snahu vystačit si s komponenty tamních výrobců – až 95 % komponentů bude pocházet od lokálních dodavatelů.

Je tedy zřejmé, že Kushaq se na evropský trh nedostane. Ostatně, vzhledem k rozměrům by pravděpodobně až příliš konkuroval zdejšímu modelu Kamiq a zároveň by nedokázal splnit lokální standardy. Už tento rok Škoda představí i druhý výhradně indický model, který bude stát na platformě MQB A0 In. Půjde o sedan, který nahradí dosud v Indii nabízený a velmi úspěšný Rapid. Nenech se však zmást názvem, model Rapid prodávaný v Indii nemá prakticky nic společného s někdejším Rapidem v Evropě. De facto jde o Polo sedan v kabátě Škoda.

Škoda, Kushaq,Škoda, Kushaq,Škoda, Kushaq,Škoda, Kushaq,
Zobrazit galerii
(5)
Domů
Sdílet
Diskuse