Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. ledna 2021 16:03
Čas čtení 1:30
Adam Novosad

Muž ztratil přístup k peněžence s Bitcoiny za více než 5 miliard korun. Má poslední dva pokusy dostat se k nim

TECH
Uložit Uložené

Stefan Thomas ztratil přístup ke své peněžence plné Bitcoinů.

Řada majitelů kryptoměn jako Bitcoin získala své první digitální mince před lety, kdy byla tato technologie v plenkách. V těch dobách nikdo nečekal, že Bitcoin jednoho dne vyroste až na více než 40 tisíc dolarů za jednu minci, a tak se dnes mnoho prvotních investorů snaží dostat ke svým původním peněženkám, upozorňuje New York Times.

Jedním z nich je Stefan Thomas, který kdysi pracoval jako technický šéf ve společnosti Ripple. Její kryptoměna se stejnojmenným názvem momentálně patří mezi nejpopulárnější digitální mince světa, ale na Bitcoin se ani zdaleka nechytá. I proto by Thomas nejraději získal přístup do své IronKey hardwarové peněženky, kde mu po letech zůstalo 7 002 Bitcoinů.

Doporučeno
Etický hacker: Proč si přelepuješ webkameru, když jsi celý den na mobilu a díváš se do fotoaparátu? (Rozhovor) Etický hacker: Proč si přelepuješ webkameru, když jsi celý den na mobilu a díváš se do fotoaparátu? (Rozhovor) 10. ledna 2021 12:30

V době, kdy si Thomas kryptoměnu ukládal do peněženky, neměl ponětí, že dnes tyto virtuální mince dosáhnou hodnoty přes 5 miliard korun. Samozřejmě, cena Bitcoinu stoupá a klesá každou chvíli, ale v současnosti se stabilizovala okolo hodnoty 33 či 34 tisíc dolarů za jeden kus.

Z Thomase se kvůli zapomenuté přístupové frázi k peněžence stal skeptik. V počátcích se těšil, že kryptoměna nahradí banky a každý bude moci své finance spravovat bez třetí strany, ale nyní uznává, že to minimálně pro něj nebyl nejlepší nápad. „Vyrábíte si vlastní boty? Důvod, proč máme banky, je ten, že se nechceme zabývat všemi věcmi, které banky dělají,“ prohlásil.

Svých 7 tisíc mincí zřejmě Thomas už nikdy neuvidí. Získal je za odměnu tak, že v roce 2011 natočil video o Bitcoinu, kdy byla kryptoměna ještě v plenkách. Hned vzápětí však ztratil přístupové heslo do peněženky a momentálně mu zbývají už jen dva pokusy, aby se k Bitcoinu dostal.

Pokud dvakrát neúspěšně zadá svoji frázi, kryptoměna zůstane v peněžence navždy uzamčena. Stefan Thomas proto konstatoval, že se ztracenou peněženkou postupně přestává zatěžovat, neboť to neprospívalo jeho psychickému zdraví. Prý je to pro něj již minulostí. Takovým milionářem přitom není jediný, jelikož část všech Bitcoinů zůstává zamčena v peněženkách po celém světě, ke kterým majitelé ztratili přístup.

Domů
Sdílet
Diskuse