Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. ledna 2021 15:18
Čas čtení 1:44
Vojtěch Vanda

Povinné respirátory? Babiš i Blatný by je chtěli zavést v MHD a v obchodech

NEWS ANDREJ BABIŠ ČESKO
Uložit Uložené

Důvodem má být vyšší nakažlivost britské mutace koronaviru, která se objevila i v Česku.

Po vzoru jiných evropských států také vláda České republiky uvažuje o zavedení povinných respirátorů v obchodech a veřejné dopravě. Důvodem má být větší nakažlivost britské mutace koronaviru, na kterou by roušky nemusely stačit. Ministru zdravotnictví Janu Blatnému se nápad zamlouvá, v cestě zavedení opatření však může stát vyšší cena respirátorů. Informuje iDNES.cz

Doporučeno
V Česku přibylo přes 9 000 nakažených, PES se zhoršil o několik bodů V Česku přibylo přes 9 000 nakažených, PES se zhoršil o několik bodů 20. ledna 2021 8:10

Vyšší ochrana, ale i vyšší cena. Premiér Andrej Babiš i ministr zdravotnictví Jan Blatný uvažují o tom, že kvůli vyšší nakažlivosti nové mutace koronaviru, která byla poprvé zaregistrována ve Velké Británii, zavedou povinné užívání respirátorů v prostorách obchodů a veřejných dopravních prostředků. Česko by tak následovalo vzor našich sousedů z Německa či Rakouska, které už toto opatření zavedli.

Myšlenku by podpořil i ministr vnitra Jan Hamáček, který však zároveň upozorňuje na dostupnost respirátorů a vyšší náklady spojené s jejich pořízením. „Určitě by to znamenalo vyšší ochranu našich občanů před šířením viru. Je nutné si vyjasnit otázku nákladu a jejich dostupnosti na českém trhu v dostatečném množství a kvalitě,“  citoval jej iDNES.cz.

Zvýšená opatření kvůli „britskému“ viru

Britská verze koronaviru dělá vrásky i Němcům a Rakušanům, kteří se s ním rozhodli bojovat právě nasazením respirátorů. V Německu ale kvůli vysokým cenám za respirátor povolí nošení chirurgických roušek, v Rakousku se zase chystají osvobodit respirátory od DPH. 

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

V Česku se cena respirátorů FFP2, tudíž těch správných respirátorů bez výdechových ventilů, mění. Na internetu je lze pořídit už zhruba od 20 korun za kus, realita však může být i taková, že za jeden kvalitní respirátor můžeme utratit i stovky korun.

Problémem je i jejich výdrž; stejně jako chirurgické roušky je nutno respirátor po použití vyhodit. Jako řešení se tak mohou nabízet alternativy v podobě nanovlákenných obličejových masek nebo respirátorů, které jsou však mnohonásobně dražší.

Doporučeno
Poslanci schválili kvóty na české potraviny Poslanci schválili kvóty na české potraviny 20. ledna 2021 12:52

Babiš kvůli viru komunikoval s Merkel

Andrej Babiš prohlásil, že kvůli britské mutaci komunikoval s německou kancléřkou Angelou Merkel, s níž probíral i situaci pendlerů, kteří jezdí z Česka pracovat do Německa. „Ujistil jsem ji, že naši experti berou její výskyt u nás velmi vážně a že teď není potvrzeno, že by šlo o podstatný podíl všech nakažených,“ napsal na Twitter.

„Shodli jsme se, že uzavření hranic pro pendlery mezi ČR a Německem by nebylo dobré. Řešit by to mohly dva testy týdně. Jeden by pokryla ČR, druhý Německo. Trvalé řešení je ale dostatečný počet vakcín pro všechny obyvatele. Na tom musíme v EU pracovat společně. A být soběstační,“ zmínil.

Doporučeno
Jaroslav Flegr: Situace bude hrozná v celé Evropě, ale v Česku to bude asi nejhorší (Rozhovor) Jaroslav Flegr: Situace bude hrozná v celé Evropě, ale v Česku to bude asi nejhorší (Rozhovor) 17. ledna 2021 11:54
Domů
Sdílet
Diskuse