Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. ledna 2021 11:54
Čas čtení 12:49
Tereza Šnajdrová

Jaroslav Flegr: Situace bude hrozná v celé Evropě, ale v Česku to bude asi nejhorší (Rozhovor)

REFRESHER ANDREJ BABIŠ JAROSLAV FLEGR KORONAVIRUS
Uložit Uložené

S vědcem Jaroslavem Flegrem jsme si povídali o pandemii koronaviru, nepochopitelném chování vlády, ale i o tom, kdy konečně bude líp.

Jaroslav Flegr je uznávaný vědec a profesor evoluční parazitologie, o kterém se několik posledních měsíců mluví především v souvislosti s pandemií koronaviru, k níž se velmi rád vyjadřuje. Někteří jeho výroky označují za zbytečně přehnané, jiní s ním souhlasí a REFRESHER pro tebe zjistil, s čím Česko bude bojovat v následujících týdnech, kdo za tuto nešťastnou situaci může, ale třeba i to, zda nám pomůže vakcína.

Doporučeno
Datový analytik Ludwig: Nacházíme se ve velmi špatné situaci, teď už musíme křičet pomyslné hoří (Rozhovor) Datový analytik Ludwig: Nacházíme se ve velmi špatné situaci, teď už musíme křičet pomyslné hoří (Rozhovor) 17. října 2020 11:38

Hodně se o vás mluví od propuknutí pandemie koronaviru, kdy jste na svém Facebooku začal uveřejňovat různé analýzy. Odkud pro ně čerpáte data?

Čerpám z veřejných zdrojů, tu a tam mi někdo zašle i vlastní analýzy nebo data, ale i ty ve většině případů vycházejí z veřejných zdrojů. Jednu dobu byla všechna data velmi dobře dostupná, dnes je to s nimi trochu horší, ale pořád jsou k dispozici a čerpat z nich může v podstatě každý.

Proč jste se vůbec rozhodl sdílet vaše názory na sociálních sítích?

Mám to tak trochu v popisu práce, skoro 20 let přednáším evoluční parazitologii, jejíž součástí je také epidemiologie a tím pádem jen nyní popularizuji věci, o kterých již roky vykládám studentům. Třeba, jak by vypadala pandemie, jak by vypadalo její šíření, jak se budou měnit vlastnosti viru a podobně. To, co bylo roky abstraktní součástí učebnic, začalo být loni velmi aktuální, a proto jsem se rozhodl začít edukovat veřejnost prostřednictvím svého kocoura Micíka.
 
A abych se přiznal, na podzim mi už nešlo jen o veřejnost, ale i o to, jak prostřednictvím novinářů sledujících můj Facebook podstrčit důležité informace lidem, kteří o dalším postupu rozhodují.

Doporučeno
Mám příznaky covidu. Jak postupovat dále? Mám příznaky covidu. Jak postupovat dále? 17. ledna 2021 11:22
Micík
Zdroj: facebook.com/prof.jaroslav.flegr

Zmiňujete kocoura, proč jste ho do tohoto procesu zapojil?

Už asi 3 roky se chystám vydat druhý díl své populárně naučné knihy Milí pokusní králici a už dlouho plánuji, že se bude jmenovat Milý Micíku. Kniha bude popularizovat poznatky oborů, kterými se zabývám, nebo kterými jsem se zabýval v minulosti. Tedy především evoluční biologii, evoluční parazitologii, evoluční psychologii a imunologii. Mým záměrem je, abych v knize složité věci vykládal co možná nejjednodušší formou.
 
A kvůli tomu jsem si vytvořil takového imaginárního posluchače. Ten je zvědavý, chce slyšet vše do detailu, ale přitom nemá příliš velké znalosti, nemá rád odbornou terminologii a chce důležité informace slyšet co možná nejjednodušeji a nejstručněji. Přitom je chytrý, dokáže naslouchat, ale nemá žádné předchozí znalosti. Takže když mu něco vyložím, tak mu musím také vysvětlit všechny pojmy, které jsem ve svém výkladu použil. Vyšlo mi, že nejlepším řešením bude vše vysvětlovat mému kocorovi Micíkovi. To ten výklad navíc hezky oživí a věci, jež mohou být těžké, nebo dokonce smutné, se tak dají vyprávět i odlehčenější formou. Text, který by se mohl sám o sobě zdát nudný, to udělá zábavnější.

Doporučeno
Vynalezli vakcínu, ale očkovaní stále nejsou. Šéf BioNTechu tvrdí, že by ji chtěl co nejdříve, ale musí se držet pořadníku Vynalezli vakcínu, ale očkovaní stále nejsou. Šéf BioNTechu tvrdí, že by ji chtěl co nejdříve, ale musí se držet pořadníku 17. ledna 2021 7:46


 
Můj syn je programátor a nedávno mi vysvětlil, že oni používají tzv. techniku gumové kačenky, kdy popis jejich práce musí vypadat tak, jako by se vyprávěl gumové kačence. Takže jsem dodatečně zjistil, že jsem znovuobjevil  starou techniku, jen ji lehce vylepšil. Chlupaťoučký a sympatický kocour je přece jenom vděčnějším posluchačem než gumová kačenka.

Dokážu odhadnout, jak se bude chovat virus, ale nedokážu předpovídat, jak se budou chovat politici. Například, že budou s klidem přihlížet tomu, jak exponenciálně roste počet nakažených a nešlápnou na brzdu. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 93613 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Zda se profesor Flegr někdy ve svých předpovědích spletl a proč
  • Proč je pandemie největší katastrofou
  • Proč mají podle něj politici na rukou krev
  • Kdy nastane kolaps nemocnic
  • Co bychom měli udělat, abychom zabránili katastrofě
  • Proč by bylo dobré mít očkovací pasy
Domů
Sdílet
Diskuse