Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2021 14:02
Čas čtení 1:14
Vojtěch Vanda

Babiš: Rezervace k očkování se pro všechny od 1. února nespustí

NEWS ANDREJ BABIŠ ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Premiér se odklonil od myšlenky spustit rezervační systém v druhé fázi od 1. února pro všechny.

Rezervační očkovací systém proti koronaviru pro všechny se od 1. února nakonec nespustí. Informoval o tom na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš. „Považuji za zbytečné otvírat rezervační systém pro všechny občany České republiky,“ uvedl. Premiér tvrdí, že by to bylo zajímavé jen pro zjištění zájmu občanů o očkování.

Doporučeno
Kapacita termínů na očkování proti covidu už je vyčerpána, za první hodinu bylo vytvořeno 2 000 rezervací Kapacita termínů na očkování proti covidu už je vyčerpána, za první hodinu bylo vytvořeno 2 000 rezervací 15. ledna 2021 9:58

Podle premiéra Andreje Babiše je zbytečné, aby se povolila registrace k očkování všem občanům. Za prvé by to podle něj bylo zajímavé jen kvůli zjištění, kolik lidí by se chtělo nechat očkovat, a za druhé se domnívá, že se do přelomu zimy a jara nestihnou naočkovat všichni potřební z první vlny.

„Je jasné, že ta první skupina, kterou máme naočkovat, potrvá, podle mého názoru, celý první kvartál. Takže je podle mého názoru zbytečné (to otvírat pro všechny). Nevím, kdo to navrhoval a proč to tak bylo,“ řekl na páteční tiskové konferenci. „Když si vezmeme pouze seniory nad 80 let, tak těch je 431 tisíc plus všichni zdravotníci, plus všechny ty domovy,“ přidal s tím, že se budou moci registrovat pouze lidé nad 65 let.

Vzápětí ale nevyvrátil, že se o konečné verzi nebude debatovat. „O tomhle bude diskuze a bude to komunikovat ministr zdravotnictví nebo já. Náš problém je, že strašně lidí komunikuje, a přitom se mají starat o svoji práci. Potom je nám vyčítáno, že komunikujeme nesourodě. Je o tom debata a rozhodne se v nejbližších dnech,“ dodal.


Babiš by se nyní rád soustředil na to, aby se nechali naočkovat pečovatelé v domech pro seniory. „Jsme rádi, že je takový velký zájem seniorů,“ řekl s tím, že jej ale překvapilo, kolik pečovatelů se nechce nechat očkovat. „Musíme přesvědčit pečovatele, abychom je nechali očkovat. Je to v zájmu jejich zdraví,“ tvrdil Babiš.

Doporučeno
O PINech v SMS k registraci k očkování nás nikdo neinformoval, tvrdí  operátoři. Dozvěděli se o nich hodinu po spuštění O PINech v SMS k registraci k očkování nás nikdo neinformoval, tvrdí operátoři. Dozvěděli se o nich hodinu po spuštění 15. ledna 2021 13:01

Ke dnešnímu spuštění registrace očkování uvedl, že vše proběhlo dobře. „Od rána se snažíme médiím vyvrátit dezinformace, které šíříte,“ uvedl na tiskové konferenci. „Registrace funguje, funguje dobře. Kdyby nefungovala, tak by nemohlo být 85 tisíc zaregistrovaných,“ konstatoval premiér.

Domů
Sdílet
Diskuse