Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. ledna 2021 11:22
Čas čtení 1:05
Adam Smeták

Mám příznaky covidu. Jak postupovat dále?

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Přečti si, jaké jsou hlavní příznaky a co dělat, pokud je na sobě pozoruješ.

Počty nakažených se v lednu v Česku drží v řádech vyšších tisíců. Je pravděpodobné, že ve svém okolí již máš někoho, kdo si nákazou prošel, a tak si uvědomuješ stále reálnější možnost vlastní nákazy. Pojďme si tedy preventivně projít, jaké jsou příznaky covidu a co dělat, pokud je na sobě pozoruješ.

Příznaky covidu

Hlavní příznaky nákazy nemocí Covid-19 jsou dušnost, horečka trvající déle než dva dny a suchý kašel. Nemocní si stěžují také na bolest svalů či kloubů, únavu a zejména pak často opakovanou ztrátu chuti nebo čichu. 

Doporučeno
Jaroslav Flegr: Situace bude hrozná v celé Evropě, ale v Česku to bude asi nejhorší (Rozhovor) Jaroslav Flegr: Situace bude hrozná v celé Evropě, ale v Česku to bude asi nejhorší (Rozhovor) 17. ledna 2021 11:54

Mám příznaky, co teď?

Pokud trpíš horečkou již dva dny, případně máš stejnou dobu suchý kašel, zavolej svému praktickému lékaři. Ten po telefonu probere tvůj zdravotní stav a pokud dojde k podezření, že by ses mohl nakazit koronavirem, pošle tě na PCR test. Nicméně, pokud se ti dýchá opravdu špatně a máš velmi vysoké teploty, volej rovnou 155.

Domů
Sdílet
Diskuse