Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. ledna 2021 15:37
Čas čtení 1:36
Vojtěch Vanda

Šestý stupeň PES: Bude zaveden kvůli britské mutaci?

NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Jan Kulveit z Oxfordské univerzity by rád upravil opatření v pátém stupni PES tak, aby lépe fungovala. Zavedl by i šestý stupeň.

Opatření v pátém stupni PES nemusí kvůli nové britské mutaci koronavitu stačit. Proto Jan Kulveit, spoluautor výpočtu protiepidemického systému PES, uvažoval na Facebooku nad tím, jakým způsobem epidemii zpomalit. Podle něj by bylo záhodno pátý stupeň upravit, respektive připravit stupeň šestý.

Doporučeno
V Česku přibylo přes 9 000 nakažených, PES se zhoršil o několik bodů V Česku přibylo přes 9 000 nakažených, PES se zhoršil o několik bodů 20. ledna 2021 8:10

Kulveit ve svém příspěvku uvažuje o tom, jakým způsobem se virus chová. Údajně se prokázalo, že SARS-CoV-2 je svým způsobem velice důmyslný virus, jehož schopnost šířit se hrubou silou poháněnou rostoucími počty nakažených a uhádnout „hesla“, jejichž prolomením dokáže proniknout skrz imunitní systém lidí, je evidentní. Proto by se mělo primárně efektivně zabránit jeho šíření.

Domů
Sdílet
Diskuse