Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. června 2021 14:30
Čas čtení 5:27
Katarína Danková

Pomocí věšteb a magie vybudoval své impérium. Kdo byl ve skutečnosti Christian Dior?

Pomocí věšteb a magie vybudoval své impérium. Kdo byl ve skutečnosti Christian Dior?
Zdroj: instagram.com/nasimstories
OSOBNOSTI
Uložit Uložené

Pokud by ve 14 letech nepotkal věštkyni, možná by se ze světoznámého módního návrháře stal diplomat, jak to chtěl jeho otec. Značku, kterou si dnes oblékají tisíce žen, budoval Dior nejen svým srdcem a talentem, ale i věštěním z karet.

U jména Dior se nám hned vybaví francouzská luxusní módní značka, která je na trhu již od nepaměti. Vděčíme jí za mnohé dnešní módní výdobytky: červená rtěnka na běžné nošení, různé délky sukní či proslulé parfémy spojující v sobě jednoduchost s elegancí, ale i skandální vůni femme fatale.

V tomto článku si přečteš:
  • Že jeho kariéra měla mít úplně jiný směr.
  • Jak se dostal k módě a pro koho pracoval.
  • Proč během války oblékal manželky nacistů.
  • Jak se stal z malého ateliéru celosvětový módní dům.
  • Po kom pojmenoval svou první voňavku a proč.
  • Jaké revoluční prvky vnesl do poválečné módy.
  • Proč chodil k věštkyni a jak magie ovlivnila jeho život.
  • Jak sexuální orientace ovlivnila jeho rodinu.
  • Proč je jeho smrt nejasná.

Kdo však stál za vznikem tohoto slavného francouzského impéria a co všechno mu obětoval, ví jen málokdo. Velikán módy před 75 lety založil svůj ateliér se stejnojmenným názvem, ze kterého je dnes uznávaná světová značka Christian Dior.

Doporučeno
Louis Vuitton se vydává eco–friendly cestou a představuje řadu cestovních tašek z inovativních látek s novým logem Louis Vuitton se vydává eco–friendly cestou a představuje řadu cestovních tašek z inovativních látek s novým logem 23. června 2021 17:10

Jeden z nejslavnějších módních návrhářů, který osvobodil poválečné ženy od nudných a stereotypních stejnokrojů, skonal předčasně ve věku 52 let. Začátkem roku by přitom oslavil své narozeniny.

Nezdařená kariéra diplomata

V roce 1905 se v obci Granville v Normandii narodil budoucí módní zázrak. Christian vyrůstal v bohatém prostředí, protože jeho otec pracoval jako výrobce hnojiv, což bylo v té době jedno z výnosnějších zaměstnání. I když měl další čtyři sourozence, právě z něho chtěl otec vychovat diplomata. Přestěhovali se do Paříže a mladý Christian Dior začal studovat politickou vědu.

Studium dokončil, ale začal se věnovat zcela odlišné činnosti. I za finanční podpory otce si otevřel malou galerii umění, v níž vystavoval i Pablo Picasso, Jean Cocteau či Max Jacob. Jeho talent na umění tak každým dnem rostl. Naneštěstí, rodinu postihla vícenásobná tragédie. Smrt matky a staršího bratra následoval krach otcova podnikání. Christian, aby dokázal podpořit svou rodinu, zavřel galerii a zaměstnal se.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Tell me Dior (@tell_me_dior)

První působení v módním průmyslu

Vedle práce ve Figaro Illustre, pro který dělal ilustrace, prodával své skici. Jeho nadání si všiml návrhář švýcarského původu Robert Piguet a najal ho za svého asistenta. Druhá světová válka však vše změnila a Christiana povolali do vojenské služby.

Po válce se vrátil do Paříže a začal pracovat po boku Pierra Balmaina pro návrháře Luciena Longa. Jako ostatní módní ateliéry, tak i ten, ve kterém pracoval mladý Dior, se musel přizpůsobit poptávce a oblékat manželky nacistických důstojníků a francouzských spolupracovníků, jen aby jejich móda přežila.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa BAZHENOVA Design (@bazhenova_design)

Začátky vlastní značky

16. prosinec 1946, Avenue Montaigne 30, Paříž. To je datum založení a adresa sídla malé, ale ambiciózní módní značky. To vše díky magnátovi v oblasti bavlněné tkaniny Marcelovi Boussacovi, jehož okouzlila Diorova tvorba už v začátcích.

Jeho debut přišel ani ne po dvou měsících existence módního domu Dior. První kolekce sice nesla jemně matoucí a pro svět mnoho neříkající dva názvy „Huit“ a „Corolle“ (v překladu osm a koruna květu), ale o to symboličtěji vyjadřovaly mistrovské dílo té doby. Editorka magazínu Harper Bazaar Carmel Snow však kolekci překřtila na jednodušší a univerzálnější název „New Look“. I díky této Američance se stal Dior známým i za hranicemi Francie.

V té době se do Paříže dostala i jeho mladší sestra Catherina, která přežila koncentrační tábor, do kterého ji uvrhli pro připojení se k francouzským odbojům. Právě na její počest pojmenoval Christian svou první voňavku kolekce New Look – Miss Dior.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa BRAND IS... (@nasimstories)

Revoluční pohled na módu

Po neustálém šetření látkami v režimu války přišla doslova marnivost. Diorovy šaty množstvím použité látky či zlatých nášivek a lemů přímo křičely po nových časech. Změna nastala i v délce šatů. Zatímco ve válečném období ženy nosívaly kratší šaty a sukně, Christian, právě naopak, sukně prodlužoval a rozšiřoval. Jeho šaty měly úzká ramena, zúžený pás, zdůrazněná prsa a dlouhou, širokou sukni. Zdůraznil přitom ženskost, klasickou eleganci a krásu každé ženy.

Modely Diora chtěly nosit všechny ženy po celém světě. Právě díky módě dokázal i ze střední vrstvy udělat „šlechtu“. Bohaté dámy zas neměly nouzi a dokázaly utrácet za značkové šaty celé majetky. Christian Dior tedy neustále přicházel s novými nápady beroucími dech. Paříž se tehdy znovu stala centrem světové módy.

Každá jeho nová kolekce měla úspěchy. Deset let diktoval a vytvářel legendární módu, která přežívá dodnes. V kolekcích se zaměřoval i na linie ženského těla a světu nabídl H-linii, A-linii a Y-linii šatů. Jeho přehlídky překvapily inovativností. Modelky si na molu se šaty hrály a doslova předváděly mistrovo umění v praxi.

Aby svou módu dokázal lépe přiblížit i zahraničí, 43letý Christian odešel do USA a otevřel tam svůj první zahraniční obchod Dior New York Inc. Během dalších let své podnikání rozšířil do dalších 15 zemí světa.

Převratnou módu zpopularizovali i významné a slavné osobnosti. Diora dokonce pozvali na královský dvůr, aby svou kolekci předvedl britské královské rodině. Král Jiří V. údajně zakázal mladým princeznám Alžbětě a Margaret nosit New Look pro případ, že by šlo o nevhodný příklad. Jméno Dior se však stalo synonymem stylu a elegance.

Náhlá smrt a nikdy neobjasněné detaily

Módní velikán jakoby cítil svůj konec. Když mu bylo přesně 50, vybral si za svého nástupce pouze 19letého Yvese Saint Laurenta, který u něj pracoval jako asistent a v němž viděl velký talent. O dva roky později a jen několik měsíců po dosaženém úspěchu – titulce magazínu Time – Dior náhle zemřel. Stalo se tak v italských lázních v Montecatini, kam si jel odpočinout a nabrat nové síly do další sezóny.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 93854 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak zemřel Christian Dior.
  • Proč existují různé verze jeho smrti.
  • Kdy poprvé navštívil věštkyni a co mu vyvěštila.
  • Proč ho ostatní módní značky kritizovaly.
  • Kdo z jeho rodiny se stal neonacistou.
  • V čem tkvěla magie oblíbeného čísla Diora.
  • Proč byl posedlý květy.
Domů
Sdílet
Diskuse