Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. února 2021 12:30
Čas čtení 3:01
Michaela Košútová

Jsou nejmladší děti nejméně inteligentní?

Jsou nejmladší děti nejméně inteligentní?
Zdroj: PublicDomainPictures/Pixabay
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Existuje vědecké vysvětlení tvrzení, že prvorozené děti mohou mít tendenci dosahovat vyššího IQ než později narození sourozenci.

I když je inteligence jedním z nejdiskutovanějších pojmů a předmětů psychologie, neexistuje standardní definice toho, co přesně představuje inteligenci.

Lidská inteligence spočívá ve schopnosti učit se ze zkušeností, přizpůsobit se novým situacím, porozumět abstraktním konceptům, umožňuje nám analyzovat, zdůvodňovat, plánovat. Není to tedy jedna jediná schopnost, ale efektivní spojení mnohých schopností, jako fyzická zručnost, plynulé vyjadřování se, smyslové rozlišování, emoční citlivost, matematická gramotnost a schopnost správně fungovat ve společnosti. 

Hra o geny

Jakou roli ale hrají genetické a environmentální dopady při určování inteligence? A je vůbec možné určit, který z těchto dvou faktorů je v tomto případě důležitější? Odborníci dnes uznávají, že při určování inteligence hraje roli genetika i prostředí, bylo ale nutné přesně určit, jak velký vliv má každý faktor.

Když se zamýšlíme nad tím, do jaké míry má genetika a dědičnost vliv na inteligenci jako takovou, je třeba si uvědomit jednu skutečnost – rozvoj inteligence není řízen jediným „genem inteligence“. Namísto toho je výsledkem složitých interakcí mezi mnoha geny, přičemž genetika a prostředí vzájemně spolupracují s cílem přesně určit, jak se zděděné geny následně projeví. 

Studie publikovaná v časopise Nature Genetics určila, že existuje nejméně 22 specifických genů souvisejících s inteligencí. Vědci analyzovali skóre testů inteligence a kompletní genomy více než 78 000 lidí. Byly to geny, o kterých se dříve prokázalo, že se podílejí například na regulaci růstu neuronů.


Za vše může rodina a přátelé

Pokud se narodíme s geny, které rozvoj naší inteligence a hodnotu IQ předurčují, jsou zde i jiné faktory, které přispějí k tomu, aby se tyto geny projevily. Jsou to například faktory související s domácím prostředím, socioekonomickým statusem, výchovou, životním stylem, dostupností vzdělání a technologií.

Prečo je môj brat génius a ja nie a ako by to vyzeralo keby mal Einstein identické dvojča.
Zdroj: Ben White/Unsplash

Například, pokud má člověk vysoké rodiče, je vysoce pravděpodobné, že z něj vyroste také vyšší člověk. Přesnou výšku, kterou ale člověk dosáhne, mohou do jisté míry ovlivňovat i faktory prostředí, jako jsou výživa a nemoci.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 94453 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Existuje gen inteligence?
  • Jak nám intelekt formují přátelé
  • Jak by to vypadalo kdyby měl Einstein identické dvojče
  • Mění se inteligence v průběhu života?
  • Můj bratr je génius a proč já ne ?!
  • Jsou nejmladší děti nejméně inteligentní?
Domů
Sdílet
Diskuse