Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
20. února 2021 14:30
Čas čtení 5:13
Katarína Danková

Barbados Rihannu miluje: na její počest mají státní svátek, ulici a dostala titul mimořádné ambasadorky. Toto o ní ještě nevíš

Barbados Rihannu miluje: na její počest mají státní svátek, ulici a dostala titul mimořádné ambasadorky. Toto o ní ještě nevíš
Zdroj: TASR
MÓDA
Uložit Uložené

Nedokončila střední školu a v její rodné zemi má vlastní svátek. Rihanna je dnes jednou z nejslavnějších zpěvaček na planetě. Jaké další zajímavosti jsi o dnešní oslavenkyni nevěděl?

Slavná barbadoská kráska s talentem a majetkem, o němž by se mnohým mohlo jen snít. Na hudební scéně je již 16 let a její ikonický hlas zná snad každý.

V tomto článku si přečteš:
  • Jakými soutěžemi v mládí opovrhovala
  • Kdo jí jako první dal hodiny zpěvu
  • Jaké světové rekordy si připsala 
  • Proč je pro lidi na Barbadosu pomalu jako bohyně 
  • Jaké si klade požadavky a jaké rituály praktikuje před koncerty
  • Jak vznikl Rihannin zákon a proti čemu bojuje
  • Jakého strašidelného zážitku se v mládí zúčastnila a jak jej popsala

Ušla neskutečnou cestu a dokázala se prosadit za poměrně krátký čas. V sobotu 20. února slaví své 33. narozeniny a při této příležitosti jsme pro tebe připravili ty nejlepší zajímavosti ze světa exotické krásky.

Doporučeno
Rihanna slibuje fanouškům album už třetí rok. Fanynka ji vyprovokovala k dalšímu závazku Rihanna slibuje fanouškům album už třetí rok. Fanynka ji vyprovokovala k dalšímu závazku 2. ledna 2021 11:43

V šestnácti Miss Combermere 2004

Už jako malá snila o popularitě a světle reflektorů, ale poněkud jiným způsobem. Rihanna totiž chtěla být modelkou. Během studia na Combermere High School na Barbadosu ji spolužáci vyprovokovali, aby se přihlásila do místní soutěže krásy, a přestože podobnými soutěžemi opovrhovala, přihlásila se a ve sladkých šestnácti vyhrála. V talentové disciplíně zazpívala píseň Hero od Mariah Carey. I to pomohlo odstartovat její pěveckou kariéru. Střední školu však právě proto nedokončila. Odcestovala totiž do USA za svým novým snem.

Talent od narození, ale nikdy žádné hodiny zpěvu

Dnes by zjevně nikdo nepochyboval o tom, že za Rihanniným hlasem jsou hodiny a hodiny dřiny, ale ne hodiny zpěvu. Na ty nikdy nechodila. Teprve při spolupráci s americkým zpěvákem Ne–yem se poprvé naučila správnou techniku dýchání při zpěvu, vokálový zpěv a hudební terminologii: „Jednou mi řekl: Okej, chci, abys udělala staccato a já na to: Okej, nevím, co to je,“ uvedla pro MTV Rihanna.

Lamačka světových rekordů a nejoblíbenější osoba

Už v 17 letech se mladé krásce podařilo nahrát první album Music of the Sun a se singlem Pon de Replay se dostala na desátou příčku v žebříčku Billboard 200 a získala zlaté ocenění. Podobný úspěch zažila skladba SOS, která se umístila na prvním místě v žebříčku US Billboard Hot 100. V průběhu deseti let vyhrála 9krát hudební ocenění Grammy a její první vítězství přišlo se songem Umbrella, když jí bylo 19.

Se svými osmi studiovými alby si vysloužila už šest vlastních světových Guinnessových rekordů. Jako první ženská umělkyně získala první místo v žebříčku UK No. One pět let po sobě (2007 - 2011). Queen R se stala i nejprodávanější umělkyní, co se digitálních singlů týče a v roce 2014 ji zvolili za nejoblíbenější osobu Facebooku.

Osmkrát oživená Rihanna

Pro její slávu, úspěch a uznání vyrobili sochu zpěvačky z vosku už 8krát. Muzea Madame Tussauds obohacuje napodobenina Rihanny v New Yorku, Hollywoodu, Las Vegas, Washingtonu DC, Londýně či Sydney. „Výroba každé sochy trvá přibližně 3 až 4 měsíce. Obvykle na soše pracuje asi 20 umělců, kteří precizně pracují na každém jednom procesu od tvarování, formování, vkládání vlasů, barvení, až po samotné voskování,“ vysvětluje ve videu výrobu Rihanniných sochy Stacy MacGregor, vedoucí marketingu muzea.

Na Barbadosu je Rihanna bohyní

Barbadosané na svou rodačku nezapomněli a podporují ji i na dálku. Stejně tak na své kořeny nezapomíná ani RiRi. Pravidelně se domů vrací, což ocenil i bývalý předseda vlády Barbadosu David Thompson, který v roce 2008 oficiálně vyhlásil 22. únor za den Rihanny. Lidé tento den dodnes oslavují jako svátek a poslouchají její písně. Zpěvačka z vděčnosti a podpory v její rodné zemi uspořádala několikrát koncert.

Díky významnému zviditelnění ostrova udělil Barbados zpěvačce titul mimořádné ambasadorky se zvláštní odpovědností za podporu vzdělávání, cestovního ruchu a investic pro ostrov. „Nemohu být více hrdá na to, že jsem získala tak prestižní titul v mé rodné zemi,“ reagovala v prohlášení Rihanna.

Před 4 lety po ní její krajané dokonce pojmenovali ulici: Rihanna Drive. Není pochyb o tom, jak moc si ji na ostrově váží a považují za národní klenot.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa badgalriri (@badgalriri)

Jméno, které by chtěl nosit asi každý

I když ji dnes všichni známe jako Rihannu, její skutečné jméno je Robyn Rihanna Fenty. Její prostřední jméno je arabského původu a znamená „sladká bazalka“. „Jsem trochu zmatená, když stále poslouchám jen Rihanna, Rihanna, Rihanna... Když ale uslyším Robyn, zpozorním“ řekla na téma světově známých přezdívek pro RollingStone.

Její příjmení se stalo stejně populární díky značce, kterou vytvořila s konsorciem LVMH. Fenty ale svými produkty nedokázalo oslovit potencionální zákazníky a fanoušky Rihanny tak, jak se čekalo. Proto po 2 letech od jeho fungování módní dům své brány zavřel a výrobu oděvů pozastavil. Nadále však funguje její řada kosmetiky Fenty Beauty a linie spodního prádla Savage x Fenty.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa SAVAGE X FENTY BY RIHANNA (@savagexfenty)

Rihanniny koncertní mánie, požadavky a rituály

Před 14 lety ses možná zúčastnil jejího koncertu na Slovensku. Koncem roku 2007 se právě v Bratislavě konalo jediné vystoupení ve střední Evropě během jejího Good Girl Gone Bad Tour. Požadavky tehdy 19leté RiRi organizátory překvapily.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 94890 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaké si klade požadavky a jaké rituály praktikuje před koncerty
  • Jak vznikl Rihannin zákon a proti čemu bojuje
  • Jakého strašidelného zážitku se v mládí zúčastnila a jak jej popsala
  • Kterou část těla si dala pojistit na milion dolarů
  • Co do dnešního dne nedokáže udělat
Domů
Sdílet
Diskuse