Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. února 2021 14:06
Čas čtení 2:30
Dominik Vetrák

Recenze: Judas and the Black Messiah

FILMY A SERIÁLY FILMY 2021 NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Daniel Kaluuya si pro sebe krade celý film.

Judas and the Black Messiah je jedním z prvních celovečerních filmů od Warner Bros., které budou mít premiéru zároveň v kinech i na HBO Max. V Česku jsou kina stále zavřená, a tak se musíme spolehnout na online streamování.

Únor je v USA označován jako Black History Month, a pokud se o jejich utrápené historii chceš dozvědět více, tento film je pro to ideální.

Doporučeno
Teorie o WandaVision: Proč Pietro nebude Quicksilver a jak Wanda způsobí zrod mutantů v celém světě Marvelu? Teorie o WandaVision: Proč Pietro nebude Quicksilver a jak Wanda způsobí zrod mutantů v celém světě Marvelu? 15. února 2021 16:33

Vypráví totiž o skutečných událostech z 60. let minulého století, kdy byl na vzestupu Fred Hampton, předseda Black Panthers ve státě Illinois. Black Panther Party byla politická a aktivistická skupina bojující za práva Afroameričanů v rámci i mimo území USA. Fungovali od roku 1966 až do roku 1982. FBI ve spolupráci s policií zabila množství jejich členů. Kromě toho se muži zákona a členové Black Panthers zabíjeli v několika přestřelkách.

Snímek se nesnaží zobrazit členy Black Panther Party jako nevinné aktivisty. Byli to radikální a nebezpeční lidé, kterým došla trpělivost a nemohli už přihlížet na to, jak policie terorizuje a zabíjí jejich neozbrojené přátele přímo na ulicích. Drama ale diváka provede jejich životy a dostatečně zobrazuje jejich motivace. Je však vhodné, pokud o této době či celkovém stavu společnosti v USA víš něco navíc, aby ses emocionálně a faktograficky dokázal lépe propojit s dějem a postavami.

Domů
Sdílet
Diskuse