Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2021 16:41
Čas čtení 5:48
Jakub Paulík

Mladý zdravý voják zemřel za podivných okolností v karanténním centru na COVID-19. Podle úřadů si za smrt může sám, řekla vdova

Mladý zdravý voják zemřel za podivných okolností v karanténním centru na COVID-19. Podle úřadů si za smrt může sám, řekla vdova
Zdroj: FB Vojenská podporná nadácia
ZAJÍMAVOSTI KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Rotný Kemláge po sobě zanechal dvě děti a manželku.

Rotný Juraj Kemláge sloužil v Ozbrojených silách Slovenské republiky 15 let a byl vojákem Ženijního praporu v Seredi. Den před 36. narozeninami, 29. prosince, zemřel v karanténním centru v Lešti. Po jeho smrti zůstala sklíčená rodina a několik nezodpovězených otázek.

Vdova po Jurajovi, 34letá Dana Kemláge, se nyní musí postarat o 3letého chlapce Lukáše a téměř půlročního Filipa bez svého manžela Juraje, který nečekaně v prosinci minulého roku podlehl onemocnění COVID-19.

V tomto článku si přečteš:
  • Kdy na vojenském cvičení zjistili, že se mezi nimi nachází infikovaný voják
  • Proč chtěl Juraj Kemláge zůstat v karanténním centru
  • Čím ho léčili
  • Co se dozvěděla vdova zesnulého Jiřího Kemlágeho od jeho doktorky
  • Z jakého důvodu ho nakonec 24. prosince nepřevezli do nemocnice
Juraj Kemláge
Zdroj: FB/Juraj Kemláge

Nakažený voják na školení

Podle Dany Kemláge se její manžel v polovině prosince 2020 zúčastnil v Martině školení, které bylo přípravou na misi v Bosně a Hercegovině. Přímo na školení však 16. prosince testy odhalily, že mezi účastníky se nachází osoba pozitivní na COVID-19. Infikovaného člověka poslali pryč, ale školení nepřerušili s tím, že ostatní lidi otestovali až 18. prosince.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

„Nedozvěděla jsem se, proč nebylo školení zrušeno hned 16. prosince 2020, kdy se u jednoho zúčastněného vojáka potvrdil covid. Snažím se to zjistit, protože je to trestné. Nadále nechali šířit nakažlivou lidskou nemoc. Nikoho neposlali do preventivní karantény a školení pokračovalo až do 18. prosince 2020. V tento den testovali ostatní vojáky a můj manžel vyšel jako pozitivní,“ říká Dana Kemláge pro Refresher.

Slovenské ministerstvo obrany na výhrady vdovy reaguje s tím, že postupovali v souladu s předpisy. „Vzhledem k nasazení příslušníků OS SR na plnění zákonem stanovených úkolů, jakož i na boj s pandemií, nerušíme cvičení při identifikaci jednotlivých infikovaných účastníků," uvedl León Zázrivý z tiskového oddělení MO SR. Odkazoval přitom na opatření vyplývající z vyhlášky hlavního hygienika SR a z navazujících nařízení Vojenského úřadu hygieny a epidemiologie.

Školení tedy probíhalo dál a nákaza se tam mohla šířit. Když se 18. prosince Juraj Kemláge dozvěděl, že koronavirem se nakazil i on, rozhodl se zůstat v karanténním centru v Lešti, aby neohrozil svou rodinu.

S tou se ale již nesetkal. Podle jeho manželky na sobě necítil v ten den ještě žádné příznaky. Den nato si jí už však v telefonu stěžoval na vysoké teploty, bolesti hlavy a svalstva. Podle jejích slov manžela léčili Ibalginem, Paralenem, vitaminy C a D a zinkem. Vysoké teploty od 38,6 do 39,5 stupně Celsia u pacienta však stále neklesaly.

Doporučeno
Slovenský novinář Paľo Rýpal psal o mafii a před 11 lety zmizel. Stal se obětí vraždy? Slovenský novinář Paľo Rýpal psal o mafii a před 11 lety zmizel. Stal se obětí vraždy? 11. října 2019 11:07

Doktorka infikovaného vojáka neviděla

V lékařské zprávě ze dne 23. prosince měla jeho doktorka uvést, že mu nemůže předepsat antibiotika, protože nemá e–recept. Pacientovi doporučila studenou sprchu a studené zábaly. „Jen nevím, jak si to měl dělat, když byl nemocný a nemohl si dojít ani na toaletu,"  konstatuje Dana Kemláge.

Když manželka zesnulého vojáka kontaktovala jeho doktorku, měla jí říct, že s pacientem nebyla v osobním kontaktu a už od 23. prosince Juraje Kemlágeho ošetřoval jiný lékař. „Doktorka, která sloužila od 19. prosince do 23. prosince 2020, mi řekla, že s ním v přímém kontaktu nebyla. Nevím však, zda ho viděli doktoři, kteří sloužili po ní,“ tvrdí.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 95238 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč si musel Juraj Kemláge u své obecné lékařky zařizovat antibiotika
  • V čem se verze, kterou řekl manželce Juraj Kemláge, neshoduje s tvrzeními odpovědných
  • Kdy byl naposledy Juraj Kemláge vyšetřen
  • Kdo podle Dany Kemláge pochybil
  • Jaký byl zdravotní stav Jiřího Kemlágeho před nakažením covidem
Zpět
Sdílet
Diskuse