Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. března 2021 16:22
Čas čtení 1:34
Martin Mičuda

Své první SUV kupé má už i Volvo. Nová C40 je elektromobil, který si koupíš výhradně online

Své první SUV kupé má už i Volvo. Nová C40 je elektromobil, který si koupíš výhradně online
Zdroj: Volvo
TECH
Uložit Uložené

Automobilka Volvo se svým novým modelem přináší několik velkých změn, které mají zefektivnit výrobu a zároveň přispět ke zlepšení životního prostředí.

Po delší době nám Volvo opět představuje svůj zcela nový model, kterým je stylové SUV s názvem C40 Recharge. Ve smyslu současných trendů a dané siluety střechy můžeme klidně prohlásit, že jde o vůbec první SUV kupé severské automobilky.

Jak přitom naznačuje samotný název, k dispozici bude výhradně v čistě elektrickém podání. Není totiž žádným tajemstvím, že po roce 2030 chce Volvo prodávat výhradně elektromobily.

To, jak to bude v jeho portfoliu v té době vypadat, naznačuje aktuálně odhalená novinka, která přináší řadu inovací. První z nich je platforma CMA určená pro výhradně elektrická vozidla, což značí, že C40 je zároveň i vůbec prvním vozidlo značky, které bylo vyvinuto od základů jako elektromobil. Základním stavebním kamenem nové architektury je nepochybně akumulátor, který disponuje kapacitou 78 kWh. Jeho nabití na 80 % má za ideálních podmínek trvat přibližně 40 minut.

Volvo, C40,
Zdroj: https://www.media.volvocars.com/global/en-gb/media/pressreleases/277559/volvo-cars-launches-new-pure-electric-volvo-c40-recharge

Na přesné technické parametry je momentálně Volvo vskutku skoupé, víme jen to, že o pohon by se měly starat dva elektromotory se zatím nespecifikovaným výkonem. Volvo tvrdí, že vysoce účinný pohon má zaručit maximální dojezd na úrovni 420 kilometrů ve smyslu metodiky WLTP. Vzhledem k tomu, že C40 bude umožňovat online bezdrátové aktualizace, dojezd by se mohl časem ještě zvýšit.

Doporučeno
Téměř 300 benzinových koní, stylový design a velkolepý prostor. To je nový Arteon Shooting Brake, který jsme vyzkoušeli Téměř 300 benzinových koní, stylový design a velkolepý prostor. To je nový Arteon Shooting Brake, který jsme vyzkoušeli 26. února 2021 14:30

Další novinkou, kterou model C40 Recharge zavede do portfolia značky, je výhradně online prodej. Ten bude spočívat v tom, že automobilka zúží výběr nabízených vyhotovení a zákazník si bude moci vybrat už jen z jakýchsi ideálních konfigurací, které si následně přizpůsobí v detailech. Celý proces úvodní konfigurace, především výroby a dodání, tím pádem získá efektivnější a rychlejší rozměr.

Volvo, C40,
Zdroj: https://www.media.volvocars.com/global/en-gb/media/pressreleases/277559/volvo-cars-launches-new-pure-electric-volvo-c40-recharge

Po vizuální stránce se dá říci, že C40 Recharge vychází z aktuálního XC40, svědky jsme ale atraktivnějších křivek. Důkazem je zejména zadní část se stylovými koncovými světly, efektním střešním spojlerem a dynamicky klesající linií střechy. Vpředu je zaslepená maska a decentně jinak tvarovaná hlavní full–LED světla. Ve výsledku tak novinka působí zajímavějším dojmem, nabývá přitom čistších linií.

C40 je zároveň i první Volvo, které nabídne tzv. „leather–free“ čalounění, tedy bez použití kůže. Minimalistický tvar palubky s vertikálně umístěným centrálním displejem se nemění, Švédové ale ukazují novou grafiku digitálních budíků. I zde přitom platí, že infotainment zastřešuje Android, jednotlivé aplikace tak pocházejí přímo z Google Play Store (Google Earth apod.). 

Více informací nám bohužel výrobce prozatím nesdělí, víme už jen to, že výroba bude probíhat v belgické továrně. Ke spuštění sériové výroby dojde na podzim, do té doby se dozajista dozvíme nejen podrobné specifikace, ale i cenu.

Volvo, C40Volvo, C40,Volvo, C40,Volvo, C40,
Zobrazit galerii
(10)
Domů
Sdílet
Diskuse