Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. března 2021 7:01
Čas čtení 1:07
Tímea Krauszová

Ve Velké Británii otevírají první domov pro LGBTI důchodce

NEWS
Uložit Uložené

Jde o první duhovou komunitu pro seniory v Londýně.

Ve Velké Británii připravují první domov pro důchodce z LGBTI komunity. Za projektem stojí Tonic Housing a díky půjčce od starosty Londýna ve výši 5,7 milionu liber zakoupili 19 domů určených k sdílené bydlení. Jejich cílem je vytvořit bezpečnou komunitu pro seniory, informuje britský Independent.

Duhový domov důchodců

Tonic Housing vznikl v roce 2014 a od začátku se zabývají osamělostí a izolací, které čelí senioři z duhové komunity. Díky komunitnímu fondu bydlení v Londýně mohli nyní zakoupit devatenáct domů v rámci fungující struktury komunitního bydlení. Jejich cílem je vytvořit první domov důchodců, který bude specificky sloužit pro seniory z LGBTI komunity.

Doporučeno
Jen polovinu mladých lidí přitahuje výhradně opačné pohlaví, ukázal průzkum Jen polovinu mladých lidí přitahuje výhradně opačné pohlaví, ukázal průzkum 3. března 2021 12:36

Podle Inside Housing se lidé z asociace vyjádřili, že takové bydlení může seniorům pomoci, aby se necítili osamoceni a neměli pocit, že se musí vrátit zpět do období před jejich coming outem a přetvařovat se. Podle nich je to docela častý jev u seniorů, kteří vstupují do běžných domovů pro důchodce.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Pride Amsterdam (@prideamsterdam)

Všichni zaměstnanci domova projdou LGBTI tréninkem a budou se snažit vytvářet program společně s obyvateli tak, aby pokrýval jejich zájmy. Zároveň budou spolupracovat s LGBTI organizacemi. „Píšeme historii a realizujeme náš dlouhodobý sen o bezpečném místě pro starší LGBTI lidi, aby mohli dobře žít v komunitě, v níž mohou být sami sebou,“ řekla o projektu šéfka Tonic Housing Anna Keara. „Chválíme starostu Londýna za to, že uznal a podpořil potřeby starších LGBTI Londýňanů.“

Bankhouse, schéma asistovaného bydlení, v rámci kterého vznikne i tento domov pro důchodce, designoval Norman Foster. Nachází se na břehu řeky Temže a nabízí 59 bytů k pronájmu za udržitelnou cenu a dalších 25 bytů formou sdíleného vlastnictví. První prodeje by měly proběhnout již na jaře tohoto roku a v Tonic Housing doufají, že se první obyvatelé nastěhují v létě 2021.

Domů
Sdílet
Diskuse