Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2021 14:51
Čas čtení 0:46
Lukáš Čelka

Preventivní pozastavení očkování vakcínou AstraZeneca už ohlásilo i Irsko

Preventivní pozastavení očkování vakcínou AstraZeneca už ohlásilo i Irsko
Zdroj: TASR/AP
NEWS
Uložit Uložené

Reagují tím na zprávy z Norska a Dánska, kde se u některých očkovaných lidí objevily krevní sraženiny.

Irský ministr zdravotnictví ohlásil dočasné pozastavení očkování vakcínou AstraZeneca. Jde o reakci na zprávy z Norska a Dánska, kde se u některých očkovaných lidí objevily krevní sraženiny. Oba severské státy již z preventivních důvodů očkování touto vakcínou pozastavily. Úřady však zdůrazňují, že se zatím neprokázala žádná souvislost mezi vakcínou a sraženinami. Informoval o tom portál BBC.

Doporučeno
AstraZeneca: Vyvracíme mýty a hoaxy o vakcíně, s níž některé státy přestávají očkovat AstraZeneca: Vyvracíme mýty a hoaxy o vakcíně, s níž některé státy přestávají očkovat 12. března 2021 12:17

Norsko i Dánsko pozastavilo očkování touto vakcínou už ve čtvrtek. Krevní sraženiny se přitom v obou zemích objevily v několika případech. Odborníci obou zemí tvrdí, že jde jen o preventivní opatření, protože nic nenasvědčuje spojitosti sraženin s vakcínou. Tento názor s nimi sdílejí i odborníci ze Světové zdravotnické organizace.

Světová zdravotnictví organizace i samotná firma AstraZeneca tvrdí, že výskyt krevních sraženin u očkovaných není vyšší, než je běžné v neočkované populaci. Tvorba krevních sraženin nebo problémy s krevními destičkami nejsou zařazeny ani mezi vedlejší účinky a během klinických testů se neobjevily.

Doporučeno
AstraZeneca omezí dodávky vakcíny do Česka o 40 procent. Příští týden přijde o 7 200 dávek méně, než bylo v plánu AstraZeneca omezí dodávky vakcíny do Česka o 40 procent. Příští týden přijde o 7 200 dávek méně, než bylo v plánu 14. března 2021 13:18

Poslední statistiky očkování ukazují, že od čtvrtka drtivou většinu vakcín podávaných v Irsku vyrábí společnost Pfizer. Celkově tam bylo podáno 589 512 dávek, z čehož 452 927 dávek bylo vakcínou společnosti Pfizer a 117 507 dávek byla AstraZeneca. V sousední Velké Británii přitom vakcína AstraZeneca dominuje a dostaly ji už miliony lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse