Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. března 2021 9:31
Čas čtení 4:03
Vojtěch Vanda

Sčítání lidu 2021: Jak vyplnit formulář, kde jej sehnat a na co se připravit

Sčítání lidu 2021: Jak vyplnit formulář, kde jej sehnat a na co se připravit
Zdroj: Sčítání 2021
NEWS SČÍTÁNÍ LIDU 2021
Uložit Uložené

Přinášíme odpovědi na nejdůležitější otázky, které se váží k brzy se konajícímu sčítání obyvatel v Česku.

Je tomu už deset let, co se v České republice naposledy sčítali lidé, domy a byty. Na jaře roku 2021 se proto začne sčítat znovu. Jak ale taková akce probíhá? Kdo všechno se musí sčítání zúčastnit? REFRESHER se rozhodl, že na všechny nejasnosti okolo sčítání odpoví

Doporučeno
Anketa: Hasič, doktor, řidič tramvaje nebo fotbalista. Zeptali jsme se Čechů, jak jim rok s koronavirem změnil život Anketa: Hasič, doktor, řidič tramvaje nebo fotbalista. Zeptali jsme se Čechů, jak jim rok s koronavirem změnil život 17. března 2021 10:50

Proč se koná sčítání lidu?

Odpověď se nabízí sama od sebe. Už od pradávna chtěly všechny územní celky vědět, kolik obyvatel se na jejich území nachází, a kolik příbytků je v jejich dosahu. Podle Českého statistického úřadu patří sčítání k jednomu z nejstarších a nejdůležitějších statistických šetření, jelikož zjišťuje údaje o stavu obyvatelstva k určitému okamžiku na celém území státu.

Zajímavostí je, že nejstarší takový dochovaný soupis na českém území je soupis majetku litoměřického kostela z roku 1058, který je součástí zakládací listiny knížete Spytihněva II. O pravidelnost sčítání se zase zasloužila císařovna Marie Terezie, která 13. října 1753 vydala patent o každoročním sčítání lidu.

Zákon o sčítání lidu byl pak v Československou přijat 8. dubna 1920, první svobodné sčítání se však uskutečnilo až 15. února 1921.

Kdy letošní sčítání začne?

Sčítání lidu, domů a bytů začíná o půlnoci z 26. na 27. března 2021. Elektronický sčítací formulář bude možné vyplnit online. Další informace nalezneš zde.

Doporučeno
Očkovací kalkulačka: Podívej se, kdy se dostaneš na řadu Očkovací kalkulačka: Podívej se, kdy se dostaneš na řadu 17. března 2021 10:07

Jak bude probíhat?

Do 26. března bude probíhat příprava na sčítání. Od 26. března se bude moci člověk „sečíst“ online, a to až do 9. dubna. Pak je třeba využít listinného sčítání, které začne 17. dubna a skončí 11. května. Hned 12. května by se měly výsledky začít zpracovávat, přičemž zveřejnění těchto výsledků se plánuje na 1. ledna 2022.

Musím se zapojit?

Web Sčítání 2021 problematiku vysvětluje takto: „Sčítání je povinné ze zákona č. 332/2020 Sb., o sčítání lidu, domů a bytů v roce 2021. Povinnost sečíst se mají všechny osoby s trvalým pobytem nebo přechodným pobytem nad 90 dnů a osoby, kterým byl u nás udělen azyl (případně doplňková ochrana nebo dočasná ochrana). Patří sem i ostatní osoby, které jsou na území České republiky v rozhodný okamžik (půlnoc z pátku 26. března na sobotu 27. března 2021) přítomny.“

To znamená, že i občan Česka, který má trvalý pobyt jinde, ale v  dobu sčítání v Česku žije a ještě nemá trvalý pobyt, se sečíst musí. 

Domů
Sdílet
Diskuse