Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. března 2021 9:34
Čas čtení 0:43
Viktor Kniš

EU chce zakázat export vakcín vyrobených v unii, pokud budou mít dodávky pro členské státy zpoždění

EU chce zakázat export vakcín vyrobených v unii, pokud budou mít dodávky pro členské státy zpoždění
Zdroj: FOTO TASR - Lukáš Grinaj
NEWS
Uložit Uložené

Země EU se na online summitu nedohodly na novém systému přerozdělování vakcín pro členské státy. Nadále tak bude hlavním klíčem velikost populace.

Premiéři a prezidenti členských států EU na aktuálním summitu mluvili o systému přerozdělování vakcín. I když některé státy žádaly úpravu přerozdělování, k žádné změně zatím nedojde a nadále bude platit, že vakcíny se budou dodávat podle velikosti populace.

Lídři zemí se zároveň shodli na důležitosti využívání systému kontroly, díky kterému budou moci zakázat export vakcín vyrobených v EU, pokud budou dodávky pro členské země mít zpoždění, informuje Financial Times.

Doporučeno
Sčítání lidu 2021: Formuláře ke stažení a přehled důležitých informací Sčítání lidu 2021: Formuláře ke stažení a přehled důležitých informací 26. března 2021 12:36

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen takto jmenovitě vyzvala společnost AstraZeneca. „Musíme a chceme vysvětlit evropským občanům, že dostanou spravedlivý podíl (dávek vakcíny), který jim přísluší,“ řekla Von der Leyen po čtvrtečním videosummitu lídrů, cituje slovenský Denník N.

Politici na summitu řešili i opatření, protože pandemická situace v Evropě zůstává vážná, přičemž příčinou jsou zejména nové kmeny a mutace koronaviru. Opatření by tak měla i nadále zůstat v platnosti, což se má týkat i částečného omezení cestování za rekreací. EU však myslí na význam zachování fungování trhu zboží a služeb.

Pokud to situace umožní, EU bude postupně a koordinovaně rušit opatření a zajistí legislativní i technickou přípravu na zavedení cestovatelských covidových pasů.

Domů
Sdílet
Diskuse