Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. března 2021 14:30
Čas čtení 5:34
Lukáš Čelka

Abstinující gambler Roman: Od večera do rána jsem utíkal od problémů za blikajícím strojem, který mi byl nejlepším kamarádem

Abstinující gambler Roman: Od večera do rána jsem utíkal od problémů za blikajícím strojem, který mi byl nejlepším kamarádem
Zdroj: Tasr / AP
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Roman propadl hraní až natolik, že často nevnímal realitu. Ztratil přátele, partnerku a všechny finance. Byl jen kousek od toho, aby skončil na ulici.

„Nejprve jen nevinné pokoušení štěstí, nakonec cesta peklem.“ Takto popisuje svou osudovou chybu abstinující gambler Roman. Hraní automatů holdoval více než deset let, ke konci se dostal téměř na úplné dno. 

V důsledku hraní přišel o vztah i všechny finance a jen proto, aby zažil pocity euforie, které mu uměla dát pouze barevná obrazovka mašiny v herně, si dokonce vzal půjčku. Nakonec se však ze všech problémů s odřenýma ušima vyhrabal. Jak nám prozradil, herny musí dodnes obcházet obloukem a nechce si ani představit, kolik peněz v nich za poslední desetiletí prohrál.

O gamblerství jsme nemluvili jen s Romanem, ale také s odborníkem na závislosti Ľubomírem Okruhlicou, který nám řekl, jaký má vliv na chronické hráče pandemie a jaký je rozdíl mezi psychickou a fyzickou závislostí. Kromě toho nám prozradil, co bys měl udělat, pokud máš ve svém okolí gamblera a chceš mu pomoci.

V článku s ohledem na ochranu soukromí respondenta neuvádíme jeho celé jméno a pravé místo bydliště. Jelikož jde o citlivé téma, je uveden pouze anonymně.
V tomto článku si přečteš:
  • Jak Roman propadl gamblerství.
  • Co Romana neustále táhlo do herny.
  • Kdy zjistil, že s tím musí seknout, nebo skončí na ulici.
  • Jaká životní událost mu pomohla obrátit stránku a vyhrabat se z problémů.
  • Co si Roman dodnes představuje, když si vzpomene na toto těžké životní období.
  • Jaký vliv má pandemie na gamblery.
  • Jaký je rozdíl mezi psychickou a fyzickou závislostí.
Doporučeno
Vydržíš měsíc bez alkoholu? Nejenže budeš více fit a ušetříš peníze, ale můžeš taky předejít problémům se závislostí Vydržíš měsíc bez alkoholu? Nejenže budeš více fit a ušetříš peníze, ale můžeš taky předejít problémům se závislostí 10. ledna 2021 14:30

Začalo to nevinně

Romanův těžký životní pád odstartovalo nevinné sledování kamaráda při hraní ještě za dob používání slovenských korun. „Působilo to super a bezpečně. Zabavíš se a ještě můžeš přijít k nějakým penězům,“ popsal svůj první dojem z hraní vyléčený gambler Roman.

Podle jeho slov se z něj gambler nestal po první desetikoruně vhozené do stroje. Tvrdí však, že už tehdy se cítil jako „vítěz“, protože se mu z něj podařilo vybrat padesát korun. „Zvítězil jsem nad strojem, jenže ten má vždy poslední slovo. Mozek si hned neuvědomí, že i když vyhraje pět set korun, tak stejných pět set korun tam v okamžiku zmizí jako pěna z piva,“ popsal své pocity z minulosti.

Absitinujúci gambler Roman: Mal som depresie z toho, že hrám a hral som, pretože som mal depresie
Zdroj: Flickr.com / @Lisa Brewster

Roman tvrdí, že trvalo roky, než hraní zcela podlehl. „Nikdy bych si to nepřiznal, dokud jsem se nedostal do bodu, kdy jsem za jeden večer dokázal prohrát to, co vydělám za celý měsíc," dodal bývalý gambler. Podle jeho slov přijde to nejhorší až druhý den, když člověk vystřízliví.

„Výčitky svědomí a uvědomění si toho, jak těžce musí člověk dělat pro pár minut euforie. Když jsem hrál, nevnímal jsem realitu, okolí a ani kamarády, kteří mě vždy chtěli dostat z herny. Nevnímal jsem ani partnerku, která mě už mezitím opustila.“

Bankomat navštívil šestkrát za noc 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 96423 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co Romana neustále táhlo do herny.
  • Kdy zjistil, že s tím musí seknout, nebo skončí na ulici.
  • Jaká životní událost mu pomohla obrátit stránku a vyhrabat se z problémů.
  • Co si Roman dodnes představuje, když si vzpomene na toto těžké životní období.
  • Jaký vliv má pandemie na gamblery.
  • Jaký je rozdíl mezi psychickou a fyzickou závislostí.
Domů
Sdílet
Diskuse