Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. dubna 2021 9:30
Čas čtení 12:09
Adam Novosad

17letá vědkyně Zuzana: Pomáhala jsem vyvíjet test na covid–19, skotský internát je oproti slovenskému z jiného světa (Rozhovor)

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mladá vědkyně Zuzana Hudáčová si na své konto připisuje mezinárodní úspěchy, studuje ve Skotsku a chce zkoumat, jak se vyvíjí lidský mozek.

„To jsou dva odlišné světy. Mám pocit, že stěží najdu něco podobného, spíš než rozdílného. Ve Skotsku máme na kolejích téměř full servis, protože všichni od vás chtějí, abyste se primárně věnovali učení,“ říká mladá 17letá vědkyně Zuzana Hudáčová, která dnes studuje na prestižní střední škole ve Skotsku.

Doporučeno
Etický hacker: Proč si přelepuješ webkameru, když jsi celý den na mobilu a díváš se do fotoaparátu? (Rozhovor) Etický hacker: Proč si přelepuješ webkameru, když jsi celý den na mobilu a díváš se do fotoaparátu? (Rozhovor) 10. ledna 2021 12:30

Když jí bylo 14 let, vydala se na stáž na Masarykovu univerzitu, kde pomáhala při výzkumu přímo v laboratoři, během studia na gymnáziu dostala šanci studovat ve skotském městě Dollar a minulé léto pomáhala vyvíjet test na koronavirus v české firmě MultiplexDX, kterou založil biochemik Pavel Čekan .

Přijali ji už i na americkou univerzitu Caltech a svou kariéru se chystá nastartovat právě ve Spojených státech amerických.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak se Zuzana dostala na prestižní skotskou školu Dollar Academy
  • Proč ji nejvíce fascinuje, jak se vyvíjejí buňky tvořící náš mozek
  • Jak se ve 14 letech rozhodla vydat na stáž do univerzitní laboratoře
  • Proč nelze skotský a slovenský internát vůbec srovnávat
  • Jak se dostala na stáž a pomáhala vyvíjet test na koronavirus v MultiplexDX
  • Zda je biochemik Pavel Čekan opravdu tak aktivní, jak se o něm říká
Zuzana Hudáčová
Zdroj: Se svolením Zuzany Hudáčové

Chodila jsi na bilingvní gymnázium na Slovensku, ale dnes studuješ na prestižní střední škole ve Skotsku. Jak ses tam dostala?

Krátce po příchodu na bilingvní gymnázium v Sučanech jsem se doslechla o možnosti hlásit se na střední školu do zahraničí. Na našem gymnáziu se takto vydalo do zahraničí studovat několik studentů, tak jsem si řekla, že bych to ráda vyzkoušela i já. 

Šlo o stipendium HMC určené ke studiu ve Spojeném království, které tehdy zprostředkovala Nadace otevřené společnosti, ale dnes ho už zprostředkovává organizace Leaf. Uděluje se zejména studentům ze zemí východní a střední Evropy, což mě motivovalo, a tak jsem se ve druhém ročníku na gymnáziu přihlásila.

Samotná přihláška sestávala z několika esejí, potřebovala jsem doporučení od učitelů, ale i jazykové testy. Nakonec si některé z nás vybrali a pozvali na interview, kde nás chtěli blíže poznat. Já jsem měla to štěstí, že mě vybrali.

Bylo Skotsko tvou předem vybranou destinací?

Stipendium HMC je určeno pro přední střední školy ve Spojeném království, takže jsem předem věděla, že kamkoliv mě vyberou, tak půjde o velmi kvalitní školu. Nakonec mě přijali na Dollar Academy ve Skotsku, což mě potěšilo.

Tvojí vášní je věda a zajímáš se o vývoj mozku. Jak se ti na bilingvním gymnáziu dařilo rozvíjet nejen jazyk, ale věnovat se také vědeckým předmětům?

Na bilingvním gymnáziu jsme měli každý předmět kromě slovenského jazyka a tělesné výchovy v angličtině. Já jsem na střední školu šla s vědomím, že budu chtít odejít studovat do zahraničí, takže jsem se potřebovala naučit co nejlépe anglicky.

Normálně jsme měli hodiny biologie či chemie, ale já byla pro vědu zapálena již dříve, a tak jsem postupně založila biologický či psychologický kroužek, kde jsme se vzdělávali nad rámec školních osnov. V prvním ročníku mě rovnou napadlo, že bych se mohla přihlásit na laboratorní stáž. Je přece jen jiné poslouchat o tom, co vědci dělají, a reálně si to vyzkoušet na vlastní kůži.

Doporučeno
Denní nárůst nakažených v Česku nadále klesá. Stále ale očkujeme pomalu Denní nárůst nakažených v Česku nadále klesá. Stále ale očkujeme pomalu 2. dubna 2021 9:36

Už jako 14letá ses dostala na stáž na Masarykovu univerzitu. Určitě jsi měla nějaká očekávání, jak věda ve skutečnosti funguje, splnil je tvůj pobyt v laboratoři?

Těžko říct, ale je pravda, že v tak mladém věku jsem měla trochu naivní představy o tom, jak vědec vypadá. Obvykle v televizi ukazují vědce, jak přijdou do laboratoře na pár minut, chvíli vzorek pozorují přes mikroskop a najednou zachrání svět.

Takhle to vůbec nefunguje, protože věda je dlouhodobý proces nejen o inteligenci a vzdělání, ale také o trpělivosti a výdrži. Zejména tyto vlastnosti jsem získala při své první laboratorní zkušenosti. Pokud není vědec pracovitý a trpělivý, tak sice může být sebevíc inteligentní, ale zřejmě se mu potřebných výsledků dosáhnout nepodaří, protože se vzdá nebo skončí předtím, než se k nim dopracuje.

Zmínil jsem, že se zajímáš o vývoj mozku.

Obecně jsem velmi zvědavý člověk, a tak nemám výlučně jednu oblast, o kterou bych se ve vědě zajímala. Na druhou stranu mě dlouhodobě zajímá zejména výzkum toho, jak se vyvíjí náš mozek z kmenových buněk. V praxi mě fascinuje, jak se z buněk, které nejdříve nejsou nijak definovány, stanou specializované buňky s mozkovou funkcí.

Tyto věci sleduji, snažím se v nich vzdělávat a myslím, že se jim budu věnovat i v budoucnu. S tématem vývoje mozkových buněk jsem dokonce pracovala už na své první laboratorní stáži na Masarykově univerzitě.

Starají se tu o nás na velmi vysoké úrovni a hlavně dávají neustále pozor na to, zda máme vše, co potřebujeme. To byl docela šok oproti slovenskému internátu.

Nyní studuješ na střední škole ve Skotsku. Přemýšlíš už nad budoucí vysokou školou, kterou bys chtěla navštěvovat?

Určitě plánuji v budoucnu studovat na vysoké škole v zahraničí. Momentálně jsem v bodě, kdy si začínám posílat přihlášky na univerzity. Nejvíce bych se chtěla uplatnit na vědecky a výzkumně zaměřených školách ve Spojených státech amerických, kde mě už přijali na univerzitu Caltech a uvidíme, jaké odpovědi přijdou z ostatních škol. V ideálním případě si chci vybrat konkrétní školu na základě toho, jaké laboratoře se mi tam budou líbit.

Hlásila ses na univerzitu do Ameriky, ale lidé se většinou studia v Americe bojí kvůli vysokým poplatkům.

O tomhle se příliš nediskutuje, protože mám pocit, že lidé nejsou o studiu ve Spojených státech amerických dostatečně informováni. Každý má pocit, že škola v Americe musí být neskutečně drahá, ale nemusí to platit pokaždé. Je to pravda, ale zároveň také ne, protože přihláška na univerzitu do Ameriky je velmi náročná, ale zároveň velmi holistická — kdokoli se na školu hlásí, vyplňuje vedle hlavní přihlášky i formulář pro separátní finanční pomoc.

Na základě toho škola zjistí, v jaké finanční situaci se potenciální student nachází, a pokud vás nakonec přijme, tak finanční stav vezme v úvahu a od univerzity člověk dostane finanční podporu. Na prestižních školách se nestává, že by někdo dal kopačky skvělému studentovi jen proto, že by byl chudý. Spíše naopak, prestižní školy se snaží udělat vše pro to, aby si to student mohl dovolit.

Ve Skotsku studuješ díky stipendiu. Jak je to s náklady na život?

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 96483 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co si ve Skotsku musí platit sama a co jí pokrývá stipendium
  • Proč nelze skotský internát vůbec srovnávat se slovenským
  • Proč je internát rozdělený na část pro dívky a část pro chlapce
  • Jak vypadá na prestižní skotské škole sociální život
  • Zda se jí během pandemie v lockdownu zhoršila psychická pohoda
  • Jak reaguje na mediální popularitu, kterou nedávno získala
  • Jak se dostala na stáž a pomáhala vyvíjet test na koronavirus v MultiplexDX
  • Zda je biochemik Pavel Čekan opravdu tak aktivní, jak se o něm říká
Domů
Sdílet
Diskuse