Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2021 21:01
Čas čtení 0:43
Kamila Šebestová

Lidé očkovaní vakcínami Pfizer nebo Moderna mají 90procentní šanci, že se koronavirem nenakazí, říká nová studie

Lidé očkovaní vakcínami Pfizer nebo Moderna mají 90procentní šanci, že se koronavirem nenakazí, říká nová studie
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Kromě prevence těžkého průběhu onemocnění nebo smrti tyto vakcíny chrání před nákazou.

CDC publikovalo studii, kterou provedli na přibližně 4000 lidech z první linie v boji proti koronaviru. Účinky vakcín na nich vědci sledovali od poloviny prosince do poloviny března. Po ukončení výzkumu zdravotnické centrum prohlásilo, že po 2. dávce dokáží vakcíny Pfizer i Moderna na 90 procent zabránit infekci koronaviru.

Podle Boston Globe už předešlé klinické pokusy prokázaly, že tyto vakcíny účinkovaly proti onemocnění, hospitalizaci či smrti v důsledku onemocnění covid-19.

Účastníky výzkumu týdně testovali na onemocnění covid-19, aby zachytili případné projevy viru. Vědci následně porovnali výskyt nakaženi koronaviru před a po očkování.

Doporučeno
Koronavirové mutace: Kolik jich je, odkud pochází a čím jsou nebezpečné Koronavirové mutace: Kolik jich je, odkud pochází a čím jsou nebezpečné 29. března 2021 12:57

U obou vakcín je třeba očkovat s několikatýdenním odstupem. Po první dávce se během dvou týdnů ukázalo, že dokáže na 80 procent zabránit nakažení. Po druhé dávce se během dvou týdnů účinnost vakcín zvýšila na 90 procent.

„Tato studie dokazuje, že obě mRNA vakcíny mohou snížit riziko nakažení se všemi druhy SARS CoV-2, a to i při nakažení bez symptomů,“ vysvětlila CDC ve svém prohlášení.

Americká společnost Pfizer tento týden oznámila, že testuje vakcínu proti koronaviru už i na dětech do 11 let. Podle CNBC mají nejmladší děti zapojené do testování jen šest měsíců.

Domů
Sdílet
Diskuse