Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2021 12:57
Čas čtení 3:50
Vojtěch Vanda

Koronavirové mutace: Kolik jich je, odkud pochází a čím jsou nebezpečné

Koronavirové mutace: Kolik jich je, odkud pochází a čím jsou nebezpečné
Zdroj: Anindito Mukherjee/Bloomberg via Getty Images
ZDRAVÍ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Sestavili jsme základní přehled koronavirových mutací, které ve světě existují.

Koronavirus se vyvíjí. Ač je to velice znepokojující, virus je také organismem, který se přizpůsobuje podmínkám a reaguje na změny okolí v čase. Proto se nějakým způsobem modifikuje a vyvíjí, aby přežil. V tomto článku ti nastíníme základní informace o mutacích viru, jenž sužuje svět již více než rok.

Doporučeno
V Brně objevili novou mutaci koronaviru V Brně objevili novou mutaci koronaviru 28. března 2021 21:25

Jak už bylo řečeno, v momentě, kdy se objeví nový virus, je prakticky jasné, že nezůstane pouze u jeho počáteční verze. Všechny viry, včetně koronaviru, neustále mutují a vytváří své nové verze, píše BBC. Nové mutace způsobují nepatrné genetické změny, jež nastanou v momentě, kdy se virus kopíruje. Tímto procesem se nákaza snaží šířit v těle nositele a udržuje si pro sebe výhodné podmínky k žití.

Většina z těchto změn jsou bezvýznamné v tom smyslu, že nezmění to, jakým způsobem organismus ochromí. Může se dokonce stát, že podobná genetická změna zapříčiní brzký konec nákazy v hostitelově těle. Na druhou stranu se ale může také stát, že se z viru stane sofistikovanější útočník než kdy dřív, jehož infekčnost a nebezpečnost může exponenciálně vzrůst.

Proces replikace a vývinu logicky nastal i u koronaviru. Smrtící virus, jenž celosvětově zapříčinil smrt skoro 2,8 milionu lidí, zmutoval již do několika tisíců variant. Přesné číslo nelze určit. Nicméně několik z nich se nakonec opravdu ukázalo jako účinnější hrozby než ten počáteční, jenž se začal pravděpodobně šířit z čínského Wu-chanu.

Domů
Sdílet
Diskuse