Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. dubna 2021 13:23
Čas čtení 0:53
Ondřej Jarůšek

ČHMÚ varuje před silným větrem s nárazy až 110 km/h

ČHMÚ varuje před silným větrem s nárazy až 110 km/h
Zdroj: TASR - Michal Svítok
NEWS ČESKO ČHMÚ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

V pondělí do Česka přivane silný vítr a očekává se i sněžení.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚvydal varování před silným větrem, který zasáhne většinu území Česka. Výstraha platí od pondělní 7. hodiny ranní až do večerní 9. hodiny. Vítr bude dosahovat 5 až 9 m/s s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na horách 20 až 30 m/s (70 až 110 km/h).

ČHMÚ zároveň varuje před možnými škodami, které může silný vítr způsobit. Sem patří například poškození stromů či menší škody na budovách a hrozí také nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi. Vyskytnout se mohou i komplikace v dopravě.

Doporučeno
V Rusku tě za 300 tisíc korun vezmou stíhačkou na okraj vesmíru, říká cestovatel Martin. Možnosti jsou tam neomezené (Rozhovor) V Rusku tě za 300 tisíc korun vezmou stíhačkou na okraj vesmíru, říká cestovatel Martin. Možnosti jsou tam neomezené (Rozhovor) 2. dubna 2021 9:30

Namístě je proto zvýšená opatrnost. „Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ píše ČHMÚ.

Od pondělních 12:00 do 18:00 se také očekává silné sněžení. To platí pro hlavní město Prahu, Středočeský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočinu a Jihomoravský kraj (Blansko, Boskovice, Tišnov). Objevovat se může i náledí.

V této souvislosti Český hydrometeorologický ústav varuje před zhoršenou dohledností na silnicích nebo možným vznikem kalamitní situace. „Doporučuje se vzít v úvahu možnost náhlého poklesu dohlednosti a náhlé tvorby sněhové pokrývky, přizpůsobit tomu rychlost jízdy. Sledovat předpověď počasí a dopravní zpravodajství,“ radí řidičům ČHMÚ. Zvýšenou opatrnost by měli mít o chodci.

výstraha
Zdroj: ČHMÚ
Domů
Sdílet
Diskuse