Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2021 11:52
Čas čtení 2:29
Tímea Krauszová

Umělá inteligence nám ukazuje, o co jsme přišli: Takto by vypadali a zněli Amy Winehouse či Kurt Cobain

Umělá inteligence nám ukazuje, o co jsme přišli: Takto by vypadali a zněli Amy Winehouse či Kurt Cobain
Zdroj: Flickr/Maia Valenzuela/volně k užití
HUDBA
Uložit Uložené

Kromě „nových“ písní zemřelých umělců si prohlédni, jak by podle umělé inteligence dnes vypadali John Lennon, Michael Jackson či Jimi Hendrix.

Přestože už nejsou mezi živými, víme, jak by mohla znít jejich tvorba. Hypebeast upozorňuje na nové písně od zemřelých umělců, které vycházejí na albu Lost Tapes of the 27 Club (Ztracené nahrávky Klubu 27). Legendy hudební scény tak můžeš slyšet znovu v úplně nových nahrávkách. Prozatím najdeš na Spotify čtyři písně „od“ Kurta Cobaina, Amy Winehouse, Jimiho Hendrixe a Jima Morrisona.

Není to však jediný pokus představit si, jak by legendy hudebního průmyslu zněly a vypadaly, nebýt jejich předčasné smrti.

Doporučeno
Kdo byl DMX a jak se stal legendou? Kdo byl DMX a jak se stal legendou? 9. dubna 2021 22:09

Jejich hudba je věčná

Seznam mladých umělců, kteří zemřeli ve věku 27 let, se rozrůstá. Do tzv. Klubu 27 patří například i Winehouse, Morrison či Cobain. Jde o kulturní fenomén rozšířený nejen v hudbě, zmiňuje se i v literatuře a dostává se mu prostoru i v médiích. Má však mrazivé následky, protože popularizuje zanedbávání mentální pohody.

Britská organizace Over the Bridge, která se věnuje duševnímu zdraví, poukazuje na umění, o které přicházíme s každým vyhaslým životem. „Abychom ukázali světu, co jsme ztratili kvůli krizi duševního zdraví, pomocí umělé inteligence jsme vytvořili album, které členové Klubu 27 nikdy neměli šanci vytvořit,“ píší na svých stránkách. Říkají, že je příjemně překvapila pozitivní odezva, kterou na tyto písně dostali.

Nejen mezi hudebníky, ale i mezi lidmi obecně se tak rozšířila informace o závažné krizi v hudebním průmyslu, který si žádá krutou daň. Podepisuje se na duševním zdraví a nejeden umělec podléhá závislostem a přichází o život velmi mladý. „Naše mise změnit způsob, jakým se mluví o duševním zdraví v hudebním průmyslu, (...) pokračuje dál.“

V rámci své iniciativy pomocí umělé inteligence (AI) vytvořili nové písně hudebníků, kteří už nejsou mezi živými. Využili k tomu rytmus, melodie, texty i izolované smyčky, které AI zkombinovala a napsala nové písně. Ty pak zpracovali lidé do nového alba. Samozřejmě, umělá inteligence nedokáže nahradit skutečné tvůrce.

Písně poskytují jen zlomek hudby (a jiného umění), které již tyto legendy nevytvoří. Jejich poselství však padlo na úrodnou půdu. Over the Bridge si nejvíce pochvalují to, že díky této iniciativě již další hudebníci vyhledávají pomoc.

Nové písně, které vytvořila umělá inteligence, si můžeš poslechnout na Spotify. V pořadí zazní Kurt Cobain, Amy Winehouse, Jimi Hendrix a Jim Morrison (The Doors).

Jak by dnes vypadali?

Nejde však o jedinou iniciativu, která ukazuje, co mohlo být. Hidreley Diao pomocí umělé inteligence upravuje fotografie známých osobností. Dává nový život starým fotografiím, ale v nejnovější sérii ukazuje i to, jak by dnes vypadaly celebrity, které přišly o život.

Mezi jeho nejznámějšími díly jsou snímky popového krále Michaela Jacksona, krále rock'n'rollu Elvise Presleyho, ale i zmíněných hudebníků Kurta Cobaina či Amy Winehouse.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Hidreley Diao (@hidreley)

Hidreley pro Bored Panda řekl, že tímto způsobem chtěl vzdát hold celebritám, které se nedožily vysokého věku. Uznává, že AI není dokonalá a některé obrázky vypadají hrozivě, zatímco jiné jsou tomu, jak vypadaly hvězdy během života, velmi podobné.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Hidreley Diao (@hidreley)

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Hidreley Diao (@hidreley)

Při tvorbě se snažil zohlednit také životní styl. Pro slovenský Interez vysvětlil, že to není vždy jednoduché. „Velmi složité bylo vytvoření Amy Winehouse. Ačkoliv by měla pouze 38 let, chtěl jsem zobrazit, jak by stárnutí ovlivnilo užívání drog.“

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Hidreley Diao (@hidreley)

Iniciativy nedokáží nahradit skutečné lidi, ale připomínají, že svět hudebníků a jiných umělců je často romantizovaný. Tlak v popkultuře na prodeje, neustálé pronásledování bulvárními médii a zejména nízké povědomí o duševním zdraví se však podepisují nejen na umění, o které přicházíme my, ale právě na životech konkrétních umělců. Jak připomíná kampaň Lost Tapes of the 27 Club, tyto a další celebrity mohly nadále tvořit, psát, hrát, zpívat či natáčet, kdyby jejich psychické zdraví brali lidé v průmyslu vážně a dostala se jim potřebná pomoc.

Nedávno nás opustila další hvězda hudebního světa. DMX byl králem hardcore rapu, ale i gospelový kazatel o Bohu. Fanoušci si ho však budou pamatovat zejména pro striktní rap a nesmrtelné hity. Zemřel ve věku 50 let. Přečti si více o tom, jak se stal legendou.

Domů
Sdílet
Diskuse