Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2021 20:43
Čas čtení 0:57
Ondřej Jarůšek

Do výbuchu muničního skladu byli zapojeni ruští agenti, kteří otrávili Skripala, píše Respekt

Do výbuchu muničního skladu byli zapojeni ruští agenti, kteří otrávili Skripala, píše Respekt
Zdroj: Policie ČR
NEWS
Uložit Uložené

Policie zveřejnila fotografie dvojice mužů a žádá o pomoc při pátrání.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu oznámil, že existuje důvodné podezření ze zapojení důstojníků ruské tajné služby GRU do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích. K těm došlo v roce 2014, u prvního z nich zemřeli dva lidé. Stát za tím mají agenti Alexander Miškin a Anatolij Čepiga, kteří otrávili Skripala, informuje Respekt.

Doporučeno
„Teroristický útok na území ČR. Reakce musí být tvrdá.“ Politici reagují na zapojení Ruska do výbuchu ve Vrběticích „Teroristický útok na území ČR. Reakce musí být tvrdá.“ Politici reagují na zapojení Ruska do výbuchu ve Vrběticích 17. dubna 2021 20:25

Policie zveřejnila fotografie hledané dvojice a žádá veřejnost o pomoc při pátrání. Agenti se vydávali pod falešnými jmény. 

„Osoby využívaly nejméně dvě identity, kdy se nejprve prokazovaly dvěma ruskými pasy se jmény Alexander PETROV, nar. 13. 7. 1979 a Ruslan BOSHIROV, nar. 12. 4. 1978, následně pasem Moldavska na jméno Nicolai POPA, nar. 18. 7. 1979 a pasem Tádžikistánu vydaným na jméno Ruslan TABAROV, nar. 23. 10. 1975,“ píše policie v tiskové zprávě.

V souvislosti se zjištěním vyhostil ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) 18 osob. Jednat se má o diplomaty, kteří byli identifikováni jako příslušníci ruských tajných služeb GRU a SVR. Českou republiky mají opustit do 48 hodin.

Domů
Sdílet
Diskuse