Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. dubna 2021 11:06
Čas čtení 9:18
Tereza Šnajdrová

Nespokojení studenti se pustili do boje s českým školstvím. Národní studentský odboj má více než 200 členů (Rozhovor)

Nespokojení studenti se pustili do boje s českým školstvím. Národní studentský odboj má více než 200 členů (Rozhovor)
Zdroj: se souhlasem Jana Němečka
REFRESHER
Uložit Uložené

Národní studentský odboj tvoří již více než 200 nespokojených studentů. Jejich cílem je zlepšit a zmodernizovat české školství.

Národní studentský odboj funguje teprve od 1. ledna 2021. Za tu dobu se k němu přidalo více než 200 studentů, kteří nesouhlasí s fungováním českého školství a nyní bojují za změnu. S předsedou Janem Němečkem jsme si povídali o tom, jakým způsobem odboj komunikuje s politiky, kdo ho financuje, ale také třeba o tom, jak epidemie koronaviru ovlivnila výuku a co si myslí o úředních maturitách.

Doporučeno
Markéta Pekarová Adamová: Osm let chaosu, sobeckosti a nekompetence stačilo. Potřebujeme do politiky vrátit morálku (Rozhovor) Markéta Pekarová Adamová: Osm let chaosu, sobeckosti a nekompetence stačilo. Potřebujeme do politiky vrátit morálku (Rozhovor) 31. března 2021 13:00

Jste předseda Národního studentského odboje. Proč jste se jej rozhodl založit?

Myšlenka vznikla již v březnu roku 2020 někdy kolem třetí hodiny ranní v mém pokoji, kdy jsem celý den přemýšlel nad tím, jak vyřešit moji nespokojenost se současnými studentskými organizacemi, protože mi nevyhovoval styl fungování v nich. Už předtím jsem působil ve studentských parlamentech a bohužel mě všechny tyto parlamenty a studentské organizace zklamaly, neboť jsem nikde nenašel to, co jsem doufal, že najdu, a to byla podpora a vyslechnutí mých názorů a nápadů. Cítil jsem, že to potřebují i ostatní, tak jsem si řekl že nemá cenu ztrácet čas někde jinde a stěžovat si a raději budu tvořit to, co jsem vždy chtěl a potřeboval. Zároveň jsem věděl, že takových lidí je více a že jim budu moci nabídnout a vytvořit pro ně prostředí, které jsem sám potřeboval.
 
Nakonec se ukázalo, že do dnešního dne se našlo přes 200 takových lidí, kteří byli taktéž nespokojeni se současnou situací a zároveň vnímali problémy v českém školství a byli stejně jako já odhodláni a namotivováni být součástí změny. Jsem vděčný, že můžu být součástí neskutečného kolektivu lidí, se kterými můžeme tvořit vše, co nás jenom napadne a bude bavit.

Jan Němeček
Zdroj: se souhlasem Jana Němečka

Jak dlouho váš odboj již funguje?

Spolek jsem společně s právníkem založil 4. června 2020, ale fungovat jsme začali až 1. ledna 2021, protože jsme nechtěli začínat v takový pofidérní rok, jako byl ten minulý.

V současné chvíli máte tedy více než 200 členů. Jedná se pouze o pražské studenty, nebo se zapojují mladí ze všech koutů České republiky?

Já sám jsem ze Zlína a máme studenty z celé České republiky, což je úžasné, neboť poznáváme každý kout republiky. Hodně jich je ze Středočeského kraje, ale je to opravdu různé.

Chceme dosáhnout sjednocení studentů, ne do jedné organizace, ale do jednoho celku, abychom nemuseli politiky zaplavovat peticemi a nespokojenými e-maily, ale abychom sesbírali návrhy a názory od studentů z celé České republiky

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 97601 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaké hlavní nedostatky Jan v českém školství pozoruje
  • Jak je Národní studentský odboj financován
  • Co budou po ministerstvu školství chtít
  • Co si myslí o úředních maturitách
Domů
Sdílet
Diskuse