Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. května 2021 9:30
Čas čtení 8:42
Jakub Paulík

10 působivých fotografií: zakrvácená holčička pláče nad mrtvými rodiči, teroristé zajali tým olympioniků

10 působivých fotografií: zakrvácená holčička pláče nad mrtvými rodiči, teroristé zajali tým olympioniků
Zdroj: Wikimedia/John Paul Filo/volně k užití
HISTORIE
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let
a chci zobrazit obsah
zpět na hlavní stránkuZpět

Historie lidstva je plná násilí, ale i momentů, které mohou povzbudit či poučit další generace.

Američtí vojáci nechtěně rozstříleli auto s obyčejnou rodinou a teroristé během olympijských her v Mnichově zavraždili celý sportovní tým. Ještě předtím je ale mlátili tak brutálním způsobem, že jim zlámali kosti. Členové smrtícího komanda se následně pokusili uprchnout, ale při přestřelce s policií většinu z nich zastřelili.

O více než 20 let později se neznámý muž v Číně postavil před kolonu tanků a stal se symbolem boje proti režimu, který na náměstí Nebeského klidu likvidoval své občany. Jak se odehrály tyto a mnohé další historické události, které jsou zvěčněné na známých fotografiích?

Pokud chceš další články o fotografiích z historie, začni sledovat tuto sekci.
Doporučeno
Očekávaný sex Johna Lennona či pletky s nacistkami. I takto vypadaly vztahy na historických fotografiích Očekávaný sex Johna Lennona či pletky s nacistkami. I takto vypadaly vztahy na historických fotografiích 14. února 2021 12:25
V tomto článku si přečteš:
  • Jak se stal z afroamerického otroka voják.
  • Co se stalo malému chlapci ze Sýrie, jehož tělo vyplavilo moře.
  • Jak teroristé v Mnichově zajali a povraždili tým izraelských sportovců.
  • Proč stříleli gardisté na protestu v USA do studentů.
  • Jak vypadal ledovec, který zřejmě potopil Titanic.
  • Co se stalo s nacistou ze slavné fotografie z varšavského ghetta.

Otrok, který bojoval proti otrokářům (1863)

Gordon
Zdroj: Library of Congress/William D. McPherson/Frank H. Goodyear

Fotografie zbičovaného černošského otroka s mimořádně zjizvenými zády je poměrně známá. Jen málokdo ovšem ví, že muž na záběru má svůj vlastní, dodnes zachovaný příběh. Autorem fotky je William D. McPhersonn. Ten se v době útěku afroamerického otroka od svých pánů nacházel v kempu s vojáky Unie, kam přišel hledat azyl.

Podle jeho výpovědi víme, že utekl z plantáže Bridget a Johna Lyonsových. Na akci se důkladně připravil a své tělo si potřel cibulí, aby ho lovečtí psi nemohli po pachu vypátrat, píše se ve vydání časopisu Harper’s Weeekly ze dne 4. července 1863. 

Web History s odkazem na vydání New York Tribune z prosince 1863 informuje, že z plantáže utekl s dalšími třemi otroky, ale jednoho lovci chytili a zavraždili. Afroameričana z fotografie dobové noviny nazývají Peter nebo Gordon.

Po zhruba deseti dnech, během kterých ušel Gordon asi 130 kilometrů (délka trasy se podle zdrojů liší, někde uvádí o polovinu méně), dorazil v březnu 1863 k vojákům Unie, kteří v té době bojovali v americké občanské válce se státy Konfederace.

Emancipační proklamace prezidenta Abrahama Lincolna ze začátku roku 1863 vedla ke zrušení otroctví v USA, díky čemuž se Afroameričané mohli stát součástí armády. S tím ovšem nesouhlasily státy Konfederace. Gordon se stal později vojákem Unie, ale po čase ho zajala nepřátelská strana. Opět se mu ale podařilo uprchnout a vrátit se k Unii. Jeho pozdější osud není znám, ale fotka Gordonových zjizvených zad jako symbolu odporu vůči útlaku se zachovala dodnes.

Ledovec, který prý potopil Titanic (1912)

Ľadovec
Zdroj: Wikimedia/Prinz Adalbert (Public domain)

Oscarový režisér James Cameron proslavil tragédii lodi Titanic natolik, že ji znají snad i lidé, pro které byl dějepis ve škole obrovským trápením. Luxusní parník se v noci 15. dubna 1912 potopil do vod Atlantského oceánu a podle dostupných údajů si s sebou vzal 1 513 lidských životů.

V ranních hodinách osudného dne se Henrymu Aldridgeovi, vrchnímu stevardovi křižníku Prinz Adalbert, podařilo vyfotit ledovec, kvůli kterému se Titanic pravděpodobně potopil. V oblasti se nacházely další ledovce, ale předpokládá se, že právě tento stál za potopením lodi.

Doporučeno
Jack a Rose z Titanicu neexistovali. Které příběhy hrdinů jsou pravdivé a co je čistá fikce? Jack a Rose z Titanicu neexistovali. Které příběhy hrdinů jsou pravdivé a co je čistá fikce? 15. dubna 2021 9:30

V té době však o tragédii Titaniku vrchní stevard nevěděl, a tak ani netušil, že úplnou náhodou zachytil kousek historie. Na ledovci si ovšem podle knihy BBC všiml podivné červené skvrny, která naznačovala, že do něj nedávno narazila nějaká loď. Na základě výpovědí pasažérů Titanicu, kteří přežili, se předpokládá, že ledovec byl odhadem asi 120 metrů dlouhý a 30 metrů široký. Fotografie ledovce se v říjnu 2015 prodala na aukci za 32 000 dolarů, píše The New York Post.

Titanic se po srážce s ledovcem potopil za přibližně 2 hodiny a 40 minut. Navzdory snaze posádky o zachránění co největšího množství lidí nebylo možné, aby přežili všichni. V záchranných člunech, které byly na lodi, bylo totiž místo jen pro zhruba polovinu pasažérů. Kapitán Edward Smith proto rozhodl, že nejdříve do člunů nastoupí ženy a děti. Mimochodem, na lodi se druhou třídou plavil i Slovák Michal Navrátil, který při potopení Titanicu zemřel. Jeho synům Michelovi a Edmondovi se ale podařilo dostat do člunu.

Strach v očích malého chlapce zajatého nacisty (1943)

Varšavské geto
Zdroj: Wikimedia/autor fotografie nie je istý, možno Franz Konrad (Public Domain)

Fotografie chlapce se zvednutýma rukama je jedním z nejznámějších záběrů z varšavského ghetta. Nacisté do něj vyhostili statisíce lidí, kteří se „provinili“ tím, že byli Židé. Okolí ghetta střežily opevněné vysoké zdi s vojáky nacistického Německa.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 97715 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč si nacisté fotili útok na Židy ve varšavském ghettu.
  • Jakým brutálním způsobem potrestali teroristé muže, který se pokusil o odpor.
  • Jak probíhal 30minutový soud ukončený popravou.
  • Co víme o Číňanovi, který se postavil proti 18 tankům.
  • Jak si pětiletá Samar pamatuje na to, že jí před očima američtí vojáci zastřelili rodiče.
  • Jak sledovali Barack Obama a Joe Biden zastřelení Usámy bin Ládina.
Domů
Sdílet
Diskuse