Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento obsah je PR správa spoločnosti Fixshop.cz.
12. května 2021 9:46
Čas čtení 2:04
Sponzorovaný obsah

Zkus bezdušové pneumatiky pro scooter Xiaomi

TECH
Uložit Uložené

Bezdušovými pneumatikami se vyhneš defektem, ale také zvýšíš dojezd.

Popularita elektrických koloběžek (právem) stále roste. Zejména během teplých měsíců je tento způsob přepravy nejen příjemný a zábavný, ale také rychlý a spolehlivý. Tedy pokud nenarazíš na problém zvaný defekt. Ten není u elektrických koloběžek (zejména při značce Xiaomi) ničím neobvyklým. Ani si to neuvědomíš a je tam. Pomalu začne klesat rychlost, s koloběžkou se těžší manévruje a ty si to ostatně všimneš i letmým pohledem - duše pneumatiky je prázdná a tvůj dopravní prostředek tak přišel o svou funkčnost.

Kolobežka Xiaomi
Zdroj: Fixshop.cz

Řešením je pak jedině výměna duše pneumatiky. Stejný problém tě však velmi snadno může potkat i okamžitě po výměně. Stačí trochu skla či neopatrná jízda. Pokud hledáš trvalé řešení, určitě je na čase zvážit přechod na tzv. bezdušové pneumatiky.

Jak již název napovídá, bezdušová pneumatika nevyužívá k získání svého tvaru duši, protože sestává z jednolité gumové směsi, díky čemuž si drží svůj tvar a je odolná vůči jakémukoliv defektu. Oproti klasické pneumatice s duší tak poskytuje větší spolehlivost a rozhodně delší životnost. To však nejsou všechny její benefity.

Bezdušové pneumatiky jsou díky své konstrukci výrazně pevnější a tedy i tvrdší. To zaručuje, že mají během jízdy nižší valivý odpor, takže při využití stejného množství energie umožňují jet rychleji a do větší vzdálenosti. Jedním rozhodnutím se tak můžeš nejen zbavit starostí, ale navíc i získat lepší jízdní vlastnosti, resp. lepší výdrž a maximální rychlost. I bezdušové pneumatiky však mají své nevýhody. Jak již bylo zmíněno, díky své konstrukcí jsou pevnější a tedy i tvrdší. To však způsobuje i to, že jízda může být méně komfortní, zejména na nerovných površích. Tvrdá gumová směs pohltí méně nárazů, takže samotný uživatel jejich pocítí víc. Před nasazením bezdušové pneumatiky je tak dobré zvážit, po jakém povrchu budeš většinou jezdit. Pokud máš svou pravidelnou trasu, zkus se zamyslet, jaký povrch ji z větší části pokrývá.

Typy bezdušové pneumatiky

Různý výrobci přicházejí s různými typy bezdušových pneumatik Jejich společným znakem je vysoká odolnost, ale i protiskluzový povrch a vynikající přilnavost na silnici.

Fluorescenční / barevná

Tento druh bezdušové pneumatiky zaujme okamžitě svým vzhledem. K dispozici jsou například fluorescenční barvy, které kromě neobvyklého designu nabídnou i lepší viditelnost celé koloběžky při zhoršeném počasí. Oživit vzhled vaší Xiaomi koloběžky ti pomůžou i různé další barvy, které sice nesvítí, avšak výrazný a zajímavý vzhled si všimneš v každém počasí.

Kolobežka Xiaomi
Zdroj: Fixshop.cz

Plná pneumatika - černá s dírami

Tento druh nabízí možná trochu obyčejný vzhled, zaujme však tvarem, který je zaoblenější než u předchozího typu, díky čemuž je koloběžka lépe ovladatelná.

Kolobežka Xiaomi
Zdroj: Fixshop.cz

Plná pneumatika - černá bez děr

Kompromis mezi výše zmíněnými bedzušovými pneumatikami a pneumatikami s dušemi. Díky měkčí gumové směsi lépe absorbuje nerovnosti a zároveň je stále odolný vůči defektu. Na druhé straně však nedokáže nabídnout tak vysoký dojezd, jako jeho tvrdší alternativy.

Kolobežka Xiaomi
Zdroj: Fixshop.cz

Tip od uživatelů: Nech si vyměnit pouze jednu pneumatiku, nejlépe zadní. Získáš vyšší dojezd, vyzkoušíš si jízdu s bezdušovou pneumatikou a zároveň nepřijdeš o veškerý komfort.

Pokud s výměnou pneumatiky na koloběžce Xiaomi nemáš žádné zkušenosti, bylo by zřejmě lepší přenechat tuto záležitost odborníkům. Výměna pneumatiky, zejména bez profesionálních nástrojů a zkušeností, může trvat celé hodiny. Navíc nejeden uživatel již při snaze vyměnit svépomocí poškozenou pneumatiku, poškodil svou koloběžku nebo v horším případě dokonce přišel k úrazu.

Domů
Sdílet
Diskuse