Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
12. května 2021 21:44
Čas čtení 1:22
Adam Novosad

Kryptomiliardář Vitalik Buterin potopil meme mince shiba inu i akita inu, které imitovaly dogecoin. Miliony poslal na charitu

Kryptomiliardář Vitalik Buterin potopil meme mince shiba inu i akita inu, které imitovaly dogecoin. Miliony poslal na charitu
Zdroj: John Phillips/Wikimedia Commons/volně k užití
NEWS KRYPTOMĚNY
Uložit Uložené

Zakladatel projektu ethereum Vitalik Buterin své mince od tvůrců prodal.

Nejmladší kryptomiliardář světa Vitalik Buterin překvapil celý trh s digitálními mincemi. Na vlně popularity mince dogecoin se v posledních týdnech vezly různé nové mince, které si jako svůj název zvolily nejrůznější rasy psů jako inspiraci či imitaci nejslavnější mince dogecoin.

Doporučeno
Toto je nejmladší kryptomiliardář světa. Vitalik Buterin má své mince na veřejné adrese, zanechal školy a pochází z Ruska Toto je nejmladší kryptomiliardář světa. Vitalik Buterin má své mince na veřejné adrese, zanechal školy a pochází z Ruska 12. května 2021 9:39

Takto vznikly mince jako shiba inu, akita inu či dogelon, které samozřejmě nemají žádné skutečné využití, ale pokud do nich začne investovat dostatečné množství lidí, raní investoři mohou skutečně vydělat pohádkové peníze.

Vitalik Buterin, kryptomeny
Zdroj: Twitter/Vitalik Buterin

Tvůrci těchto kryptoměn si ale řekli, že na podporu své legitimity vezmou 50 procent všech kusů mincí, které vytvořili, a tyto mince pošlou zakladateli druhé největší kryptoměny ethereum Vitaliku Buterinovi. Ten v roce 2018 zveřejnil svou adresu, a tak je dostupná každému, kdo se chce na virtuální peněženku podívat.

Nápad odeslat 50 procent všech mincí Buterinovi zněl dobře. Místo toho, aby mince navždy zničili, svěřili tvůrci svou důvěru do rukou legendárního kryptovizionáře a věřili, že Vitalik by své mince nikdy nepustil. Opak se ale stal pravdou.

Doporučeno
Rozhodni v anketě Elona Muska, zda má Tesla přijímat kryptoměnu doge. Miliardář se nevzdává ani po tvrdém propadu ceny Rozhodni v anketě Elona Muska, zda má Tesla přijímat kryptoměnu doge. Miliardář se nevzdává ani po tvrdém propadu ceny 11. května 2021 15:52

Rostoucí popularita meme kryptoměn nazvaných po psech či kočkách zřejmě Buterina rozzlobila, protože způsobila obrovský nápor na síť ethereum, jakož i zvyšování poplatků za transakce, a tak Buterin vzal mince, které mu tvůrci naposílali, a buď odstranil likviditu z burz nebo mince jednoduše prodal.

Buterin udělal transakce za desítky milionů dolarů, když začal vytahovat likviditu z mince shiba inu a postupně způsobil u jednotlivých měn propad o 30 až 90 procent. Z mince shiba inu vytáhl likviditu v hodnotě 40 milionů dolarů. Lidé se zalekli, začali prodávat také a cena se propadávala směrem dolů. Zakladatel projektu ethereum si však peníze získané prodejem meme mincí nenechal.

Několik milionů poslal na charitativní účely. Více než 2 miliony dolarů jménem etherea poslal jako dar indickému fondu pro boj s koronavirem Indie Covid-Crypto Relief Fund, nadaci Methuselah Foundation poslal více než 4 miliony dolarů a organizaci GiveWell neuvěřitelných 53 milionů dolarů.

Tyto dary byly poslány jménem etherea, ale indický fond kromě toho dostal 5 procent všech mincí shiba inu v hodnotě více než 1 miliardy dolarů – za 1 miliardu dolarů se však mince nikdy nepodaří prodat. Organizace na podporu softwarového vývoje na ethereum Gitcoin získala více než 500 milionů dolarů v mincích akita inu.

Domů
Sdílet
Diskuse