Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2021 12:47
Čas čtení 1:12
Vojtěch Vanda

Arenberger pronajal svou nemovitost vinohradské nemocnici, kterou řídil. Musíte to vysvětlit, říká Babiš

Arenberger pronajal svou nemovitost vinohradské nemocnici, kterou řídil. Musíte to vysvětlit, říká Babiš
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS
Uložit Uložené

Jak je to s hospodařením ministra zdravotnictví zajímá i premiéra Babiše.

Je to špatně a musíte to vysvětlit, uvedl Andrej Babiš (ANO) směrem k ministru zdravotnictví Petru Arenbergrovi (za ANO), když se zjistilo, že jako šéf vinohradské nemocnice pronajímá instituci svou nemovitost. Babiš o tom s ministrem v pátek ráno hovořil, a dále uvedl, že bude chtít dokončit kontrolu hospodaření nemocnice, informuje iDNES.cz.

Doporučeno
Arenberger oznámil vedlejší příjmy 30 milionů a 65 nemovitostí. Tedy daleko větší majetek, než udával dřív Arenberger oznámil vedlejší příjmy 30 milionů a 65 nemovitostí. Tedy daleko větší majetek, než udával dřív 12. května 2021 16:32

Web Seznam Zprávy odhalil další skrytý byznys ministra zdravotnictví Arenbergera. Má mu patřit areál bývalého státního statku v obci Netřeba na Mělnicku. V jedné z budov sídlí archiv Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Ministr nemocnici šéfuje od roku 2019, od roku 2013 byl náměstkem pro vědu a výzkum a předtím působil 12 let jako přednosta.

Arenberger na dotaz média potvrdil, že nemovitost vlastní a že ji nemocnici v předchozích pěti letech pronajal za 79,16 koruny za metr čtvereční. Právně je podle něj všechno v pořádku, celkovou sumu, kterou za pronájem inkasoval, ale uvést nechtěl. V této situaci velice hrozí střet zájmů. Vzhledem k tomu, že Arenberger ze své pozice věděl o situaci v nemocnici, mohl okolnosti upravit tak, aby vyhrála jeho nemovitost.

Od chvíle, kdy stal ministrem zdravotnictví, tedy od 7. dubna, se nájemné změnilo na symbolickou korunu měsíčně.

„Musí všechno zveřejnit, vysvětlit. Nechápu, že se na to nepřipravil,“ uvedl na ministrovu adresu premiér Babiš. „Ráno jsem seděl s panem ministrem a požádal jsem ho, aby do detailu ty věci vysvětlil. Je to pochybení, je to špatně a musí to vysvětlit. Já určitě dokončím nějakou kontrolu hospodaření nemocnice, kde byl ředitelem, abychom se přesvědčili, že je všechno v pořádku,“ citoval iDNES.cz páteční vyjádření Andreje Babiše.

Doporučeno
Arenberger údajně nevykázal miliony ze skrytého byznysu. Klinické studie měl uvádět jako kosmetické služby Arenberger údajně nevykázal miliony ze skrytého byznysu. Klinické studie měl uvádět jako kosmetické služby 6. května 2021 10:30

Majetek ministra Arenbergra vyvolává v poslední době pochybnosti vzhledem k nesrovnalostem, které vychází na povrch. Poté, co web Seznam Zprávy začal zveřejňovat, že Arenberger nepřiznal většinu majetku a příjmů, ministr „oficiálně“ zbohatnul o několik desítek milionů a nemovitostí. Ministr se vyjádřil, že na rozdíl mezi daňovým a majetkovým přiznáním ho upozornila média a že nyní je vše již v souladu. 

Domů
Sdílet
Diskuse