Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. června 2021 8:15
Čas čtení 2:46
Katarína Danková

Věci, které nosíš, a život, jaký žiješ, je pro většinu mladých prostě cheugy

MÓDA
Uložit Uložené

Cheugy je něco mezi basic, uncool a outdated. Takové „stylové“ módní kousky jsi někdy nosil nebo stále nosíš

Sociální platforma Tiktok přichází s novým slovem do tvého slovníku. Po trendu #dupes, který u mladých vyvolal doslova fejkové šílenství, je tu nový trend, respektive antitrend. Slovíčkem „cheugy“ by se, zdá se, mohl označit nejeden mileniál. Patříš mezi ně i ty?

V tomto článku si přečteš:
  • Co pojem cheugy znamená.
  • Kdo a kdy toto slovo vymyslel.
  • Jak se stalo virálním.
  • Co konkrétně je vlastně cheugy.

Pokud ses zasekl už při výslovnosti, nejsi v tom sám. I nám to trochu dělalo problém, ale po vyřešení tohoto jazykolamu jsme si o slangovém slovíčku zjišťovali víc. Poprvé se objevilo v roce 2013. Vytvořila ho středoškolačka z Beverly Hills Gaby Rasson, když hledala způsob, jak popsat lidi, kteří se stále drží starých trendů nebo se až příliš snaží být trendy. Jelikož nenacházela ten správný výraz, vytvořila si vlastní.

Doporučeno
Pokud máš blízko ke streetstylu a chceš investovat do luxusního produktu, vyzkoušej jít touto cestou, radí slovenský stylista Pokud máš blízko ke streetstylu a chceš investovat do luxusního produktu, vyzkoušej jít touto cestou, radí slovenský stylista 1. června 2021 14:30

Pro NYTimes Gaby řekla: „Šlo o kategorii, která neexistovala. Chybělo pro ni slovo, které by to popsalo, a cheugy se mi náhle objevilo v hlavě. To, jak zní, dokonale sedí s významem.“ V roce 2018 se toto slovíčko přidalo i do internetového slovníku anglického slangu Urban Dictionary ve znění: „Opak módního, něco stylového na střední škole, co už vyšlo z módy. Používá se, pokud někdo stále sleduje zastaralé trendy nejen ve spojitosti s módou, ale i s chováním na sociálních sítích atd.“

Ačkoliv nebyl slangový pojem příliš rozšířený, postarala se o jeho virálnost v březnu tohoto roku 24letá Halli Cain z Los Angeles. Na svém tiktokovém účtu vytvořila video, ve kterém popisuje, co cheugy znamená, a přiložila i pár příkladů.

@webkinzwhore143

Expand 👏 your 👏 vocabulary 👏 to 👏 include 👏 made 👏 up 👏 words 👏#greenscreen #cheugy #cheug

♬ original sound - Hal

Generace Z (cca 6 až 24 let) si tento výraz spojila především s generací mileniálů (cca 25 až 40 let), někteří ale tvrdí, že cheugy můžeš být bez ohledu na věk. Záleží na tom, co se ti líbí — a nemusí to být nutně jen o módě. V určení toho, jakým stylem oplýváš, ti může pomoci i tabulka. Zda si cheugy zjistíš podle toho, jak moc stylový jsi a jak moc se staráš o to, abys stylový byl.

Co je ale konkrétně „out of style“ pro výraz cheugy? V módě jsou to rozhodně úzké džíny, které má ve skříni určitě většina žen (a možná i mužů), a designérský pásek Gucci s velkým dvojitým G na přezce, velký hit před 10 lety. Dalším kouskem křičícím „antitrendy“ je obuv Ugg, mohutné čižmové papuče nebo sandály Tory Burch a tenisky Golden Goose. Zmínit můžeme i velké plážové klobouky nebo trianglové plavky. Neptej se proč, je to prostě tak.

Domů
Sdílet
Diskuse