Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. června 2021 9:30
Čas čtení 5:01
Dominik Vetrák

TOP 5: Nejlepší hokejové filmy, jejichž příběhy a sportovní momenty zvednou ze sedačky úplně každého

TOP 5: Nejlepší hokejové filmy, jejichž příběhy a sportovní momenty zvednou ze sedačky úplně každého
Zdroj: Magnolia Pictures
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Toto je 5 skvělých filmů a 2 dokumenty, které musí vidět každý fanoušek sportu a hokeje.

Hokej je bezpochyby nejoblíbenějším zimním sportem nejen v Česku. Aktuálně to dokazuje mistrovství světa v hokeji, které se koná v Lotyšsku. Náš hokejový výběr na mistrovství předvádí výkony, kterými těší snad každého Čecha. Hokejová nálada je v Česku opravdu úžasná, a proto je vhodný čas doporučit ty nejlepší hokejové filmy, které v tobě motivaci a optimistickou víru v úžasné výsledky ještě posílí.

Doporučeno
5 důvodů, proč se musíme vrátit do kin a ve velkém podpořit filmy 5 důvodů, proč se musíme vrátit do kin a ve velkém podpořit filmy 27. května 2021 15:28

1. Goon (režie: Michael Dowse, 2011)

Goon je jeden z těch nezapomenutelných sportovních filmů, které oplývají zábavnými a zajímavými tématy i mimo sportovní scény. Hlavní postavou je Doug Glatt (Seann William Scott, známý z komedie Prci, prci, prcičky jako Stiffler), rváč s dobrým srdcem, který si však nenechá skákat po hlavě a rád hájí slabší.

Během jednoho menšího hokejového zápasu lehce složí na zem agresivního hráče. Neunikne to pozornosti trenéra místního hokejového týmu, který ho angažuje jako jakéhosi bodyguarda pro vycházející, problémovou hvězdu týmu. Doug nemá velké zkušenosti s hokejem ani s bruslením, ale rozdávání úderů mu jde, a tak si v týmu rychle najde své místo.

Film je plný originálních komediálních scén a pobaví každý typ diváka. Potěší i záběry z hokejového kluziště, nějaké ty cool sportovní momenty a oblíbíš si i postavy. Jde o ideální oddechový film na každé období. Snímek nabízí i dramatické momenty a kromě Scotta si v něm zahráli i Liv Schreiber nebo Jay Baruchel.

Zčásti jde o duchovního nástupce filmu Slap Shot, o kterém se pobavíme níže. Goon se dočkal i pokračování. Nejde o nic úžasného, ale pokud si užiješ jedničku, pravděpodobně tě pobaví i dvojka.

 

2. The Mighty Ducks (režie: Stephen Herek, 1992)

Emilio Estevez (The Breakfast Club) zde hraje Gordona Bombaye, egoistického a sobeckého právníka z Minnesoty, kterého při kontrole zastaví policie. Ta zjistí, že řídí vozidlo pod vlivem alkoholu. Trestem mu je povinnost trénovat mladé hokejové mužstvo. Jde o klasický příběh, kdy se vedle sebe postaví postavy ze dvou odlišných konců, které by jinak stály proti sobě (jsou z jiných světů a jsou příliš odlišnými osobnostmi).

I v tomto případě však platí, že jedna skupina se učí od druhé a společně se stanou nejen lepšími lidmi, ale i lepšími sportovci. Je to taková disneyovská verze Coache Cartera, takže je to celé mnohem slušnější, zaměřené na rodinné sledování a kvalitativně o něco slabší.

Zajímavé je, že snímek byl inspirací pro založení hokejového klubu – Mighty Ducks of Anaheim. Disney nakonec tým prodalo a jeho název se změnil na Anaheim Ducks, tým, který fanoušci NHL velmi dobře znají.

 


3. Miracle (režie: Gavin O'Connor, 2004)

Miracle je pravděpodobně nejlepší hokejový film, jaký si můžeš zapnout. Sledujeme v něm zdramatizovanou rekapitulaci skutečných událostí z roku 1980. Nacházíme se v době, kdy světovému hokeji vládne neporazitelný Sovětský svaz se soupiskou plnou hvězdných jmen.

Mistrovství světa v hokeji konající se v Lake Placid v roce 1980 se však pro americký sport stalo posvátným příkladem sportovního zázraku a toho, že s velkým odhodláním a tvrdou prací lze porazit kohokoliv. Na již zmíněném MS je pochopitelně za vítěze již v předstihu označena bezchybná sovětská hokejová mašina.

Trenér amerického výběru (perfektní Kurt Russell) má jeden nesplnitelný sen, a to zastavit neporazitelný tým Sovětů. Svůj tým však nepostavil na největších jménech amerického hokeje. Výběr poskládal z mladíků, převážně studentů vysokých škol, kteří velký hokej jen začínají postupně objevovat. Skupinu studentů, kteří si ze začátku neuměli na ledě najít své místo, však přetvořil do fungujícího celku.

Ten najednou dokázal porážet favorizovanější země a po malých krůčcích se přibližoval k vrcholu svého snažení – k zápasu se SSSR. V dobách, kdy byla rivalita mezi Sovětským svazem a USA vyostřená hlavně mimo led, mají mladí kluci šanci pokusit se o malý hokejový zázrak.

Snímek je plný úžasných sportovních, ale i charakterových momentů. Jde o jeden z filmů, u kterých vůbec nevadí, že víš, jak dopadne. Užíváš si tu jízdu od začátku do konce a díky skvělé režii (režisér Gavin O'Connor později režíroval slavné filmy jako Warrior nebo The Accountant) zůstáváš v napětí i při konci, který nemůže dopadnout jinak než výhrou USA. Jde o film pro každého, ať už vyhledáváš silné sportovní scény, motivační řeči, nebo drama se skvělými postavami.

 

4. Mystery, Alaska (režie: Jay Roach, 1999)

Na první pohled vypadá malé městečko Mystery jako každý jiný americký zapadákov. Zdánlivě ničím zvláštní městečko se odlišuje od ostatních tím, že muži se zde rodí s vrozenými hokejovými predispozicemi. Největší privilegium dospívajících mladých mužů, ale i starých harcovníků je možnost účastnit se tradičního sobotního hokejového utkání na městském rybníku.

Lidé, kteří během týdne žijí své životy, mají svá zaměstnání a běžné starosti, se pravidelně sejdou každou sobotu a sledují hokejové umění svých manželů a synů. Jednoho dne se objeví možnost změřit si síly s legendárním klubem New York Rangers, jak jinak – na jejich vlastním rybníku pod širým nebem. Městečko Mystery okamžitě začne žít touto událostí a organizaci zápasu samozřejmě vedou se svým maloměstským umem všichni občané.

Místní šerif a zároveň i kapitán týmu John Biebel (Russell Crowe) nechce za žádných okolností dovolit potupnou prohru a svůj tým na tento speciální zápas, který najednou zajímá celou zemi, začne svědomitě připravovat. Příjemné obsazení, nádherná krajina a celkem povedený scénář dělají ze snímku ideální film pro každého sportovního fanouška. Pokud jsi ochoten přehlédnout sem tam do očí bijící klišé, film si rozhodně užiješ. Pomůže ti v tom i charisma Burta Reynoldse či Russella Crowa.


5. Slap Shot (režie: George Roy Hill, 1977)

Už jen to, že je součástí tohoto filmu úžasný Paul Newman, by pro tebe měl být dostatečný důvod k tomu, aby ses na něj podíval. Přirozeně, ne každému to však bude stačit, například mladší generaci. Právě ti mladší si tento snímek možná až tak moc neužijí. Svého času, a tedy koncem 70. let, byl unikátní a jedinečný.

Tato komedie se totiž vůbec nebrala vážně, střílela si z čehokoliv a zcela přitom kašlala na autenticitu scén a kontinuitu příběhu. Jelo se na plný plyn, herci si to užívali a tvůrci psali jednu šílenější scénu za druhou. Některé části humorné složky za těch necelých 45 let zestárly, což je přirozené. Film jako takový však obecně funguje skvěle.

Těšit se můžeš na politicky nekorektní humor, na který dnes již vzpomínáme jako na zesnulého starého známého. Děj se zaměřuje na slabý hokejový tým, který střídá jednu prohru za druhou. Týmu hrozí prodej a zánik, a tak jeho hrající kapitán Reggie Dunlop (Paul Newman) vymyslí způsob, jak k němu přitáhnout sponzory. Klub začne hrát agresivně, vyvolávat bitky a dělat si na kluzišti a i mimo něj legraci. To vede k mnoha bizarním situacím.

Reggie se kromě problémů na ledě musí vyrovnat i s problémy v soukromém životě, protože se mu hroutí manželství a vlastně celý život. Snímek režíroval George Roy Hill, který získal Oscara za svůj vynikající film Podraz (The Sting). I v něm hrál Paul Newman, stejně jako v jejich dalším společném filmu Butch Cassidy a Sundance Kid. A teď už víš, že Slap Shot musíš vidět.

Bonusové dokumenty: 38 a Pásky z Nagana

Kromě těchto pěti skvělých celovečerních filmů bychom chtěli upozornit i na dva dokumenty. Tím prvním je 38, skvělý a dojemný dokument o zesnulé legendě slovenského hokeje Pavolu Demitrovi. Jen těžko se věří tomu, že 7. září 2021 to bude již 10 let, kdy nás navždy opustil.

Ještě lepším dokumentem je pak počin Pásky z Nagana, kterému se však nedostalo patřičné mediální pozornosti. Dokument z roku 2018 se zaměřuje na Zimní olympijské hry 1998 v Naganu, kde se udál malý velký hokejový zázrak. Český národní tým tehdy porazil favorizované týmy včetně USA, Kanady a ve finále i Rusko.

Pásky z Nagana jsou povinností pro každého hokejového fanouška. Pokud máš chuť se při probíhajícím mistrovství podívat, jak jsme vyhráli nad Ruskem, a jak jsme při tom šokovali celý svět, neváhej a vrať se v čase do roku 1998.

Domů
Sdílet
Diskuse