Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
27. května 2021 15:28
Čas čtení 5:49
Dominik Vetrák

5 důvodů, proč se musíme vrátit do kin a ve velkém podpořit filmy

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Kina se otevírají a nesmějí zet prázdnotou, jinak hrozí, že se v nich už budou promítat jen marvelovky a podobné blockbustery.

Od března minulého roku jsme byli v kinech jen sporadicky. Otevřená byla ještě méně než fitka nebo všechno ostatní, co ti chybí ze života před pandemií. Začátkem minulého roku jsme netušili, jaký vliv bude mít koronavirus na naše životy, a i když přišel, tak jsme si mysleli, že v roce 2021 se už vše vrátí do normálu. Jsme ale v polovině roku 2021 a kina se začínají probouzet až teď.

Několik pokusů o jejich oživení zde už bylo, a to zejména v létě minulého roku, kdy byl virus slabší. Tenet od Christophera Nolana však z hlediska návštěvnosti díru do světa neudělal a jinak tomu nebylo ani na podzim s Wonder Woman. Hollywoodská studia se rozhodla své očekávané premiéry odložit i o rok nebo více a některé menší filmy rovnou prodala streamovacím službám jako jsou Netflix či Amazon. 

Kina se tedy konečně otevírají a my si optimisticky myslíme, že už otevřená i zůstanou. Zdaleka tím ale nekončí trápení distributorů, studií a provozovatelů kin. Právě naopak, začíná souboj o diváky a velká snaha dostat je zpět do kin. V tomto článku se podíváme na 5 důvodů, proč by ses do kin měl vrátit a proč by to mělo být častěji než jednou za měsíc. Vysvětlíme ti i to, co se s nimi může stát, pokud tak neuděláš.

Doporučeno
Recenze: Je 2. série Love, Death & Robots stejně kvalitní jako první nebo jde o zklamání? Recenze: Je 2. série Love, Death & Robots stejně kvalitní jako první nebo jde o zklamání? 17. května 2021 18:31


1. Nenahraditelný zážitek

Za poslední více než rok jsme si z pohodlí domova zvykli na to, že sledujeme kinonovinky a menší či větší filmy na monitoru nebo v televizi. Je jednoduché zapnout si film a nezabývat se přitom zakoupením vstupenek do kina, otravnými a rušícími diváky v sále a cestou do kina a z kina. Ušetřil jsi čas a pravděpodobně tě to i vyšlo levněji. 


Určitě sis ale film neužil tak jako v kině. Většinu z nich natáčejí stylem, který je určen do velkých kinosálů. Na docenění kvality snímku ho potřebuješ vidět na stříbrném plátně s pořádným zvukem. Některé filmy na to byly prostě stvořeny a sledovat je doma z gauče ubírá nejen ze zážitku, ale i ze samotné kvality snímku. 

Zažít Interstellar společně s jeho soundtrackem v IMAXu považujeme za jeden z nejkrásnějších kulturních zážitků. Je jedno, jestli se díváš na animák, blockbusterové sci–fi nebo velkolepé drama ve stylu Revenanta.

Každý film dosahuje v kinech svého plného potenciálu. Formy luxusu, jako například 4D, D–Boxy, 3D nebo IMAX, jsou pak hlavním lákadlem s exkluzivní přidanou hodnotou, kterou zažiješ jedině v kině.

Interstellar
Zdroj: Warner Bros.

2. Skvělá atmosféra sociální a kulturní události

Nic se nevyrovná pocitu, když si sedáš na sedadlo v sále, vypínáš si zvuky na mobilu (pokud to neděláš, prosíme, začni) a pohodlně čekáš na první upoutávky, loga produkčních studií a začátek filmu.

Kina mají úžasnou atmosféru sociální i kulturní události, kdy se v kruhu „svých“ socializuješ a užíváš si filmy s podobně naladěnými lidmi. Příchod i odchod z kina jsou kouzelné momenty, které nám tak nesmírně chybí a které jsou nezaměnitelnou součástí konzumace nejen hollywoodské produkce.

Včasná návštěva kina pomáhá i tomu, aby ses vyhnul spoilerům. V dnešní době přehnaného využívání sociálních sítí narazíš na spoilery již v den premiéry. Může se tak stát v komentářích nebo přímo v příspěvcích různých médií. Někdo považuje za spoiler i obrázek kostýmu z komiksovky, a tak bude lepší, pokud ji uvidíš co nejdříve.

Mnohem horší ovšem je, když ti někdo pár hodin před premiérou prozradí, že Han Solo zemře v The Force Awakens. Kdo se chce vyhnout spoilerům, ten ať jde do kina, a to co nejdříve.

5 dôvodov, prečo sa musíme vrátiť do kín a vo veľkom podporiť filmy
Zdroj: The Walt Disney Company

3. Odpočinek od okolního světa, psychický relax a skvělý způsob, jak strávit čas s přáteli

Kolikrát jsme si sedli do sálu s pocitem, že můžeme na pár hodin vypnout? Je jedno, zda nás trápila práce, rodina, vztahy nebo povinnosti. Všechno to v mžiku letí z hlavy a ty se v tmavém prostředí kina dokážeš plně soustředit pouze na film. Jde o nesmírně potřebný psychický relax, jaký nelze jen tak snadno najít. To velké plátno a ohlušující zvuk ti prostě vniknou do hlavy jako máloco jiného a nedovolí vejít ničemu dalšímu. 

Do kina však nemusíš chodit sám. Každá parta se baví jinak, ale i ti lidé, kteří tak většinou dělají v klubech, hospodách a chatách, ocení nové témata. Filmy a seriály dokáží vždy rozproudit kvalitní debatu, ať už jsou to komplikovanější filmy jako Tenet nebo jen romantické komedie, sci–fi nebo komiksovky.

Bavit se dá o kvalitě, hercích, ději a jeho různých interpretacích. Je skvělé zjistit, co si o daném filmu myslí jiný člověk a jak jinak se na něj dá dívat. Dost ti to rozšíří obzory a získáš na film zcela nový pohled, který může změnit i to, jak ho vnímáš ty sám. 

A pak jsou tu společné akce na komedie či akční komedie, kdy se prostě jdete zabavit před drinkem. Správná komedie dokáže nastartovat velmi zajímavý a zábavný večer u piva. Kino pomáhá i na rande. Často se do něj rozhodnou jít lidé, kteří si nejsou jisti, zda si budou mít co říct. V takových situacích dokáže snímek pomoci. Můžete ho podrobně rozebírat a odtud se dá vždy odrazit k množství dalších témat, protože každý celovečerák pracuje s více dějovými liniemi.

Shia LaBeouf
Zdroj: Shia LaBeouf/Demonschneck youtube

4.  Podpora nezávislých studií

Dnes je podpora menších studií důležitější než kdykoliv předtím. Menší a středně velké filmy se z kin postupně vytrácejí, jelikož diváci již vyhledávají především blockbustery, komiksovky a podobně. Dramata, thrillery a experimentální či nezávislé filmy to mají v kinech stále obtížnější. I proto se postupně přesouvají na streamovací platformy. V horších případech už ani nedostanou zelenou na natáčení a přestávají tak vznikat skutečně kvalitní filmy. 

Nezávislá studia a distributoři, například A24, jsou klíčovými hráči na trhu, i když jejich filmy netrhají rekordy ve sledovanosti a tržbách. Přinášejí ale unikátní a často kvalitní kousky, do jakých se velká hollywoodská studia nepouštějí. Jednak je to pro ně riskantní a jednak jejich tvůrci žádají více kreativní svobody. Nevydělávají stovky milionů dolarů jako u komiksovek. Právě takové filmy si však lidé často ilegálně stahují a odmítají na ně chodit do kina. 

Pokud to bude pokračovat, a to zvláště v období po pandemii, může se stát, že dojde ke stejné situaci jako například se studiem Warner Bros. Hollywoodské studio bylo známé tím, že dávalo zelenou riskantnějším a originálnějším projektům a filmařům, ale postupem času se počet takových projektů zmenšuje.

A24
Zdroj: A24

Ačkoli jsou tyto filmy často kvalitnější než blockbustery, lidé si za ně nezaplatí. Pokud tedy chceme, abychom se nadále mohli těšit na kvalitní menší filmy, ve kterých nejde pokaždé jen o záchranu planety před mimozemšťany, musíme tyto filmy podpořit návštěvou kina či zakoupením fyzického nebo digitálního nosiče. 

Podporu bude potřebovat i tvé lokální kino. Ani kina nejsou zázračně chráněná před bankrotem. Během pandemie skončilo množství podniků, může se to stát i kinu. Případně zavřou velké a kvalitní kino, a otevřené zůstane to staré, kde si filmy vůbec neužiješ.

5. Nakopnutí filmového průmyslu a válka se streamovacími službami

Nejde jen o malá studia. I giganty jako Disney nebo Universal potřebují pořádný balík peněz a budou doufat, že se lidé do kin vrátí. V opačném případě staví na svých streamovacích platformách (Disney+, respektive Peacock). Poprvé v historii se například stane, že si nebudeme moci novou pixarovku užít v kinech. Animák Luca vypadá úžasně, ale premiéru bude mít pouze na Disney+.

Pokud nezačnou lidé chodit do kin a situace se nevrátí do starých kolejí, nejenže bude ubývat kinopremiér, ale studia začnou točit méně filmů. Podobně jako v případě studia Warner se i ostatní studia zaměří na jisté hity a na blockbustery a menší filmy jim už nezůstane rozpočet.

Pokud tedy nechceš v programu kin vidět pouze Marvel, Star Wars, horory a nekonečné pokračování ověřených značek, které jsou vyždímané do sucha, jdi do kina a podpoř všechno kvalitní. Ideálně podpoř návštěvou kina každý film, který se chystáš stáhnout.

Úzce to souvisí i se vzrůstem streamingových služeb, které z této situace těží nejvíce. Od studií postupně odkupují filmy, protože ta je nemohou vydávat. Streamovací platformy však kina nepotřebují.

Ale ani Netflix nemá nekonečný rozpočet a některým filmům řekne ne. Rychle se tak dostaneme do pozice, kdy přestanou menší filmy vznikat.

Nemluvě o tom, že přesun menších a středních filmů na streamovací platformy uškodí i kvalitě. Kolik podprůměrných, průměrných a zbytečných filmů Netflix neustále natáčí, že? A přesně tímto směrem se to bude ubírat, pokud filmy, jako například čerstvě propagovaný Green Knight, neuvidí v kinech dost diváků.

Doporučeno
Green Knight je středověké fantasy s dechberoucím vizuálem. Představujeme černého koně oscarové sezóny Green Knight je středověké fantasy s dechberoucím vizuálem. Představujeme černého koně oscarové sezóny 13. května 2021 7:01

Problematice streamingových platforem jsme se věnovali podrobněji v článcích zde, zde a zde. Věz, že i když jsou během pandemie sice zachránci průmyslu, na straně druhé přispívají k více negativním věcem, které ovlivňují kvalitu filmů.

Kina by měla být vždy tahounem kinoprůmyslu a Hollywoodu. Bez diváků se ale Hollywood změní na něco, co se nebude líbit nikomu z nás. Budoucnost kinematografie tak zčásti máme i ve svých rukou. V anglickém jazyce se využívá fráze Vote with your Wallets, což v překladu znamená, že svůj názor a přesvědčení máš podložit i tím, že danou věc finančně podpoříš. Vezmi tedy kámoše do kina a znovuobjevte kouzlo stříbrného plátna, kterému se Netflix, HBO, Amazon ani nic podobného za žádných okolností nevyrovná.

Domů
Sdílet
Diskuse