Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento obsah je PR zpráva společnosti Moneta Money Bank.
31. května 2021 14:05
Čas čtení 1:19
Adam Smeták

5 zásad bezpečného půjčování. Na co si dát pozor?

5 zásad bezpečného půjčování. Na co si dát pozor?
Zdroj: Unsplash/CC0/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Přečtěte si, jak si v dnešní době bezpečně a chytře půjčit.

Finanční injekce v podobě půjčky představuje pro mnohé spásu, ale také riziko. Ať už jste se dostali do tíživé finanční situace, nebo si chcete půjčit na nové auto, je důležité si půjčku pořádně promyslet a zvážit všechna její úskalí. Přečtěte si, jak si v dnešní době bezpečně a chytře půjčit.

1. Chci si půjčit vs. potřebuji si půjčit

V první řadě se sami sebe zeptejte: Doopravdy půjčku potřebuji? Nebo se jedná pouze o touhu po nové, ale zbytné věci? Pokud máte auto na odpis nebo se vám nečekaně rozbije pračka či počítač, který potřebujete k práci, pak vám může půjčka pomoci. Zároveň ale myslete na to, že životnost pořízené věci by neměla přesáhnout dobu splacení. Spousta lidí si však bez výčitek půjčuje na drahé dovolené či vánoční dárky a zbytečně se tím dostává do finančních problémů. Pozor také na splácení půjček půjčkou, tak se můžete snadno ocitnout v dluhové spirále.

2. Dokážete půjčku splácet?

Předtím než si půjčíte, byste měli mít jasný přehled o svých měsíčních příjmech a výdajích. Za co nejvíce utrácíte? Kolik peněz vám z výplaty zbývá? Nejste příliš často v minusu? To všechno jsou parametry, které vám odhalí, zda půjčku vůbec dokážete splácet.

3. Vyberte si ověřeného poskytovatele

Finanční trh je plný bankovních i nebankovních institucí, které slibují výhodné podmínky půjček. Rozhodně však neberte první nabídku, na kterou narazíte. Ideálně si vyberte poskytovatele, který je ověřený a důvěryhodný. Jednotlivé nabídky mezi sebou porovnejte a ujistěte se, že podmínky půjčky vám vyhovují a jste ochotni na ně přistoupit. 

4. Ověřte si RPSN

Výše úrokové sazby je sice klíčová, avšak kromě ní si pohlídejte také RPSN, roční procentní sazbu nákladů. Jedná se v podstatě o číslo, díky kterému zjistíte, jaký je skutečný rozdíl mezi půjčovanou částkou a tím, kolik poskytovateli zaplatíte celkem.

5. Smlouvě musíte rozumět

Než žádost o půjčku podepíšete, ujistěte se, že detailně znáte podmínky a že smlouvě opravdu rozumíte. Mělo by vám být jasné, jak dlouho budete splácet, jaké jsou podmínky v případě neschopnosti splácet nebo jaké sankce vás čekají při pozdní úhradě splátky.

Domů
Sdílet
Diskuse