Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2021 18:49
Čas čtení 2:15
Tereza Šnajdrová

Právnickou fakultu zaplavily žluté plakáty s výstražným trojúhelníkem. „Mlčení neznamená ano,“ hlásají některé z nich

Právnickou fakultu zaplavily žluté plakáty s výstražným trojúhelníkem. „Mlčení neznamená ano,“ hlásají některé z nich
Zdroj: se souhlasem Plakátujem Prahu
NEWS
Uložit Uložené

„Oběť nemá povinnost se bránit,“ psalo se jiných, které svým vzhledem napodobují instagramové příspěvky bývalého poslance Dominika Feriho.

Budou tomu dva týdny, co Deník N spolu s Alarmem zveřejnily hned několik výpovědí různých dívek, které údajně dnes již bývalý poslanec Dominik Feri (dříve TOP 09) sexuálně či slovně obtěžoval. Ukázalo se, že se jedná o veřejné tajemství, o němž si studenti právnické fakulty, kde do roku 2020 studoval i Feri, vypráví již několik let.

Neznámý pachatel se proto rozhodl prostory a okolí právnické fakulty Univerzity Karlovy polepit plakáty, které vypadají jako Feriho výstražné trojúhelníky a upozorňují na problematiku znásilnění

Doporučeno
Dominik Feri čelí nařčení ze sexuálního obtěžování žen. Deník N a Alarm přinesly jejich svědectví Dominik Feri čelí nařčení ze sexuálního obtěžování žen. Deník N a Alarm přinesly jejich svědectví 25. května 2021 17:01

Ročně je spácháno 12 000 znásilnění. Jen 600 z nich je nahlášeno,“ hlásá zase jiný. V pondělí brzy ráno zaplavily okolí právnické fakulty i její budovu žluté plakáty odkazující na kauzu kolem Dominika Feriho (dříve TOP 09), který měl sexuálně obtěžovat hned několik dívek. Grafika plakátů je ve stejném stylu, jaký bývalý poslanec používal na svém Instagramu, když sledující informoval o protiepidemických opatřeních.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílel uživatel @plakatujem_prahu

Už o půl desáté ráno však zaměstnanci fakulty začali pracovat na odstranění plakátů Sundáváme to, protože musíme. Myslím, že by to mělo být samozřejmě vidět. Víc se k tomu ale nebudu vyjadřovat a nevím, na jaké straně stojíte. Jsou tu totiž dvě barikády,“ uvedl jeden z pracovníků pro iRozhlas

Doporučeno
Sex bez souhlasu je znásilnění! Poslanci budou ve středu jednat o redefinici znásilnění Sex bez souhlasu je znásilnění! Poslanci budou ve středu jednat o redefinici znásilnění 7. června 2021 17:26

Pokyn k odstranění plakátů přišel přímo z fakulty, což potvrdila i tisková mluvčí Vlasta Tichá: „Původcem není právnická fakulta. Po budově vyvěšujeme pouze to, co chceme studentům sdělit. Tohle nebyla naše akce a nefunguje to úplně tak, že by tam každý mohl přijít a vylepit si plakát podle svého uvážení. Bez ohledu na obsah.“ Vedení fakulty ani nikdo další zatím netuší, kdo za plakáty stojí

REFRESHER získal exkluzivní vyjádření skupiny, která polepila prostory právnické fakulty a její okolí:

Umístěním plakátů na budovu právnické fakulty jsme chtěli upozornit na to, že problematika sexuálního násilí i kauza Dominika Feriho má vždy dvě roviny. Na jedné straně stojí jednotlivec, který musí za své činy nést zodpovědnost i patřičné následky, a na druhé je institucionální podloží, které v dané problematice většinově selhává. Proto tímto apelujeme na instituce, aby přijaly svou zodpovědnost a roli v problematice sexuálního násilí a vytvořily důstojnou platformu pro lidi, kteří se s ní každodenně setkávají.

Kauza „veřejného tajemství“ exposlance Dominika Feriho opět dokázala, jak moc je systém ochotný tolerovat sexuální násilí a jak problematická je absence funkčních mechanismů, které by na problémy uměly reagovat. Považujeme za nezbytné, aby na institucionální rovině probíhala konverzace o tzv. rape culture, kultuře znásilnění, a o sexuálním násilí, které bylo dlouhou dobu tabuizováno, a které je stále ještě přetrvávajícím problémem, týkajícím se velké části populace.

Na institucionálním podloží jsme závislí, dává nám zázemí k seberealizaci, formuje nás a určuje naše místo ve společnosti a my tímto vyjadřujeme, že ho nevnímáme jako bezpečné a emancipační prostředí. Nemluvíme zde pouze o právnické fakultě, selhává zde ve velké části případu rodina, vzdělávací, právní i justiční instance a my zůstáváme bez nástrojů, jak se bránit a dovolávat se spravedlnosti.

Žijeme ve společnosti rape culture, každý v ní má svou roli. Role nikoho z nás není neutrální a nečinnost orgánů je proto nepřípustná. Stále o našich zkušenostech musíme mluvit ze spodních pozic a bagatelizace, přehlížení a agresivní, vulgární a zjednodušující reakce, se kterými se v debatě neustále setkáváme, jsou přinejmenším unavující.

Zkostnatělé instituce ignorují fakt, že vychází z patriarchálního uspořádání s asymetrickou vztahovou dynamikou a stávají se překážkou ke společenské změně, která je nezbytná. Apelujeme na orgány, aby přestaly tolerovat a normalizovat sexuální násilí a jiné formy diskriminace. Chceme, aby přijaly nový standart, který by zajistil bezpečné a emancipační podmínky pro všechny.
Doporučeno
Výsledky maturit 2021: Maturanti byli úspěšnější než v předchozím roce. Potrápil je především anglický jazyk Výsledky maturit 2021: Maturanti byli úspěšnější než v předchozím roce. Potrápil je především anglický jazyk 7. června 2021 17:09
Domů
Sdílet
Diskuse