Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. června 2021 9:51
Čas čtení 1:04
Adam Novosad

Toto jsou tři hlavní způsoby, jak očkování zničilo řetěz mezi nákazou a těžkým průběhem koronaviru, tvrdí britští lékaři

Toto jsou tři hlavní způsoby, jak očkování zničilo řetěz mezi nákazou a těžkým průběhem koronaviru, tvrdí britští lékaři
Zdroj: TASR - Jakub Kotian
NEWS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Vakcinace je hlavním nástrojem na cestě ven z pandemie, o čem podle britských lékařů svědčí údaje o hospitalizacích, úmrtích i nakažených.

Ve Spojeném království si před měsíci stanovili jasný plán, jak bojovat s pandemií a vymyslet vakcinační strategii tak, aby vakcíny nejdříve ochránily nejzranitelnější skupiny obyvatelstva. Mladí lidé ve věku od 25 let budou moci o očkování požádat až v nejbližších dnech, informuje Daily Mail.

Na základě zkušeností z posledních měsíců identifikovali britští lékaři tři základní důvody, proč se díky vakcinaci situace v zemi natolik zlepšuje. Prvním z důvodů je vliv očkování na výraznou redukci pacientů, které je třeba hospitalizovat v nemocnicích.

Šéf britské zdravotní služby NHS Chris Hopson prohlásil, že vakcíny rozbily řetěz mezi nakažením a závažným průběhem onemocnění.

O úspěchu svědčí fakt, že v poslední době Spojené království zaznamenalo i dny, kdy v zemi nepřibylo žádné nové úmrtí na koronavirus, což se zatím nepodařilo dosáhnout ani v několikanásobně menším Česku.

Druhým důvodem úspěchu vakcín je věkové rozpětí pacientů, kteří přeci jen nemocniční péči vyžadují. Díky vysoké proočkovanosti nejstarších pacientů Britové snížili riziko vážného průběhu onemocnění u seniorů na minimum, a tak v nemocnicích končí převážně mladší pacienti, kteří na koronavirus často neumírají, jen vyžadují několikadenní intenzivní péči.

Doporučeno
Byli proti očkování, nakonec změnili názor. Zjišťovali jsme, proč se někteří Češi nechali očkovat, i když dříve byli proti Byli proti očkování, nakonec změnili názor. Zjišťovali jsme, proč se někteří Češi nechali očkovat, i když dříve byli proti 9. prosince 2021 7:00

Třetím důvodem je nízká míra hospitalizovaných pacientů, které už mezitím zaočkovali oběma dávkami vakcíny. Očkování není stoprocentní, a tak existuje šance, že se koronavirem nakazíš i po absolvování plné vakcinace, jenže v takovém případě je podle Britů průběh onemocnění často nepatrný nebo s mírnými příznaky.

Spojené království momentálně trápí zejména šíření indické mutace, ale vakcíny na tuto variantu podle všeho fungují a také v případě hospitalizace pacienti odcházejí domů po méně než jednom dni na lůžku. V nemocnicích nyní zůstává okolo 900 pacientů, což je ve srovnání s více než 40 tisíc lidmi ze začátku roku obrovský pokles.

Domů
Sdílet
Diskuse