Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. června 2021 17:50
Čas čtení 0:56
Tereza Šnajdrová

Bulovka nedostane 90 milionů za polní nemocnici. Tu si od ní objednal stát

Bulovka nedostane 90 milionů za polní nemocnici. Tu si od ní objednal stát
Zdroj: Armáda ČR
NEWS
Uložit Uložené

Ministerstvo financí zamítlo proplacení 90 milionů, které nemocnice zaplatila ze svého rozpočtu.

Zřízení polní nemocnice, která vznikla pod taktovkou Bulovky, schválila vláda již loni v říjnu. Přesto dnes ministerstvo financí zamítlo proplacení 90 milionů korun Fakultní nemocnici Bulovka, která zřízení a provoz polní nemocnice v Letňanech financovala ze svého rozpočtu, informují Novinky.

Doporučeno
Stovky lidí demonstrují před Sněmovnou. Nesouhlasí s covid pasy (Fotoreport) Stovky lidí demonstrují před Sněmovnou. Nesouhlasí s covid pasy (Fotoreport) 9. června 2021 14:18

Ministerstvo zdravotnictví, pod které spadá i samotná nemocnice Bulovka, původně uvedlo, že peníze budou nemocnici vráceny z ministerstva financí. To ale zaplacení polní nemocnice, která nakonec nebyla využita, odmítlo a Bulovku odkázalo na svého zřizovatele, tedy na resort zdravotnictví. 

„Ve věci refundace nákladů spojených v provozem polní nemocnice v Letňanech jsme z ministerstva financí bohužel obdrželi zamítavé stanovisko. Ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví nyní zvažujeme další kroky. Stále věříme, že společně z nastalé situace nalezneme východisko a zamezíme tím dalšímu zadlužování nemocnice, která byla navíc v období pandemie jednoznačně nejvytíženější v rámci celé ČR,“ řekla mluvčí nemocnice Simona Krautová.

Doporučeno
Poslanci dnes řešili násilí na ženách. Podle Okamury by byla ideálním trestem kastrace Poslanci dnes řešili násilí na ženách. Podle Okamury by byla ideálním trestem kastrace 9. června 2021 16:30

Ministerstvo zdravotnictví prý však i nadále usiluje o to, aby se nemocnici peníze vrátily. „Ministr Vojtěch se nyní seznamuje s postupem předchozích ministrů v této věci. Vyžádal si veškeré informace a materiály a je připraven záležitost řešit a najít řešení tak, aby výdaje nemocnice byly pokryty,“ uvedla mluvčí resortu zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Polní nemocnice stála v Letňanech až do letošního února, přičemž k jejímu využití nedošlo ani jednou. Bulovka za provoz přitom zaplatila téměř 90 milionů, přičemž 74 milionů z toho připadlo na pronájem prostor od firmy ABF miliardáře Pavla Sehnala. Zbytek nemocnice zaplatila za energie, vybavení, nákupy materiálu a další.

Doporučeno
Dvanáctiletý chlapec v Příbrami zaútočil nožem na spolužáka Dvanáctiletý chlapec v Příbrami zaútočil nožem na spolužáka 9. června 2021 15:07
Domů
Sdílet
Diskuse