Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2021 8:16
Čas čtení 1:45
Ondřej Jarůšek

Česko v noci zasáhly další silné bouřky. Popadané stromy a vydatný déšť způsobily na mnoha místech komplikace v dopravě

Česko v noci zasáhly další silné bouřky. Popadané stromy a vydatný déšť způsobily na mnoha místech komplikace v dopravě
Zdroj: TASR - Roman Hanc
NEWS
Uložit Uložené

Hasiči měli v noci plné ruce práce.

V noci z úterý na středu se Českou republikou prohnaly další silné bouřky. Podle Českého hydrometeorologického ústavu byly bouřky doprovázeny také silnými nárazy větru, které přesahovaly 90 km/h, místy bylo naměřeno až 94 km/h. Kvůli popadaným stromům či vydatnému dešti vznikaly na mnoha místech komplikace v dopravě. 

Doporučeno
VIDEO: Muž natáčel tornádo na Moravě i v době, kdy ničilo jeho vlastní dům VIDEO: Muž natáčel tornádo na Moravě i v době, kdy ničilo jeho vlastní dům 26. června 2021 15:22

Hasičský záchranný sbor ČR na Twitteru uvedl, že v jednu chvíli řešil na 800 technických pomocí. Například pražští hasiči do 23:00 zasahovali u 35 případů popadaných stromů a zatopených sklepů. Olomoučtí hasiči za noc řešili téměř 100 událostí spojených s bouřkami, největší komplikace jim způsobily stromy spadené na železnice. Na jihu Čech pak hasiči evidovali během jedné hodiny asi 60 událostí a hasiči v Plzni měli do dnešního rána kolem 300 zásahů.

Kvůli dešti, který bouřky doprovázel, se některé řeky dočasně dostaly na první až druhý pohotovostní stupeň. Velké množství vody také komplikovalo dopravu, a to například na řadě míst Plzeňsku, ale i v Praze, kde se podle České televize tvořily kolony kvůli odčerpávání vody z tunelu Blanka.

Doporučeno
VIDEO: V Evropě se v obydlené oblasti vyskytlo další tornádo VIDEO: V Evropě se v obydlené oblasti vyskytlo další tornádo 9. června 2020 11:57

S následky bouře se vypořádává i Německo. „Bouřky uplynulé noci tedy můžeme označit jako derecho, které nezasáhlo pouze ČR, ale i sousední Německo. V Ingolstadtu zaznamenali náraz větru 115 km/h,“ uvádí ČHMÚ.

Podle meteorologů už bude počasí v nadcházejících dnech klidnější. bouřky se budou vyskytovat jen výjimečně a nebudou tak silné. Očekávají se teploty do 25 °C.

Domů
Sdílet
Diskuse