Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. července 2021 9:30
Čas čtení 6:49
Martin Adam Pavlík

10 nejlepších filmů Stevena Spielberga

10 nejlepších filmů Stevena Spielberga
Zdroj: Cinemart
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Jeho jméno zná prvňák na základní škole i důchodce. Natočil spoustu výborných a úspěšných filmů, ale které jsou ty úplně nejlepší?

Plachý introvert s uměleckou duší zanícený pro film. Je mu sedmdesát let a natočil třiatřicet celovečerních filmů těch nejrůznějších žánrů od animovaných pohádek až po krvežíznivé horory.

V dětství byl šikanovaným outsiderem, dnes se už nemusí starat o peníze, znají ho miliardy lidí po celém světě a na jeho nový film zcela určitě půjdeš zase do kina. Získal uznání všech, běžných diváků i přísných kritiků.

Vybrali jsme pro tebe deset těch úplně nejlepších filmů oscarového vizionáře Stevena Spielberga, nicméně je jasné, že jelikož se jedná o velmi subjektivní žebříček, můžeš na něj mít klidně zcela odlišný názor. Nezapomeň nám ho, kdyžtak napsat do komentářů pod článek.

10. Mnichov (2005)

Tento politický thriller vypráví příběh zasazený do roku 1972, kdy se v Mnichově konaly olympijské hry, přičemž jejich průběh narušili maskovaní teroristé palestinské teroristické organizace Černé září a zabili jedenáct izraelských sportovců a členy olympijského týmu. Po tomto tragickém incidentu izraelská vláda pověřila tajnou zpravodajskou službu Mosad tím, aby vypátrala a zneškodnila Palestince odpovědné za vražedný útok.

„Chtěl jsem, aby lidé pochopili, že Mnichov ztělesňuje problémy dnešního světa, které ohrožují nás všechny. Historie je sama sobě připomínkou, jak špatné to může být. Mnichov je modlitba za mír. Za tvrdě vydřený mír,“ vyjádřil se o svém velmi odvážném, melancholickém a drsném filmu americký režisér v biografickém dokumentu Spielberg z roku 2017 od Susan Lacy.

Přestože nejde o až tak známé dílo, Mnichov je špičkový, napínavý thriller se spoustou šokujících momentů a výbornými hereckými výkony Erica Banua či Daniela Craiga.

Doporučeno
Tom Cruise vrátil všechny Zlaté glóby. Přidává se ke kritice organizace, která přijímala za porotce jen bělochy Tom Cruise vrátil všechny Zlaté glóby. Přidává se ke kritice organizace, která přijímala za porotce jen bělochy 11. května 2021 14:52

9. Blízká setkání třetího druhu (1977)

Jedno z nejzásadnějších děl režiséra z Ohia a první film, ke kterému si psal scénář, i když mu pomáhali Hal Barwood, Matthew Robbins a Jerry Belson.

Jde zároveň o film, který navždy změnil vizuální, speciální efekty. Spielberg dal svým následovníkům krásný návod, jak to dělat. Zapomeň na šílené výbuchy, střelby a krvavé boje s mimozemšťany. Setkání těchto dvou světů pojal Spielberg úplně jinak, citlivěji a poetičtěji, než později jeho režijní kolegové, kteří udělali z podobných témat hlavně válečné filmy.

Toto je spíše komorní drama, ke kterému má slavný režisér mimořádně osobní vztah i proto, že jím navazoval na jeden ze svých vůbec prvních hraných filmů, konkrétně Firelight (1964) o UFO.

Doporučeno
„Máte 30 sekund, abyste opustili kino.“ Režisér po této hlášce ve filmu zachytil, jak řezník brutálně zavraždí vlastní dceru „Máte 30 sekund, abyste opustili kino.“ Režisér po této hlášce ve filmu zachytil, jak řezník brutálně zavraždí vlastní dceru 14. července 2021 9:30

8. Říše slunce (1987)

Ríša slnka
Zdroj: Warner Bros.

Spielbergův nenápadný, téměř zapomenutý klenot. Druhá světová válka prezentována dětskou optikou. Jde o adaptaci autobiografického bestselleru J. G. Ballarda, který vzpomíná na své zážitky z japonského zajateckého tábora.

Kamera plovoucí nad mrtvolami v obrovských výpravných scénách, krásná práce s rekvizitami – malými letadly – a fantastický výkon tehdy teprve třináctiletého Christiana Bala v hlavní roli. Právě ten ve zmíněném dokumentu Spielberg s odstupem času o filmu říká: „Je to úžasný příběh o dětské houževnatosti. Tento dětský přeživší má v sobě mnohem více síly než všichni dospělí kolem.“

Mnoho emotivních scén mírně kazí jen trochu přepálená minutáž (154 minut), díky níž film bohužel místy ztrácí tempo. Stále však jde o dílo, které si bezpochyby zaslouží místo v tomto žebříčku.

Doporučeno
Zack Snyder prozradil, o čem měly být Justice League 2 a 3. Kdo by zemřel a co znamenaly postapokalyptické vize Batmana? Zack Snyder prozradil, o čem měly být Justice League 2 a 3. Kdo by zemřel a co znamenaly postapokalyptické vize Batmana? 23. března 2021 12:30

7. Most špionů (2015)

Most špiónov
Zdroj: Cinemart

Padesátá a šedesátá léta minulého století, studená válka mezi SSSR a USA, tvrdý boj o moc, machinace FBI, CIA a jeden silný příběh o loajalitě, respektu, přátelství a krutých rozhodnutích, který upřímně dojme i ty nejcyničtější.

Americký režisér ukázal, že i v pozdějším období své kariéry dokáže natočit výjimečný film. Opět šel na jistotu a spojil síly se skvělým Tomem Hanksem. Ten ztvárnil tentokrát uznávaného právníka z Brooklynu Jamese Donovana. Dostane nelehký úkol, hájit sovětského špiona Rudolfa Abela – nepřítele státu.

Doporučeno
Českého lva za nejlepší film roku 2020 získal Šarlatán s Ivanem Trojanem v hlavní roli Českého lva za nejlepší film roku 2020 získal Šarlatán s Ivanem Trojanem v hlavní roli 6. března 2021 22:22


Elegantní, ale zároveň neúprosná hra vysoce postavených patriotů v pomalém tempu a se spoustou dialogů. Další ze Spielbergových vážných politických filmů s komorní atmosférou. Precizní, gradující, místy až přímo depresivní a mrazivý.

6. Indiana Jones a Chrám zkázy (1984)

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 100618 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Díky kterému filmu měl najednou Spielberg absolutní autorskou volnost.
  • Který Spielbergův film změnil systém označování divácké přístupnosti. 
  • Které filmy Spielberga inspirovaly při tvorbě jeho nejzásadnějších děl.
  • Jaké zážitky z natáčení Spielbergových filmů mají slavní herci.
Domů
Sdílet
Diskuse