Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. července 2021 15:02
Čas čtení 3:04
Tímea Krauszová

Tvorba Milana Lasici, kterou musíš znát: tyto filmy, písně a hlášky jsou jeho nejlepší

Tvorba Milana Lasici, kterou musíš znát: tyto filmy, písně a hlášky jsou jeho nejlepší
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
KULTURA
Uložit Uložené

Slovensko přišlo o doslova kulturní ikonu, autora kultovních děl a inovátora slovenské kulturní scény. Poznej jeho tvorbu.

„Smrt přijde obyčejně tehdy, když si člověk myslí, že je velmi daleko,“ řekl kdysi slovenský humorista, dramatik, prozaik, textař, herec, režisér, moderátor a zpěvák Milan Lasica. Ve věku 81 let zemřel v neděli 18. července 2021 během vystoupení se slovenským orchestrem Bratislava Hot Serenaders. Smrt ho tak nakonec našla tam, kde dávalo největší smysl ho hledat: na podiu, kterému věnoval desítky let svého života.

Milan Lasica
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Slovensko přišlo o doslova kulturní ikonu, autora kultovních děl a inovátora slovenské kulturní scény. Spolu s kolegou a kamarádem Juliem Satinským vytvořil Lasica nejoblíbenější komickou dvojici, která se nebála ostré kritiky.

Více o jeho životě si přečteš i v tomto článku.

Doporučeno
Milan Lasica zemřel ve věku 81 let Milan Lasica zemřel ve věku 81 let 18. července 2021 22:53

Z jeho tvorby vybíráme několik perliček — zanechal za sebou silnou stopu a výběr opravdu není ukazatelem jeho jediných kvalitních vystoupení či děl, spíše jen doporučením na večerní program. Ber to jako seznam „od každého trochu“, kterým si připomeneme mistra slova a humoru.

Filmová a hudební tvorba

Lasica rozbíhal svou hereckou kariéru od 80. let. Postupně vytvořil mnoho postav v úspěšných filmech, jako například Parížsky život, Nekonečná — nevystupovat (oba 1978), Jožko Púčik a jeho kariéra (1983), Utíkejme, už jde! (1986), Obsluhoval jsem anglického krále (2006) nebo Jak jsme hráli čáru (2014).

Pokud bychom měli vybrat jen jeden určující film, který stojí za zhlédnutí, museli by to být Sladké hry minulého léta z roku 1970. Základem příběhu je povídka francouzského autora Guye de Maupassanta, Lasica v něm hraje jednu z hlavních rolí (po jeho boku hraje i Július Satinský). Film byl právem oceněn hlavní cenou na festivalu v Monte Carlu, pak dostal od režimu na dvacet let stopku.

Domů
Sdílet
Diskuse