Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. července 2021 13:19
Čas čtení 3:27
Dominik Vetrák

Tetris tě v této skvělé hře dokáže svým emotivním audiovizuálním zpracováním rozplakat. Tyto hry za babku musíš vyzkoušet!

Tetris tě v této skvělé hře dokáže svým emotivním audiovizuálním zpracováním rozplakat. Tyto hry za babku musíš vyzkoušet!
Zdroj: Annapurna Interactive/Devolver Digital
TECH
Uložit Uložené

Dnes ti řekneme, proč by sis měl zahrát Gris, If Found, Tetris Effect, Short Hike a Florence.

V naší sérii Tip na hry jsme ti v posledních měsících doporučili už přes 60 vynikajících, převážně indie, a tedy nezávislých her. Dnes sérii na jistý čas uzavřeme specifickými tituly. Zaměříme se hlavně na výrazný výtvarný styl a krásné herní prostředí. Každý z prvních tří takových titulů má navíc hluboký příběhový a psychologický přesah. Na závěr se podíváme na nejlepší Tetris hru, která vypadá perfektně ve VR, ale i na normální telce.

Za názvem hry najdeš platformy, pro které hry vyšly, a také souhrnné hodnocení recenzí na stránce Metacritic (MC). Pokud není uvedeno jinak, všechny hry pro PS4 a Xbox One fungují i na nových verzích konzole – PS5 a Xbox Series X/S.

Doporučeno
10 graficky nejpropracovanějších a nejoriginálnějších her z E3, které budou bojovat o titul hra roku 10 graficky nejpropracovanějších a nejoriginálnějších her z E3, které budou bojovat o titul hra roku 16. června 2021 13:39

Gris – PC, iOS, PS4, Nintendo Switch (MC: 84/100)

Gris má jeden z nejvýraznějších výtvarných stylů v herním průmyslu. Vizuál hry je okouzlující od začátku do konce. Dohrání ti sice potrvá jen přibližně 3 hodiny, ale to tvůrcům stačilo na to, aby byla hra krásná, měla super hudbu, herní svět i hádanky.

Hlavní postava tápe ve svých myšlenkách, aby se vyrovnala s jistou životní situací. Hra má hluboký přesah, ale užiješ si ji jako platformovku plnou skákaček a hádanek i bez toho, abys nad ní nějak hluboce přemýšlel. Pokud tě zaujme i příběh, klikej sem.


Florence – PC, iOS, Nintendo Switch (MC: 90/100)

Jedno z nejrealističtějších a nejemotivnějších zpracování lásky ve videohře. Jaké je to zamilovat se, co to obnáší a jak člověk (ne)zvládá nevyhnutelný rozchod? Florence je nádherná, krátká (méně než hodinu dlouhá) videohra s několika různými hratelnostními mechanikami.

Nejsou vůbec náročné, spíše přemosťují děj a dávají hráči možnost zasáhnout do příběhu. Například spojuješ obrázky, a pokud hraješ na Nintendo Switch, budeš prstem běhat po displeji. Florence projdeš na jedno posezení a skutečně ti promluví do duše.


If Found – PC, Nintendo Switch, iOS (MC: 88/100)

Příběh této hry nás zasáhl nejvíce. V jedné rovině se zaměřuje na astronautku a vědkyni jménem Doctor Cassiopeia, která objevila černou díru ohrožující Zemi, v druhé a mnohem emotivnější rovině zobrazuje příběh transgender ženy jménem Kassio. Ta se v roce 1993 vrací z univerzity zpět na rodný ostrov Achill nedaleko Irska. Kassio si nerozumí se svým bratrem a matkou, kteří nedokážou strávit fakt, že se cítí být ženou.

Hra se na problémy transgender lidí nedívá přes růžové brýle, ale není ani zbytečně depresivní. Autenticky zobrazuje útrapy, psychické problémy a myšlenky Kassio, která si v životě hledá místo a poznává samu sebe, nové přátele, potenciální lásky a smysl života. Příběh z tebe dokáže vyždímat pár slz a věříme i tomu, že dokáže otevřít srdce nejednomu homofobovi.

Tieto 3 magické hry ti roztavia srdce a naučia ťa nové veci o láske, porozumení nevyhnutných rozchodoch
Zdroj: Annapurna Interactive

Hra If Found není skvělým příběhem pouze pro její zaměření se na problematiku LGBTI. Má sympatické, komplexní a autentické postavy v bolestivém příběhu ze skutečného života, který tě naučí vnímat transgender lidi v úplně jiném světle. A navíc se tato vizuální novela skvěle hraje. Má spoustu originálních a ve svém použití a zakomponování do gameplaye i revolučních mechanik. Nebudeme ti je však přibližovat, protože první dojem z jejich objevování je nezapomenutelný.

Učaruje tě nádherný vizuál, soundtrack i skvěle napsané dialogy. Doporučujeme hrát na konzoli Nintendo Switch, kde využiješ dotykový displej pro ještě silnější zážitek. Zapomeň na chvíli na jakékoliv předsudky a dej této hře šanci.


Tetris Effect – PC, Xbox One, PS4 (MC: 90/100)

Co kdybychom ti řekli, že se při hraní Tetrisu rozpláčeš a pocítíš nával emocí? Asi by ses nám vysmál. Avšak my jsme něco takového zažili. Tetris Effect je naprosto dokonalé zpracování Tetrisu ve formě, jaká nemá obdoby. Primární Journey Mode s více obtížnostmi je špičkou hry a jejího designu. Nehraješ jen Tetris, hraješ ho a společně s ním vnímáš svými smysly mnohem více věcí, které se dějí souběžně s padajícími bloky. Po několika kolech se vždy střídají prostředí a pozadí za hrací plochou, která jsou ve 3D.

Některá tě opravdu očarují, obzvláště ta, které působí až poeticky uklidňující, ať už je to pohyb podmořských živočichů nebo vesmírná tělesa. Klíčovým aspektem hry je spojení zvuku a obrazu. A zatímco vizuál je místy skutečně odzbrojující a ty si přeješ, aby hra na chvíli zastavila a mohl sis užít prezentované scenérie, soundtrack to povýší na ještě vyšší úroveň. Právě hudba ti někdy vykouzlí úsměv na tváři nebo tě dokonale přenese do kouzelného světa.

Nesmírně zábavná je i hratelnost. Hru jsme dosud prošli asi třikrát, z toho dvakrát ve virtuální realitě na Playstation (PSVR). Jde o ultimátní způsob hraní a doporučujeme hru zažít právě ve VR. Kromě Journey Mode je k dispozici několik dalších módů a stylů hraní, které okoření základní mód Tetrisu. Ve verzi Connected je dostupný i plnohodnotný multiplayer.

Short Hike – PC a Nintendo Switch (MC: 90/100)

I poslední hra v dnešním seznamu má neuvěřitelně vysoká hodnocení. Jde o velmi krátkou adventuru, kterou projdeš za 2 či 3 hodiny. Cílem je dostat se na nejvyšší bod a plachtit odtud až na začátek cesty.

Poznáš přitom velmi vtipné a srdečné postavy, přečteš si několik zábavných dialogů a splníš jednoduché vedlejší úkoly. Short Hike, jak již název napovídá, je krátkým, ale zábavným a milým výstupem na horu, během kterého můžeš vypnout a neřešit žádná náročné témata. Úplný „chill“.

Na závěr přikládáme pár tipů na další výborné kousky, které tě mohou zaujmout: The Touryst Mutant Year Zero, Cosmic Star Heroine/Ctulhu Saves Christmas, Urban Flow, Bloodroots, Ape Out, Hotline Miami, Star Renegades nebo My Friend Pedro.

Domů
Sdílet
Diskuse