Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. srpna 2021 14:30
Čas čtení 6:11
Katarína Danková

15 nejdražších módních kousků, které kdy byly vydraženy v aukcích

15 nejdražších módních kousků, které kdy byly vydraženy v aukcích
Zdroj: Unsplash/Bil Oxford/volně k užití
MÓDA
Uložit Uložené

Najdeš mezi nimi skutečné skvosty i jména jako Michael Jackson, Audrey Hepburn nebo Marilyn Monroe. Který oděv či doplněk drží rekord jako nejdražší vydražený módní kousek vůbec?

Nejdražšími kousky bývají nejčastěji limitované edice, netradiční spolupráce nebo majetek světových celebrit a významných osobností. Mezi top nejdražšími kousky, které se kdy vydražily, se najdou různé speciality — od šatů Marilyn Monroe přes jedny z nejznámějších tenisek na světě až po spodní prádlo královny Viktorie.

V tomto článku si přečteš:
  • Podle čeho historici odhalili původ intimního oděvu královny Viktorie.
  • Co tenisky Nike Mag nedokázaly a dnes dokáží.
  • Čí zlaté bikiny se prodaly za 96 tisíc dolarů.
  • Která členka britské královské rodiny předváděla průhledné šaty.
  • S kým tancovala princezna Diana na Horečku sobotní noci.
  • Jak vznikly Nike Moon Shoe v roce 1972.
  • Z čeho jsou vyrobené šaty v muzikálu The Sound of Music.
  • Za kolik se prodal ikonický kus klasického Hollywoodu.
  • Šaty které ikony krásy prolomily rekord v dražbě módního kousku a drží si prvenství.

Ano, spodní prádlo. Obecně platí, že pokud daná věc patřila nějaké slavné osobnosti, nabírá na hodnotě. O to více, pokud ji slavná osobnost měla na sobě, případně cena předmětu většinou stoupne i po smrti osobnosti, která ji vlastnila nebo pro ni byla typická. Většina nejdražších kousků je právě takových a my se nyní podíváme, které konkrétní kousky patří k top 15 nejdražším, během dražby nejvíce žádaným a původní odhad daleko překračujícím módním kouskům.

Doporučeno
Top 10 nejfejkovanějších luxusních značek. Dokážeš rozeznat fake od pravého kousku? Top 10 nejfejkovanějších luxusních značek. Dokážeš rozeznat fake od pravého kousku? 2. května 2021 14:30

15. Spodky královny Viktorie (10 500 liber)

Tzv. bloomers nebo spodní oděv po kolena se spolu s dalšími oděvy v té době určenými na spaní, a které zároveň nosilo i její třetí dítě, dcera Alice, vydražily za více než 10 tisíc liber. Výsledná částka se přitom podle odhadů britského aukčního domu The Chippenham Auction Rooms měla pohybovat okolo 5 tisíc liber. Aukce proběhla v roce 2015.

Původ vydraženého oděvu dokázali odhadnout podle obvodu pasu, který měřil 114 cm, a vyšitého monogramu VR (Victoria Regina). Druhá nejdéle sloužící britská panovnice nosila své bloomers v 90. letech 19. století. Jméno kupce zůstává v anonymitě, předpokládá se, že jde o anglickou soukromou sběratelku.

kráľovná viktória, dražba
Zdroj: TASR

14. Tenisky Nike z filmu Návrat do budoucnosti II (92 100 dolarů)

Ani jejich špatný stav nezabránil fanouškům obuvi značky Nike (a sci–fi filmu Návrat do budoucnosti) přihazovat dolary do dražby. Na tenisky je 32 let docela dost a jejich životnost se na tomto sběratelském kousku projevila prostřednictvím poškozené podrážky, rozpadající se paty a podpatku. Dražba se uskutečnila v roce 2018, zaznamenala 220 nabídek a výsledná cena přesahovala 90 tisíc dolarů.

Pokud si pamatuješ jedinečné tenisky, které odstartovaly novou éru designové a funkční obuvi, určitě jsi takové chtěl vlastnit i ty. I když tehdejší obuv nedokázala to, co filmové triky, o pár let později (konkrétně v roce 2016) jsi své tenisky Nike Mag už vázat nemusel. Zavázaly se totiž samy.

13. Bikiny princezny Leiy ze Star Wars (96 000 dolarů)

Kultovní film má za sebou několik kvalitních částí, postav i kostýmů. Právě jeden z kostýmů se vydražil před šesti lety. Šlo o oděv princezny Leiy, který si jako otrokyně oblékla ve třetím díle trilogie — zlaté bikiny doplněné o červenou látku zakrývající pozadí herečky. Součástí dražby byl i límec a několik článků řetězu souvisejících s kostýmem. 

Carrie Fisher, herečka, která princeznu Leiu hrála, zemřela v roce 2016 po srdeční příhodě v Londýně ve věku 60 let. Fanoušky Star Wars tato zpráva zasáhla a předpokládá se, že cena kostýmu, který fanouškům nedává od roku 1983 spát, v budoucnu ještě stoupne. Aktuální majitel zlatých bikin princezny Leiy zůstává neznámý.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Música de Película (@musicade_pelicula)

12. Průhledné šaty Kate Middleton (125 000 dolarů)

Dokud ještě Kate nebyla její královská výsost vévodkyně z Cambridge, ale Kate Middleton, 20letá studentka St. Andrew’s University, zúčastnila se charitativní přehlídky své známé Charlotty Todd jako modelka. Model, který předváděla — průhledné úpletové šaty ze síťoviny — se za několik let stal sběratelským kouskem.

V roce 2011 si je do soukromé sbírky zařadil anonymní sběratel za celkovou sumu více než 120 tisíc dolarů. Proslýchá se, že právě tyto šaty odstartovaly randění prince Williama se spolužačkou Kate.

11. Bunda Michaela Jacksona z BAD tour (289 000 dolarů)

Originální, jedinečná, legendární. I takové přívlastky dávají milovníci Michaela Jacksona bundě, kterou měl na sobě během světového turné v letech 1987 až 1989. Dokonce nese i jeho podpis napsaný stříbrnou fixou.

Aukce proběhla v Icons & Idols: Rock-N-Roll v New Yorku a cena bundy se vyšplhala na 289 tisíc dolarů, což je asi trojnásobek původní vyvolávací ceny. V tomto případě je kupující známý. Jde o texaského byznysmena Miltona Verreta, který je nadšeným sběratelem rokenrolových předmětů.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa mike ❤️ (@midnightluva)

10. Šaty princezny Diany při návštěvě Bílého domu (264 000 liber)

Nezapomenutelné sametové šaty, které se po další desetiletí staly prototypem dokonalých večerních šatů. Princezna Diana si v nich během návštěvy tehdejšího prezidenta Ronalda Reagana v Bílém domě v listopadu 1985 zatančila s Johnem Travoltou na Horečku sobotní noci. Herecká hvězda tento moment později popsala jako pohádkový.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 101304 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak vznikly Nike Moon Shoe v roce 1972.
  • Kdo rozbil sklo na basketbalovém koši v Itálii v roce 1985.
  • Z čeho jsou vyrobeny šaty v muzikálu The Sound of Music.
  • Za kolik se prodal ikonický kus klasického Hollywoodu.
  • Kdo se stal majitelem minimálně dvou nejdražších kousků po zpěvákovi Michaelu Jacksonovi.
  • Kdo se veřejně přiznal, že je sbíráním kostýmů z oscarových filmů posedlý.
  • Šaty které ikony krásy prolomily rekord v dražbě módního kousku a drží si prvenství.
Zpět
Sdílet
Diskuse