Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. srpna 2021 18:03
Čas čtení 2:58
Marián Mauik Biel

Samsung jde naplno do ohebných mobilů. Představil novou generaci Galaxy Z Fold i Z Flip. Ceny překvapí

Samsung jde naplno do ohebných mobilů. Představil novou generaci Galaxy Z Fold i Z Flip. Ceny překvapí
Zdroj: Samsung
TECH
Uložit Uložené

Galaxy Note končí, jeho místo přebírá flexibilní Fold3.

Technologie ohebných displejů se vyvíjí už pěkných pár let a nedávno se dostala i do běžně dostupných zařízení, jako jsou palubní desky automobilů, fitnes náramky a samozřejmě smartphony. Kromě Motoroly a Huawei je největším propagátorem takových mobilů Samsung.

Ten právě představil Galaxy Z Fold3 5G a kompaktní Galaxy Z Flip3 5G. První posouvá rozdělení telefonů značky Samsung do jiných skupin, druhý zas mile překvapil upravenou cenou.

Doporučeno
Top aplikace pro smartphony s iOS i Androidem, které stojí za vyzkoušení Top aplikace pro smartphony s iOS i Androidem, které stojí za vyzkoušení 28. července 2021 14:30

Pro připomenutí: řada Galaxy Z Fold používá konstrukci ve formě „knihy“. To znamená, že má vnější ultraširokoúhlý displej a po otevření zase velký flexibilní vnitřní displej. Tento koncept znovu vylepšuje i při této nejnovější třetí generaci.

Potvrdily se zprávy, že oblíbený řada Galaxy Note končí. Jeho místo mezi prémiovými mobily Samsung přebírá právě Galaxy Z Fold3. I proto, že nově podporuje digitální pero S Pen. Bohužel to není úplně přesná náhrada.

Galaxy Z Flip3, Galaxy Z Fold3
Zdroj: Refresher/Marián Biel

Pero si musíš nosit samostatně nebo v pouzdře. Přímo do těla mobilu nelze zasunout. Na výběr je verze S Pen Fold za 1 250 Kč s menšími rozměry a bez Bluetooth a Pro verze. Ta je o chlup hrubší a pár milimetrů delší, ale už podporuje i bluetooth a s tím spojená gesta nebo dálkovou spoušť fotoaparátu a podobně. Stojí 2 499 Kč.

Galaxy Z Fold3 5G je sám o sobě spíše vylepšením loňské druhé generace a nějaké designové změny na něm nenajdeš. Samsungu se podařilo při stejně velkém displeji ubrat po nějakém tom milimetru z tloušťky, výšky i šířky. Hlavně ve složeném stavu je pocitově tenčí. Zároveň je o 11 gramů lehčí než předchůdce.

Samsung, Galaxy Z Fold3, Galaxy Z Flip3
Zdroj: Samsung

Používá stejný 6,23palcový vnější displej s poměrem stran 25:9 a vnitřní flexibilní 7,6palcový s rozlišením 2 208×1 768 bodů jako loni. Třetí generace přidala na odolnosti. Kromě toho, že první rok má každý majitel nárok na opravu displeje za symbolickou cenu, mobil má zadní stranu z Gorilla Glass Victus a dokonce má certifikát odolnosti IPX8. Zvládá tak půlhodinu metr a půl pod hladinou sladké vody. Pokud by někdo chtěl flexit s futuristickým mobilem v bazénu.

Samsung, Galaxy Z Fold3, Galaxy Z Flip3
Zdroj: Samsung

Novinkou je i téměř neviditelný otvor v displeji pro přední kameru. Při pohledu zblízka je to část s hrubším rastrem, ale stále je oproti standardnímu výřezu nesrovnatelně méně nápadný. A hlavně není tato kamera ani až tolik nutná. Na selfie můžeš použít i zadní kamery. Stačí otevřít Z Fold a vnější displej použít jako hledáček. Tlačítko změny hlasitosti funguje jako spoušť.

Galaxy Z Flip3, Galaxy Z Fold3
Zdroj: Refresher/Marián Biel

Galaxy Z Fold3 používá nejnovější Snapdragon 888. Ostatní parametry oproti předchůdcům zůstaly beze změn. 12 GB operační a 256 nebo 512 GB interní paměti (bez možnosti ji rozšířit o micro SD karty), dual SIM i e–SIM, stereoreproduktory laděné firmou AKG, trojice 12Mpix kamer s dvojnásobným zoomem či optickou stabilizací i 4 400mAh baterie s podporou bezdrátového nabíjení. Ne, adaptér v balení nenajdeš. U mobilu v rozpětí 45 až 48 tisíc korun (256 nebo 512 GB) to může vypadat zvláštně. Ale tak se Samsung rozhodl. Stejně zvláštně zní fakt, že je to příjemné překvapení. Loni začínal Galaxy Fold 2 na ceně přes 50 000 Kč.

Galaxy Z Flip3, Galaxy Z Fold3
Zdroj: Refresher/Marián Biel

S touto cenou to pravděpodobně nebude až tak dostupná brána do světa flexibilních mobilů. Naopak nový Galaxy Z Flip3 5G by na to mohl být jako stvořený. Kromě zlepšení několika parametrů potěší hlavně citelně sníženou cenou oproti loňskému předchůdci.

Samsung, Galaxy Z Fold3, Galaxy Z Flip3
Zdroj: Samsung

Loňský Galaxy Z Flip 5G startoval s oficiální cenou 39 000 Kč, ale čerstvý Galaxy Z Flip3 5G se začíná prodávat za 26 990 Kč (27 990 Kč za 256 GB verzi dostupnou jen přes samsung.cz). Takový pokles se v segmentu smartphonů často nevidí. Samozřejmě jde stále o pořádně mastnou cenovku, ale aspoň trochu víc přijatelnou než loni. Navíc za nižší cenu dostaneme prakticky plnohodnotnou vlajkovou loď.

Galaxy Z Flip3, Galaxy Z Fold3
Zdroj: Refresher/Marián Biel

Galaxy Z Flip3 5G je vybaven i procesorem Snapdragon 888 a 8 GB operační paměti. S výkonem nebude nejmenší problém. Zlepšilo se i to nejpodstatnější — displej. Stále má 6,7 palce s poměrem stran 22:9 a rozlišením 2 640×1 080 bodů. Tento Amoled displej již ale zvládá obnovovací frekvenci 120 Hz a zároveň je odolný vůči vodě a prachu (IPX8).

Možná tou nejpraktičtější změnou je zvětšení vnějšího displeje z 1,1 na již konečně použitelných 1,9 palce. Dají se na něm zprávy už i číst, ovládat aplikace jako Spotify, používat jako pohodlnější hledáček při focení a mnoho dalšího. Z Flip 3 je také o milimetr užší, kratší a tenčí.

Samsung, Galaxy Z Fold3, Galaxy Z Flip3
Zdroj: Samsung

Zbytek zůstal beze změn. To znamená dvojitý 12Mpix fotoaparát, 3 300mAh baterie i s bezdrátovým nabíjením a podpora e–SIM.

Jako vždy, i nyní Samsung podporuje prodej novinek v akci. Každý, kdo si Z Fold3 nebo Z Flip3 předobjedná mezi 11. a 26. srpnem a splní další podmínky, získá Z Premiere Service na 1 rok. V případě objednání Z Fold3 dostane navíc set sestávající z pouzdra, dotykového pera a 25W adaptéru. A také možnost výkupu starého zařízení Galaxy až do výše 25 000 Kč (u Galaxy Note 20 Ultra).

Samsung, Galaxy Z Fold3, Galaxy Z Flip3
Zdroj: Samsung
Domů
Sdílet
Diskuse