Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Článek je sponzorovaný obsah společnosti Gemini.
2. září 2021 13:30
Čas čtení 3:20
Sponzorovaný obsah

Jak dobře znáš svůj zrak? Fakta a mýty o králi smyslů

Jak dobře znáš svůj zrak? Fakta a mýty o králi smyslů
Zdroj: Gemini
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Zrakem přijímáme až 80% informací. Některé zajímavosti o něm možná ještě neznáš.

Používáme jej každý den, ale většinou si neuvědomujeme, jak moc je pro nás důležitý. Zrak, stejně jako třeba dech, často doceníme až tehdy, kdy přijde problém. Naštěstí žijeme v době, kdy mnoho potíží se zrakem umí medicína léčit.

 Abychom se na chvíli zastavili a uvědomili si, jak šťastní můžeme být, když nám oči slouží, i vděční za to, že některé neduhy dokážeme rychle odstranit, připravili jsme pro tebe pár zajímavostí, které jsi o zraku a očích možná nevěděl. Schválně, jak na tom jsi se svými znalostmi. 

Zkus si tipnout správnou odpověď na otázku ještě dřív, než se ji dozvíš. A nepodvádět.

Jaká je hmotnost oka? 


1. Necelých 30 g

2. Okolo 50 g

3. Lehce přes 80 g

Gemini
Zdroj: Gemini oční klinika

Oko je jedním z nejmenších orgánů, které v těle máš. I přes svou velikost je ovšem velmi výkonné.  Prostřednictvím zraku vnímáš až 80 % všech informací.

Za hodinu „okno do duše“ zpracuje okolo 36 tisíc poznatků. Svou práci odvádí dobře i přes to, že jeho průměr je jen okolo 24 milimetrů a váží v průměru 28 gramů. 

Jaká barva očí je nejnáchylnější ?


1. Zelená

2. Modrá

3. Hnědá 

Gemini
Zdroj: Gemini oční klinika

Barva očí je znak, kterého si všímáme mezi prvními. Každý má své preference a v uhrančivých duhovkách se utopíš raz, dva. Zajímavé je, že dominantní gen mají hnědé oči, před nimiž ty modré a zelené ustupují do pozadí.

Modroocí lidé mají větší citlivost na světlo, protože jejich duhovky obsahují méně pigmentu. V tomto důsledku může do oka pronikat i více škodlivého světla (UV záření, aj.). Ve vyšším věku jsou tedy náchylnější např. na vznik věkem podmíněné makulární degenerace, která je opravdovou hrozbou oslepnutí i ve vyspělých státech.

Kolik barev lidské oko rozezná?


1. 1 milion barev

2. 5 milionů barev

3. 10 milionů barev

Gemini
Zdroj: Gemini oční klinika

Zdravé oko dospělého člověka dokáže rozeznávat barvy v rozpětí vlnové délky od 360 do 780 nanometrů. V tomto rozpětí se nachází všechny barvy viditelného spektra, od červené s nejdelšími vlnami, až po fialovou s vlnami nejkratšími. 

I delší vlny ale existují. Patří mezi ně například známé ultrafialové záření nebo záření infračervené. Jejich barvy však nepatří mezi 10 milionů barev, které je lidské oko schopné zpracovat. Samozřejmě, že názory na toto se liší, záleží na každém oku, jak zvládá vnímat sytost, světlost a tón jednotlivých odstínů.

Kolik lidí se ve věku nad 70 let setká s šedým zákalem?

1. 40 % lidí

2. 60 % lidí

3. 90 % lidí

Šedý zákal, nemoc, která se nejčastěji projevuje viděním jako přes mléčné sklo, trápí převážně lidi ve zralém věku. Jelikož jsme dlouhověká populace, můžeme se téměř spolehnout, že 90 % z nás se bude po sedmdesátce se šedým zákalem potýkat.

Gemini
Zdroj: Gemini oční klinika

Ve výjimečných případech se může dítě s šedým zákalem neboli kataraktou již narodit. V tomto případě hlavně kvůli genetice. Naštěstí si s tímto onemocněním dokáže oční chirurgie poradit. Věděl jsi, že operace šedého zákalu drží prvenství jako nejčetnější chirurgický zákrok na světě? Bohužel je také nejčastější příčinou slepoty, hlavně v zemích třetího světa.

Laserovou operaci očí můžu podstoupit, pokud mi je:

1. V jakémkoliv věku

2. 18–45 let

3. 18–100 let

Gemini
Zdroj: Gemini oční klinika

Laserová operace očí je pro lidi s dioptriemi skutečný zázrak. Díky dnešním technologiím je možné se zbavit jak silných dioptrií, se kterými už prakticky nejde bez brýlí fungovat, tak i velmi nízkých dioptrií. To ocení všichni, kterým brýle či kontaktní čočky každodenně komplikují život.

Každý rok se jen v Česku zbaví dioptrií díky laserové operací očí desítky tisíc lidí. Bohužel není úplně pro každého. Kromě stavu oka jako takového je kritériem taky věk. Zákrok je vhodný především pro mladší lidi mezi 18 až 45 lety. V pozdějším věku totiž oko ztrácí schopnost přirozeně zaostřovat. Proto oční lékaři doporučují jiná, vhodnější řešení jak se zbavit brýlí a čoček, např. výměnu nitroočních čoček.

Pár zbořených mýtů na závěr

  • „Oční operace trvá dlouho, bolí a uspává se při ní.“ To už dávno není pravda. Dnešní moderní oční zákroky trvají jen několik málo minut, neuspává se při nich a oči jsou znecitlivěny speciálními kapkami.
  • „Ženám se doporučuje podstoupit operaci až po dětech.“ Ve skutečnosti mohou ženy podstoupit laserovou korekci očí i před těhotenstvím. Ve výjimečném případě, kdyby došlo ke změně dioptrií vlivem těhotenských hormonů, je možné po dokončeném kojení podstoupit dokorekci.
  • „Po laserové operaci očí nemohu cestovat letadlem.“ V létání po zákroku nic nebrání. Létat se však nedoporučuje po náročných operacích, jako jsou transplantace rohovky nebo operace sítnice, než je oko podle lékaře v pořádku.
  • „Laserová operace je nebezpečná.“ Pokud se při vyšetření objeví možné riziko, k operaci se nepřistoupí.
  • „Odstranění dioptrií laserem je drahé.“ Dávno tomu tak není. Operace je dostupná a některé kliniky nabízí i možnost splátek bez navýšení.
Gemini
Zdroj: Gemini oční klinika

Tak co? Na kolik otázek se ti podařilo odpovědět správně? Doufáme, že se ti vedlo dobře a že si svého zraku vážíš zase o něco více. Pokud už o odstranění dioptrií uvažuješ, rozhodli jsme se, že pro naše čtenáře půjdeme s „očima na trh“. S oční klinikou Gemini jsme se rozhodli natočit videoreportáž z operace očí laserem. Tu podstoupí náš moderátor Vítek, aby se na svět mohl  koukat ještě veseleji. Budeme držet palce. Tak na viděnou!

Domů
Sdílet
Diskuse