Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. srpna 2021 11:05
Čas čtení 3:00
Radim Šlechta

Z mnoha romských studentů se stávají lékaři, právníci nebo biologové. Nejhorší jsou předsudky společnosti, říká Štefan Balog

Z mnoha romských studentů se stávají lékaři, právníci nebo biologové. Nejhorší jsou předsudky společnosti, říká Štefan Balog
Zdroj: Romea, se svolením
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Romea zřídila stipendijní fond, který má romským studentům plnit si své sny.

Romští studenti nejsou ve společnosti žádnou výjimkou, a to i přesto, že se podle Štefana Baloga z organizace Romea dost často setkávají s udivenými výrazy a stále musí bojovat proti předsudku, že představují jenom jehlu v kupce sena.

I přesto, že do školních lavic Romové usedají pravidelně, se v komunitě nachází stále velká část rodin, která si nemůže dovolit své děti podporovat ani během středoškolského studia. Vysoká škola se jim pak jeví rodin jako utopie. 

Romští studenti
Zdroj: Romea, se svolením

Právě takovým studentům se snaží Romea pomoci, a proto už pátým rokem vede stipendijní program, který má dětem pomáhat přiblížit se k lepšímu životu.

„Stipendijní program vznikl v roce 2016. Předtím se nám ozývali rodiče studentů středních škol, protože je často trápil nedostatek finančních prostředků a možnost stipendií poskytoval maďarský program Roma Education Fund, který jsme tehdy na území Česka spravovali, jen vysokoškolským studentům,“ říká Štefan Balog z organizace Romea.

Pomoc studentům středních škol byla důvodem, proč program vznikl. Romea tak začala podporovat studenty ze sociálně vyloučených oblastí.

Romští studenti
Zdroj: Romea, se svolením

„Začali podporovat středoškoláky na maturitních oborech, a to funguje i dodnes. Nedávno jsme ale zjistili, že maďarský program se od ČR trochu odtrhl, a tak jsme museli zavést podpůrný program i pro podporu studentů vysokých škol,“ pokračuje Štefan.

Do stipendijního programu se podle něj může přihlásit naprosto každý ambiciózní romský student. Podmínky pro jeho získání jsou ale poměrně přísné. O tom, kdo na stipendium dosáhne, rozhoduje tříčlenná komise. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 102163 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse