Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. září 2021 9:30
Čas čtení 7:18
Dominik Vetrák

Netflix ruší jeden seriál za druhým. Toto je 10 z nich, jejichž předčasné ukončení bolí nejvíce

Netflix ruší jeden seriál za druhým. Toto je 10 z nich, jejichž předčasné ukončení bolí nejvíce
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Těchto 10 seriálů si zasloužilo další série. Už je ale zřejmě nikdy nedostanou.

Producenti televizních seriálů to mají těžké. Zatímco film přijde do kin a v následujících měsících až letech se rozhodne, zda byl výdělečný, u seriálů vidí jejich potenciál a sledovanost, jakmile se začnou vysílat. Jenže co když tato čísla nejsou dostačující a tvůrci stále příběh neukončili? Přichází smutná zpráva, že se seriál ruší, v nejlepším případě se může stát, že dostane poslední sérii nebo nějakou bonusovou část na závěr.

Většinou je ale v těchto epizodách či filmech cítit, že se děj nesmírně uspěchal a některé dějové linie se vůbec neuzavřely. Předčasným ukončováním seriálů je známý zejména Netflix. Streamovací gigant produkuje tisíce seriálů a filmů. Ročně jich přidá desítky až stovky, přičemž sleduje, kolik z nich diváky zaujalo. Každoročně tak i zruší velké množství seriálů, které nemají vysokou sledovanost, respektive není dostatečně vysoká na to, aby se seriál vyplatilo dále natáčet.

Některé jsou totiž extrémně drahé, jako například Marco Polo, který byl oblíbený, ale ne natolik, aby do něj Netflix vrážel stovky milionů dolarů. V dnešním článku se podíváme na 10 nejlepších či nejoblíbenějších seriálů, které (převážně Netflix) ukončil dříve, než to plánovali tvůrci, respektive je zcela zrušil, aniž by tvůrci měli možnost příběh jakýmkoli způsobem uzavřít.

Doporučeno
Od  bankrotu k miliardám. Jak Marvel padl na dno, prodal své postavy a stal se nejúspěšnější značkou na světě? Od bankrotu k miliardám. Jak Marvel padl na dno, prodal své postavy a stal se nejúspěšnější značkou na světě? 26. srpna 2021 12:30

1. Sense8

Sense8 je skrytá perla Netflixu. Kolik z tvých kámošů ho vidělo? Garantujeme ti, že jich mnoho není. A přitom je to jeden z nejlepších sci–fi seriálů v historii televize. Netflix natočil 2 série, z nichž každá stála více než 100 milionů dolarů. Po 2. sérii se v Netflixu rozhodli seriál ukončit, protože ho nesledovalo tolik lidí, kolik očekávali. Jeho výroba byla příliš nákladná. 

Děj se totiž zaměřuje na 8 odlišných lidí, které zdánlivě vůbec nic nespojuje. Patří však k lidem, kteří se dokáží na dálku telepaticky spojit a na chvíli dokonce i ovládat těla těch druhých. Takové unikátní spojení má vždy v jedné skupině jen 8 lidí. Na planetě jich existuje více, a proto se je organizace, které o nich vědí, velmi bojí a loví je. Těchto 8 hrdinů si v Sense8 okamžitě zamiluješ a budeš jim přát jako už dlouho nikomu. 


Seriál má vynikající akční scény (natočili ho sestry Wachowské, odpovědné za Matrix), výjimečný sci–fi vizuál a množství originálních nápadů v žánru. Chytlavý děj, mnoho dějových zvratů, skvělí herci... Sense8 má všechno. Kvůli 8 různým postavám se ale děj rozdělil do 8 a někdy i několika světových lokací, takže natáčení bylo nesmírně náročné a nákladné.

Fanoušci se s koncem odmítli smířit. Od Netflixu si vyžádali bonusovou epizodu, která příběh uzavřela. Šlo o skvělé zakončení, ale během jeho sledování ti dojde, že bylo předčasné a tvůrci museli mnohé dějové linie vyhodit. Což je škoda, protože i z hlediska děje šlo o skvělý seriál. Více se o něm dozvíš zde.

2. BoJack Horseman

BoJacka jsme si užívali 5 krásných sérií. A pak přišlo oznámení od Netflixu, že 6. série s větším počtem epizod než obvykle bude tou poslední. Příběh se sice uzavřel a tvůrci na to měli celou jednu sérii, ale i tak nám bylo jasné, že se z příběhu BoJacka a ostatních postav mnohé vynechalo. Absence některých dějových linií byla až příliš citelná a bolestivá, jsme ovšem rádi, že dal Netflix tvůrcům alespoň šanci tento geniální opus magnum nejen animované televizní tvorby ukončit.

Více jsme si o BoJackovi a jeho kvalitách řekli v tomto článku. Tvůrce seriálu Raphael Bob–Waksberg je Netflixu vděčný, že mu předem oznámili, aby svůj seriál ukončil. Na Netflixu se ruší jeden seriál za druhým, aniž by na to tvůrce upozornili, takže Raphael byl rád, že mezi ně se svými kolegy nepatřil. Sám si myslí, že měli štěstí, že to dotáhli na 6 sérií.

Když s BoJackem začínali, na Netflixu nebylo zdaleka takové množství obsahu, takže jim Netflix dával šanci. Myslí si, že kdyby s BoJackem začali před 2—3 lety, pravděpodobně by nedostali více než 1 až 2 série. A zřejmě má pravdu. Pokud jsi ale seriál viděl, dobře víš, jaká by to byla škoda.

3. Daredevil

Netflix získal před mnoha lety práva na natočení seriálů některých marvelovských postav. Postupně jsme tak dostali Daredevila, Luka Cage, Punishera, Jessicu Jones či Luka Fista a týmovku Defenders. Kromě Daredevila a Punishera však ostatní seriály za moc nestály, respektive byly průměrné až podprůměrné. S přibývajícími sériemi ztrácely i diváky, což bohužel platilo i pro Daredevila a Punishera. Netflix postupně ohlašoval ukončení seriálů, až se dopracoval i ke zrušení prvního a nejlepšího marvelovského seriálu Daredevil. 

Možná to bylo i proto, že tyto postavy chtěly použít Marvel Studios ve svých seriálech a filmech. Ve smlouvě s Netflixem se ale psalo, že Marvel nemůže tyto postavy použít dříve než 2 roky po poslední sérii na Netflixu. Pokud je tedy Marvel Studios chtělo mít ve svých příbězích, Netflix musel co nejdříve skončit s jejich natáčením. Dost nahlas se totiž spekuluje, že ve Spider–Manovi 3 uvidíme Matta Murdocka (zřejmě bez kostýmu Daredevila), v minisérii She–Hulk zase Jessicu Jones a v seriálu Hawkeye Kingpina v podání Vincenta D’Onofria. 

Ztráta Daredevila nás však bolí. Pokud by s ním i Marvel něco natočil, zřejmě by to bylo v ratingu PG–13, a tedy pro teenagery. Zato seriály na Netflixu měly erkový rating, takže Daredevil mohl být věrný své komiksové podstatě, kdy zločincům lámal nohy a brutálně je trestal. Ve studiu Marvel ale tak tvrdé seriály a filmy netočí a kromě Deadpoola zřejmě ani nikdy nebudou. Rádi se však necháme překvapit. Daredevil byl během svých 3 sérií absolutně špičkovým komiksovým seriálem a dodnes nám chybí.

4. Glow

Glow byl jedním z prvních úspěšných seriálů Netflixu v době, kdy se všem začal dostávat do povědomí. V té době vznikalo v produkci Netflixu několik kvalitních seriálů. Později si v něm ale uvědomili, že nemusí do projektů nalévat tolik peněz a platit tolik talentovaných filmařů a herců.

Postupně přecházeli k béčkovým až céčkovým produkcím, které diváci ocenili více, jelikož nevkus diváků a vyhledávání brakového televizního obsahu můžeme aplikovat na chování konzumentů po celém světě, nejen v Česku a na Slovensku. Po 3 sériích tedy Glow skončil, a to docela slušným cliffhangerem.

Netflix uťal 4. sérii v době, kdy už začalo natáčení. Jako důvod uvedl, že produkce v důsledku problémů spojených s pandemií zdražila do bodu, kdy se už seriál dále točit nevyplatí. Tvůrci a herci chtěli natočit alespoň něco na rozloučenou a příběh důstojně ukončit, Netflix jim na to ovšem nedal žádné prostředky.

5. OA

Paranormální série o dívce, které se po 7 letech od svého zmizení objeví a navíc s uzdraveným zrakem, pohltila spoustu diváků. Příběh byl mysteriózní a postavy sympatické, ale seriál měl několik nedostatků. Své diváky si však našel a stal se populárním.

Tvůrci seriálu po skončení 2. série oznámili přípravy 3. (celkově jich mělo být 5), ale Netflix později vydal oznámení o jeho ukončení. Herec Jason Isaacs později prozradil, že to nebylo vinou nízkého diváckého zájmu. Tvrdí, že Netflix sleduje několik měřítek, nejen množství diváků.

Pokud nějaký seriál neláká nové předplatitele, není pro Netflix až tak přínosný. Podobné pocity nás má více. Netflixu stačí, že si získá nové předplatitele. Rozhodně mu na nich záleží více než na dlouhodobých předplatitelích, kterým ruší jeden program za druhým, včetně těch, kvůli kterým si vlastně Netflix začali platit.

6. Jupiter’s Legacy

Jupiter’s Legacy byl kvalitou někde na úrovni OA. Měl zajímavou premisu s komplexními postavami, ale také bychom mu v recenzi něco vyčetli. Sledování celé 1. série nás ale bavilo, a tak nás nepříjemně překvapila zpráva krátce po jejím odvysílání, že se s 2. sérií nepočítá.

Přestože uvidíme seriál ze stejného světa s jinými postavami a zřejmě bude zasazený do jiného období, příběh z Jupiter’s Legacy zůstane neuzavřený. A podobně jako OA a množství jiných seriálů od Netflixu, i tento skončil slušným cliffhangerem. Seriál byl údajně neuvěřitelně předražený (8 epizod prý stálo 130 milionů dolarů) a v Netflixu podle všeho nebyli spokojeni ani s výslednou kvalitou.

Produkce seriálu byla problémová (výměna tvůrců, zdlouhavá postprodukce...) od začátku do konce, a tak se Netflix rozhodl zrušit ho a začít znovu ve stejném světě se stejně velkým potenciálem, avšak s novými možnostmi a menším rozpočtem.

7. The Punisher 

Punisher debutoval v 2. (úžasné) sérii Daredevila a diváci si jej okamžitě zamilovali. Jon Bernthal ztvárnil tuto komplexní komiksovou postavu s grácií a postaral se o množství úžasných nejen příběhových, ale i akčních momentů. Netflix bohužel zrušil všechny své marvelovské seriály, a tak jsme se museli s Punisherem rozloučit. 


Kvalita obou sérií byla přibližně na stejné úrovni, ale samotný seriál se nikdy nedokázal vyrovnat kvalitě příběhu z 2. série Daredevila. Punisher se rozhodně dá zpracovat atraktivněji, ale i tyto 2 série se nám opravdu líbily.

8. I Am Not Okay with This

Sophia Lillis z It (horor To) hraje Syd, úzkostlivou teenagerku, která řeší běžné problémy středoškoláků — lásku, kamarády, odsuzování společnosti, šikanu, zábavu... a zvládání superschopností. Seriál si půjčuje, respektive připomíná dost elementů ze slavného hororu Carrie. První série sestávala pouze ze 7 epizod a na jejím konci nás čekal velký cliffhanger. Syd použila své schopnosti a tekla krev, potoky krve.

Na konci k ní přistoupí mysteriózní muž a řekne jí, že mají co dělat a že se jí ostatní bojí zcela právem. Netflix zrušil 2. sérii kvůli zvýšeným nákladům spojeným s pandemií. Tvůrci chtěli alespoň přetočit závěr první série, aby příběh uzavřeli nějakým rozumným způsobem, ale Netflix to odmítl.

9. Teenage Bounty Hunters

Další teenagerský seriál s více než dobrými hodnoceními jak od recenzentů, tak od běžných diváků. Bohužel pro jeho fanoušky... no, hlavně jich asi nebylo mnoho. Zdá se, že seriál neměl dostatečně vysoká čísla sledovanosti, takže se Netflixu nevyplatilo natáčet další sérii. Podobně jako I Am Not Okay with This, i tento seriál skončil cliffhangerem.

Děj se zaměřoval na dvojčata, která si střední školu zpříjemňovala tím, že společně s jedním veteránem hledali zločince jako bounty hunters. Všichni chválili způsob, jakým tvůrci zpracovali sexualitu a vztahy. Na konci jsme se dozvěděli, že sestry jsou vlastně sestřenice. Jejich matka měla totiž utajené dvojče, takže se vzájemně podobaly i sestřenice.

10. Firefly

Na poslední místo jsme vybrali seriál, který není od Netflixu. Vlastně se vysílal v době, kdy Netflix teprve půjčoval DVD poštou. Seriál stvořil Joss Whedon po úspěchu s Buffy The Vampire Slayer. Děj zobrazoval lidi za 500 let v budoucnosti po obrovské občanské válce. Příběh se zaměřuje na posádku přepravní lodě Serenity. Ta přijme jakoukoliv zakázku, která jí zajistí živobytí a udrží ji mimo dohled Aliance. 

Firefly bylo skvělým sci–fi s množstvím originálních nápadů a postav, které si diváci nadevše zamilovali. Samozřejmostí byl trefný humor. Bohužel, jednotlivé díly se nevysílaly pravidelně, a tak seriál postupně ztrácel diváky. Kultovním se stal až po odvysílání.

Whedonovi se naštěstí podařilo dát herce dohromady, aby mohlo vzniknout pokračování — celovečerní film Serenity, takže děj neskončil úplným cliffhangerem. Fanoušci se ale s předčasným koncem seriálu nedokázali dodnes smířit a požadují jeho návrat, čemuž bychom se vůbec nebránili.

Bonus: Hannibal

Příběh Hannibala (Mads Mikkelsen) a Willa Grahama (Hugh Dancy) nebyl ukončen. Závěr seriálu se dá pochopit všelijak a jak fanoušci, tak i tvůrci seriálu a samotní herci by se k němu rádi vrátili a pokračovali v něm. V posledních letech se sem tam zmíní možnost seriál oživit, ale zatím jsme se definitivního potvrzení nedočkali.

Domů
Sdílet
Diskuse