Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. srpna 2021 12:58
Čas čtení 0:52
Tereza Šnajdrová

Babiš: Chci naše státní hranice, Schengen není funkční

Babiš: Chci naše státní hranice, Schengen není funkční
Zdroj: TASR – Jaroslav Novák
NEWS ANDREJ BABIŠ VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Premiér Andrej Babiš (ANO) to prohlásil v debatě Deníku.

Volby do Poslanecké sněmovny budou co nevidět a připravují se na ně nejen politické strany a hnutí, ale také média. Deník spustil novou debatu, v níž se lídrů trojkoalice SPOLU, hnutí ANO a koalice Pirátů a STAN ptá na nejrůznější témata a premiér Andrej Babiš (ANO) některými výroky opravdu nemile překvapil.

Podle něj Schengen není funkční a měli bychom zachovat pouze státní hranice a mezi Merkelovou a Orbánem by se raději rozhodl pro svého kamaráda, maďarského premiéra.

Doporučeno
„Nic takového jsem neříkal,“ odmítá Babiš Zemanovo tvrzení o zastavení odposlechů „Nic takového jsem neříkal,“ odmítá Babiš Zemanovo tvrzení o zastavení odposlechů 25. srpna 2021 8:20

Politická analytička Deníku Kateřina Perknerová kladla otázky Petru Fialovi (SPOLU), Ivanu Bartošovi (Piráti a STAN) a Andreji Babišovi (ANO). Na dotaz, zda se lídři přiklánějí spíše k Viktoru Orbánovi nebo Angele Merkelové Babiš odpověděl, že „samozřejmě Orbán. Spolu jsme zastavili nelegální migraci, nejvíc nám pomohl s vakcínami a ventilátory, je to můj přítel.“ 

Maďarský premiér Viktor Orbán přitom často vystupuje homofobně a jen před pár týdny prosadil zákon, který diskriminuje život lidí v LGBT+ komunitě. Petr Fiala otázku označil za absurdní a odmítl na ní odpovědět.

Dalšího kontroverzního výroku jsme se pak dočkali hned při další otázce, kdy moderátorka zjišťovala, zda jsou potenciální budoucí premiéři pro Schengen, nebo státní hranice. „Naše hranice, Schengen není funkční,“ řekl Andrej Babiš (ANO). Právě Schengenský prostor je přitom důležitý nejen pro obchod a podnikání naší země, ale také pro cestování, které by se bez podpory Evropské unie mohlo výrazně zkomplikovat.

Doporučeno
Vít Rakušan: Současná vláda nám ukradla budoucnost. Čelíme silám, které reálně ohrožují demokracii (Rozhovor) Vít Rakušan: Současná vláda nám ukradla budoucnost. Čelíme silám, které reálně ohrožují demokracii (Rozhovor) 17. srpna 2021 12:52
Domů
Sdílet
Diskuse